JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hard kamp om jobbene

– EØS-avtalen fungerer som et ekstra høyreparti i arbeidslivspolitikken, sier Roy Pedersen, leder av LO i Oslo.
EØS-AVTALEKRITISK: Roy Pedersen, leder av LO i Oslo har aldri lagt skjul på at han er mer enn skeptisk til EØS-avtalens betydning for norsk arbeidsliv.

EØS-AVTALEKRITISK: Roy Pedersen, leder av LO i Oslo har aldri lagt skjul på at han er mer enn skeptisk til EØS-avtalens betydning for norsk arbeidsliv.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Sammen med LO i Trondheim og Bergen, samt faglig utvalg i Nei til EU, arrangerer Roy Pedersen og LO i Oslo en landsomfattende arbeidslivskonferanse i hovedstaden i dag og i morra. Tittelen på konferansen er «Norsk arbeidsliv 10 år etter EUs østutvidelse». Og det er ingen bombe at verken Pedersen eller brorparten av de om lag 80 deltakerne er kritiske til både EU og EØS-avtalen.

Gledelig at transport sa nei

Etter at Pedersen hadde tegnet et dystert bilde av den politiske og sosiale situasjon i dagens Europa, med økonomisk krise og høy arbeidsledighet, kunne han i hvert fall glede seg over en ting:

– Det er svært gledelig at Norsk Transportarbeiderforbund, som det første og til nå eneste LO-forbund, som på sitt siste landsmøte i slutten av januar sa nei til EØS-avtalen.

For stor arbeidsinnvandring

Konferansen har besøk av den danske EU-parlamentarikeren Søren Søndergaard. Heller ikke han er noen tilhenger av EUs fire friheter. Han mener ett av de store problemene for EU i dag er den høye arbeidsinnvandringen.

– Det har siden 2004 kommet langt flere vesteuropeiske arbeidere enn forventet. Dette har ført til altfor mye arbeidskraft, og dermed stor arbeidsledighet, sier Søndergaard.

Europeisk apartheid

Ifølge Søndergaard handler det som alltid om en kamp om jobbene. Og denne kampen presser lønningene ned, noe som bare gagner arbeidsgiverne. Et annet fenomen som presser lønningene ned er den økonomiske krisa. Men Søndergaard er ikke prinsipielt mot arbeidsinnvandring – han sier ja til fri bevegelse av arbeidskraft, men nei til fri mulighet for sosial dumping. Før han fyrer av med følgende salve:

– Det de i Sør-Afrika en gang kalte apartheid, kaller de i EU arbeidskraftens frie bevegelse, sier Søren Søndergaard.
– Det er en klassekamp som foregår i Europa i dag, men vi må holde på nyansene og ikke framstille dette som det er utenlandsk arbeidskraft som er problemet, sier Asbjørn Wahl, leder av For Velferdstaten.
– Nei, det er ikke utenlandsk arbeidskraft som er fienden, men dette er et vanskelig spørsmål. Men vi må klare å holde flere tanker i hodet samtidig, sier Boye Ullmann.

Det de i Sør-Afrika en gang kalte apartheid, kaller de i EU arbeidskraftens frie bevegelse.

Søren Søndergaard

Annonse

Flere saker

Annonse