Satt i fare av assistent: Moren fant sin sterkt hjelpetrengende niåring i senga med sondeslange rundt halsen. På sofaen lå en rusa nattevakt.
Colourbox.com
Helsearbeider er dømt for amfetaminbruk før nattevakt hos multihandikappet niåring
En personlig assistent i 20-åra er dømt til fem måneders fengsel for å ha satt multihandikappet niåring i fare. Hans omfattende bruk og oppbevaring av diverse rusmidler er også omtalt i dommen.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
En helsearbeider i slutten av tjueåra er i Trøndelag tingrett dømt til fem måneders ubetinget fengsel, blant annet for å ha vært ruspåvirket på jobb.
Aktuelt: Mer rus under pandemien: Betydelig flere AKAN-saker
Sovnet på vakt
Vinteren 2020 jobbet mannen ifølge NRK som brukerstyrt personlig assistent for flere funksjonshemmede, blant dem en 100 prosent pleietrengende niåring.
Den aktuelle dagen hadde han vært på dagvakt, før han samme kveld gikk på våken nattevakt hjemme hos niåringen. Mannens jobb var å passe på gutten gjennom natta, mens mora sov i rommet ved siden av.
Niåringen er ifølge dommen avhengig av kontinuerlig tilsyn og trenger hjelp til toalettbesøk og til å få i seg næring.
I retten innrømmet mannen at han hadde tatt amfetamin tjue minutter før skiftet startet. Han hevdet at han på grunn av høy arbeidsbelastning var nødt til å innta medikamenter for å holde seg våken gjennom natta. I stedet sovnet han.
Mye lest: Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb
Varslet mor
Tidlig neste morgen våknet niåringens mor av bankelyder fra sønnens rom. Det viste seg å være sønnen som sparket i veggen. Trolig for å varsle mora.
Da hun kom inn på rommet hans, lå den personlige assistenten og sov. På gulvet var det sølt vann og kaffe, og tabletter lå strødd utover. I senga til sønnen fant hun emballasjerester, i tillegg til ei sprøyte med langt høyere dose av medisin enn forskrevet for sønnen.
Niåringen hennes lå våken i fotenden av senga med slangen fra en ernæringsstasjon for sondemating surret rundt halsen. Gutten pustet ifølge mora tungt, ikke på grunn av slangen han hadde rundt halsen, men fordi han var stresset. Hun har fortalt at hun brukte langt tid på å roe ham ned.
Epilepsi
Den personlige assistenten var vanskelig å vekke. Da mora endelig fikk kontakt med ham, skal han ha vært omtåket. Han var etter hvert likevel våken nok til å samle sammen tablettene på gulvet og ta dem med seg før han forsvant. Da hadde imidlertid mor allerede tatt beslag i en av tablettene. Den viste seg senere å være av typen Rivotril, en epilepsimedisin som også omsettes blant rusmisbrukere.
Domfelte hevdet overfor retten at han var under utredning for epilepsi, men ble ikke trodd. Han hevdet også at årsaken til seinere funn av store mengder narkotika hjemme hos ham, var at han oppbevarte dem for en venn. Heller ikke dette ble han trodd på.
I stedet fikk han en samledom. I tillegg til å ha vært ruspåvirket på jobb som helsepersonell, og etter rettens skjønn «grov overtredelse av lov om helsepersonell», ble han dømt for fire tilfeller av oppbevaring av narkotika, ett forsøk på oppbevaring av narkotika, tre ruskjøringer, ett brudd på kravet til aktsomhet i trafikken og fire forhold av bruk av narkotika.
Valg 2021: Fire av ti LO-medlemmer stemte på Arbeiderpartiet
Arbeidsgiver oppdaget ingenting
Helsearbeideren var ifølge NRK engasjert av et byrå som tilbyr PBA-tjenester i 94 norske kommuner. Den daglige lederen hevder i en epost til NRK at de aldri skriver arbeidskontrakter med folk som ikke kan fremlegge politiattest.
Mannen skal i 2015 blitt ilagt forelegg for bruk og oppbevaring av hasj. I 2019 skal han ha blitt stoppet av politiet for mistanke om kjøring av bil i påvirket tilstand. Det ble da tatt blodprøver som viste at han hadde narkotika i blodet. Det siste forholdet er en del av den omtalte samledommen.
«Vi har omfattende intervju og referansesjekk på alle som blir ansatt hos oss. Det er likevel ikke alle forhold man klarer å avdekke gjennom dette», skriver den daglige lederen.
Ifølge statskanalen ønsker mannen etter at dommen er sonet ferdig å gjenoppta sin påbegynte sykepleierutdanning.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft
Sissel M. Rasmussen
Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt
VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.
Jan-Erik Østlie