Korona:
Her er koronatiltakene Erna setter inn
I statsråd fredag gjøres det flere grep mot koronaviruset.
Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg la fram strakstiltak for å avhjelpe koronaeffekten i norsk økonomi på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Regjeringen setter inn tre typer tiltak: Strakstiltak for å motvirke konkurser og oppsigelser, tiltak for bransjer og bedrifter som er hardt rammet, som reiselivet og flybransjen. Og generelle tiltak for å opprettholde aktivitet som kan settes inn når behovet er der.
Her er tiltakene:
* Helsevesenet skal få midler til å håndtere den akutte situasjonen, sikre innkjøp av mer legemidler og være i stand til å gjennomføre alle analyser.
* Endre permitteringsregelverket for å redusere kostnadene i en vanskelig økonomisk situasjon. Korter ned perioden hvor arbeidsgivere betaler for sine ansatte ved permittering.
* Endring i skattereglene. Bedrifter som går med underskudd, skal få utsatt betaling av formuesskatt. Bedrifter som går med underskudd, skal kunne tilbakeføre underskuddet mot overskudd de har beskattet i tidligere år. Dermed kan de lettere få kortsiktige lån i bankene og unngå konkurs.
Statsminister Erna Solberg sier at antall smittede kommer til å øke kraftig.
– De fleste vil ikke oppleve sykdommen som dramatisk. Men vi har et særskilt ansvar for å beskytte mennesker som er spesielt utsatt. Derfor må alle følge helsemyndighetenes råd for å hindre smitte, sier Erna Solberg.
Tirsdag ettermiddag møtte hun og finansminister Jan Tore Sanner pressen for å legge fram økonomiske tiltak i disse korona-tider.
Statsministeren poengterte at det er viktig å unngå bratte topper i smittekurven så ikke for mange blir syke samtidig.
– Det er to grunner til det: Helsevesenet må ha kapasitet både til å behandle de som er syke og andre sykdommer. Jo lenger vi klarer å begrense og forsinke smitten, jo større sjanser har vi til å utvikle vaksine, sier Erna Solberg.
Andre tiltak:
Statsministeren og finansministeren viste også til andre tiltak som allerede er gjennomført:
* Helsearbeidere kan pålegges å jobbe utover fastsatt arbeidstid.
* De har sikret å kunne rekvirere hoteller.
* De skal åpne for å lage kritiske legemidler.
* Fraværsgrensen for videregående skole er endret ut skoleåret for ikke å belaste fastlegene med det ansvaret.
Regjeringen har også økt bidragene internasjonal for å lage nye vaksiner.
Viruset får store konsekvenser for verdensøkonomien.
Enkeltnæringer sliter. Flyselskapene innstiller. Hoteller får avbestillinger.
– Det er en alvorlig situasjon fordi det handler om liv og helse. Også flere deler av norsk næringsliv rammes. Spesielt innen reiseliv og industrien. Flere melder allerede om permitteringer.
Over en tredjedel av bedriftene har nedjustert vekstutsiktene sine de siste ukene, sier Jan Tore Sanner.
Det er vanskelig å spå konsekvensene.
– Høyst sannsynlig blir det verre før det blir bedre. I går hadde vi både oljeprisfall og børsfall. Den norske kronen er svekket. Nå møter vi dette med forebyggende tiltak, men det vil likevel trekke den økonomiske veksten på kort sikt, sier Sanner.
– Veksten i Norge vil b remse litt ned frø den tar seg litt opp igjen når virusutbruddet avtar, legger han til.
Helseminister Bent Høie (H) sa tidligere på dagen at vi må leve et helt år med viruset. Sanner vil ikke så hvor lenge det økonomiske «viruset» vil være der.