JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre har fordelt posisjoner i Stortinget:

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

Henrik Asheim (H) skal fronte den forrige regjeringen i arbeids- og sosialkomiteen de fire neste årene. Det var også hans førstevalg.
Henrik Asheim mener den nye regjeringen skal trå forsiktig å ikke gi LO for stor makt.

Henrik Asheim mener den nye regjeringen skal trå forsiktig å ikke gi LO for stor makt.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Høyre-politikeren vikarierte i 14 uker som statsråd i Arbeids- og sosialdepartementet da Torbjørn Røe Isaksen hadde pappaperm. Det var årsaken til at han ønsket seg til denne komiteen, når det ble retur til Stortinget.

Nettavisen hevder at Asheim umiddelbart etter valgnederlaget la planen om å «gå dit Hadia Tajik skulle være statsråd».

Dette benekter han på det sterkeste.

– Helt ærlig: Jeg vet ikke hvor de har det fra, hevder han.

– Jeg hadde absolutt ønsket meg dit, og ga beskjed om ønsket mitt før det ble klart hvem som skulle bli arbeidsminister, ser Henrik Asheim.

Aktuelt: –Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

Spennende felt

Asheim sier bakgrunnen for ønsket er at feltet angår svært mange mennesker og er veldig spennende av den grunn.

– Jeg går til dette arbeidet med stor ydmykhet. Jeg håper vi kan gjøre en jobb med god dialog med partene i arbeidslivet, brukerorganisasjonene og Nav, sier Henrik Asheim.

Han forventer at dette er et felt hvor en Ap-ledet regjering vil levere. Det er to ting som bekymrer ham i så måte:

– Jeg er redd regjeringen kan bygge opp terskelen for å få flere inn i jobb. Når regjeringen vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, betyr det også at en del av de som sliter med å få en fot innenfor mister det. Generelt mangler det punkter i regjeringsplattformen for de som har hull i CV en eller mangler referanser. Da blir terskelen for å komme inn i arbeidslivet høyere. Mellom 40 og 50 prosent av de som får en midlertidig stilling er tross alt i fast jobb ett år senere, mener Henrik Asheim.

Bakgrunn: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Frykter topartssamarbeid

– Det andre jeg er redd, er at vi begynner å se konturene av et trepartssamarbeid som i større grad blir et samarbeid mellom LO og Arbeiderpartiet og at det blir slik det var forrige gang vi hadde en Ap-ledet regjering. For oss vil Unio, YS og Akademikerne og arbeidsgiversiden være veldig viktige lytteposter, sier Henrik Asheim.

Samtidig mener Asheim at de fire neste årene ikke bare skal bli en diskusjon i skjæringspunktet mellom denne regjeringen og Rødt, men at det også kan bli en diskusjon mellom venstresiden og høyresiden i norsk politikk.

– SV og Rødt har gått hardt ut og varslet en allianse seg imellom. Det betyr at den nye regjeringen ikke bare må gjøre opp med SV, men også med Rødt. Det vil flytte debatten langt ut mot venstresiden og vekk fra de faktiske utfordringene folk opplever i hverdagen, mener Henrik Asheim.

Regjeringsplattformen: Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Høyres lagoppstilling

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide skal lede utenriks- og forsvarskomiteen. Tone Wilhelmsen Trøen, som var stortingspresident i forrige periode, skal lede helse- og omsorgskomiteen, mens kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ledes av Peter Frølich.

For øvrig skal disse være fraksjonsledere og Høyres talspersoner i de ulike komiteene:

* Henrik Asheim, arbeids- og sosialkomiteen

* Nikolai Astrup, energi- og miljøkomiteen

* Tage Pettersen, familie- og kulturkomiteen

* Sveinung Stensland, justiskomiteen

* Mudassar Kapur, kommunal- og forvaltningskomiteen

* Linda Hofstad Helleland, næringskomiteen

* Trond Helleland, transport- og kommunikasjonskomiteen

* Jan Tore Sanner, utdannings- og forskningskomiteen

Fra før er det kjent at Erna Solberg blir parlamentarisk leder.

Warning
Annonse
Annonse