PASSER PÅ: Operasjonssenteret hos NSM NorCert er bemannet hele døgnet, og følger med på dataangrep på private og offentlige virksomheter.
Marit Sylstad /NSM NorCERT
Her er Norges dataforsvar
Truslene mot datasikkerheten blir stadig større. NSM NorCERTs operasjonssentral er det skarpeste i forsvaret av vår viktige infrastruktur.
anders@lomedia.no
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) er de som er ansvarlige for vår alles datasikkerhet. De jobber på en rekke områder, og NSM NorCERT er det nasjonale sikkerhetssenteret i Norge. Her sitter det folk i en døgnbemannet operasjonssentral, klare til å reagere på dataangrep mot offentlige og private institusjoner.
Dobling
Så langt i år har det vært en dobling i antall saker som er klassifisert som alvorlige, der NSM NorCERT har grepet inn. I fjor var det 51 alvorlige saker, og 3901 saker totalt.
NTLeren Marit Sylstad jobber med informasjonsdeling hos NSM NorCERT, og forklarer hva de er satt til å sikre.
– Vi skal passe på at kritisk infrastruktur ikke blir rammet. Det er alt samfunnet er avhengig av for å fungere, som telekommunikasjon, olje, gass, strøm, vann og avløp og transport. I tillegg jobber vi med forebyggende sikkerhet bredt, vårt mål er at alle norske virksomheter skal bli mer robuste. Med noen enkle grep kan man stoppe de fleste dataangrep blant annet, forteller hun.
Hvilke institusjoner og bedrifter som har et såkalt VDI samarbeid med NSM er ikke offentlig. Disse virksomhetene har en sensor fra NSM NorCERT inne i sine systemer, som hjelper med å avdekke angrep.
– Det er mange trusler. Digital spionasje, virus, trojanere eller skadevare er noe. Folk har et bilde av at hackere er guttunger som sitter på rommet sitt og bare vil skape mest mulig krøll. Det er ikke alltid slik, det kan være organiserte grupper som vil ha informasjon eller penger, sier Sylstad.
Alvorlig
NSM skisserer i sin siste rapport et bilde av datasikkerheten i Norge. De mener det fremdeles er store og omfattende sårbarheter, og at nasjonale verdier er utsatt for betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror.
Spesielt forventer NSM et økende antall spionasjeforsøk mot virksomheter knyttet til forskning og utvikling av høyteknologi. Statlige etterretningstjenester, tradisjonelle militære motstandere, globale næringsbedrifter, terrorist- og ekstremgrupper og organiserte hackergrupper utgjør aktørene bak truslene. Russland og Kina er i følge Etteretningstjenesten land med betydelig kapasitet til å utføre dataangrep.
NSM mener mange virksomheter mangler oversikt over egne verdier og sikkerhetstilstand. De peker spesielt på at lederne i virksomhetene ikke er bevisste nok, og at de i svært liten grad blir målt på sikkerhet.
Samarbeid
At staben på NSM NorCERT er doblet fra 20 til rundt 40 ansatte de siste åra, vitner om at man ikke forventer noen mindre utfordringer med datasikkerheten. At operasjonssenteret ble døgnbemannet fra 1. mai, vitner om det samme.
NSM NorCERT inngår i et verdensomspennende samarbeid av CERT’er, der informasjonsdeling er avgjørende.
– Vi har kontakt med andre i Europa og ellers i verden. Der får vi tips om hva de har sett av trusler og angrep.
Framover skal NSM NorCERT blir bedre på å dele informasjon om datasikkerhet. Det er blant annet dette Sylstad jobber med.
– Vi er veldig gode på det tekniske her, men ikke så gode på å få informasjonen ut. Derfor har vi oppretta denne seksjonen, som skal gi råd og veiledning, og dele rapporter.
– Mer paranoid
Sylstad sier at arbeidsstedet naturlig nok har gjort henne mer bevisst på sin digitale informasjon.
– Jeg har iallefall blitt mer paranoid, og nøye med å oppdatere PCer og ha ulike passord på de ulike tjenestene jeg bruker, sier hun.
Også pulten er organisert for å være mest mulig sikker.
– En del av pulten min er for det som er gradert, og den andre siden er for det som ikke er gradert. Det skal være en meter mellom maskinene, og mobilen min kan for eksempel ikke ligge på pulten, sier hun.
Og så lenge det er besøk utenfra, lyser et rødt lys høyt oppe på veggen. Sylstad avviser at det er spesielt krevende å jobbe i et så sikret miljø.
– Nei, det er spennende å jobbe her. Ting skjer fort, og ofte, og alle er veldig dedikerte i jobbene sine, noe som skaper et positivt arbeidsmiljø, sier hun.
Dataangrep mot Norge:
Nasjonal sikkerhetsmyndighet registrerer et økende antall dataangrep mot norske virksomheter.
I 2013 håndterte NSM 51 alvorlige hendelser. I 2007 var det en håndfull.
Antall manuelt håndterte saker har gått fra rundt 2000 i 2011 til 3901 i 2013.
NSM har 200 ansatte.
Kilder: NSMs årsrapport 2013 og «Sikkerhetstilstanden 2014»
Vi skal passe på at kritisk infrastruktur ikke blir rammet.
Marit Sylstad
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge