JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Babcock-krisen:

Helseministeren har kjent til luftambulansens trøbbel siden august

Helseminister Bent Høie (H) kjente til tekniske utfordringer med luftambulansens fly i august, men sier det ikke var disse problemene som skapte helgens krise.
 Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie (H)

Nanna Aanes Wolden

– Når det gjelder de tekniske utfordringene, er det riktig at de har vært kjent siden august, sa Høie (H) på Stortingets talerstol mandag.

Uttalelsen vakte oppsikt, og ved slutten av debatten kom helseministeren med følgende oppklaring:

– De konkrete tekniske utfordringene som gjorde at flyene ble satt på bakken, ble vi kjent med i helgen, sa han.

– Det har vært andre tekniske utfordringer med flyene, men jeg vil i redegjørelsen komme tilbake til på hvilket tidspunkt vi har fått informasjon om de andre tekniske utfordringene.

Lørdag ble det kjent at fem ambulansefly var satt på bakken fordi de skal ha mistet motorkraft under landing. Selskapet Babcock vet ikke når feilen vil være løst.

– Det er også noe det har vært jobbet med, det har ikke vært holdt hemmelig eller skjult, sa Høie.

Er bekymret

Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, er ikke overrasket over at helseministeren har vært klar over problemene.

– Alt annet ville vært unaturlig fordi han har fulgt situasjonen tett, sier Carlsen til FriFagbevegelse.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, er bekymret for beredskapsnivået.

– Naturligvis bør helseministeren redegjøre for saken i Stortinget, men det viktigste for oss er at beredskapen kommer opp på et tilfredsstillende nivå. Nå står det ressurser tilgjengelig som ikke benyttes, sier Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

– Når staten i realiteten må inn å overta jobben til en privat aktør, er det fallitt for Babcock. Arbeiderpartiet er for at staten på sikt tar over luftambulansen permanent, legger hun til.

Fem måneder etter at Babcock tok over er beredskapen de leverer fortsatt ikke på lovet nivå. Det har aldri tidligere vært tilsvarende langvarig beredskapssvikt i ambulanseflytjenesten enn det Finnmark og Nord-Norge opplever nå.

p

– Luftambulansekrisen er en varslet krise, vi har gjentatte ganger advart helseministeren og statsministeren om tilstanden i tjenesten, og fått tomme fraser til svar. Det hjelper ikke å vise til god beredskap i anbudsdokumenter, hvis den reelle tjenesten ikke leverer, mener Ingvild Kjerkol.

Sikre beredskapen

Arbeiderpartiet foreslår nå at Stortinget skal be regjeringen sikre beredskapen i luftambulansetjenesten i henhold til de kvalitetskrav operatør er forpliktet til å levere i inngått kontrakt, fram til staten kan overta driften. Regjeringen bes stille nødvendige ressurser til rådighet ved innleie av tjenester fra andre operatører i tillegg til bistand fra Forsvaret for å sikre tjenesten et forsvarlig beredskapsnivå.

Hun vil ikke si noe om Flygerforbundets krav om at alle flyene nå må settes på bakken.

– Jeg er politiker. Jeg vil tro at Flygerforbundet vet mer om dette enn meg. Det er verdt å lytte til de, sier hun til FriFagbevegelse.

Senterpartiet ber om «kontrakten mellom Luftambulansetjenesten HF og Babcock Scandinavian AirAmbulance heves som følge av at selskapet ikke evner å levere luftambulanseberedskap i henhold til kontrakten.»

Partiet ber også om at det gjennomføres en ekstern uavhengig gransking av hele prosessen med luftambulanseflyanbudet og operatørbyttet.

– Spesielt må det granskes risikoen for at Babcock Scandinavian AirAmbulance ikke ville kunne levere nødvendig beredskap i henhold til kontrakt, heter det i forslaget.

Annonse
Annonse