Her kan du søke etter læreplass. Sjekk den nye tjenesten
En ny søkefunksjon på utdanning.no skal gjøre det lettere å finne lærebedrifter.
På utdanning.no kan du nå søke etter lærebedrifter både etter fagområde, bedriftsnavn og kommune. Her ser vi Mats Eide Richardsen (t.h) som vant sølv i NM for energimontørlærlinger. (ARKIVFOTO)
Leif Martin Kirknes
vanja.krovel@lomedia.no
Det aldri vært flere godkjente lærebedrifter enn i dag. Likevel står hvert år rundt 6000 kvalifiserte søkere uten læreplass.
Dette skal den nye tjenesten «finn lærebedrift» på utdanning.no rette opp i. Her kan man søke etter lærebedrifter både etter fagområde, bedriftsnavn og hvor i landet man vil finne lærebedrift.
Stort behov
I 2035 vil Norge kunne mangle som 90.000 fagarbeidere, anslår SSB.
– Behovet for fagarbeidere vil bare forsterke seg i årene som kommer og vi jobber med ulike tiltak for å få flere til å fullføre fagutdanning. Vi vet at læreplass er en viktig faktor for å få flere til å fullføre, men det har ikke vært lett nok for elever og bedrifter å finne hverandre, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.
Åtte av ti fikk lærekontrakt
Det er stor variasjon mellom de ulike utdanningsprogrammene når det gjelder hvor lett det er å få en læreplass.
Mens nesten ni av ti søkere innen bygg- og anleggsteknikk fikk lærekontrakt i fjor, var tallet 71 prosent på helse -og oppvekstfag.
I forslaget til statsbudsjett 2024 vil regjeringen bruke 485 millioner kroner på arbeidet med å kvalifisere elever til læreplass, formidle læreplasser og skaffe flere læreplasser.
– Over halvparten av alle som begynner på videregående skole velger yrkesfag. Men dessverre er det bare rundt halvparten som fullfører med fag- eller svennebrev. Derfor handler det ikke lenger bare om å få folk til å søke yrkesfag. Vi må klare å holde på de ungdommene som er motiverte til å bli fagarbeidere, sier Nordtun i pressemeldingen.
Karrieretips for yrkesfagelever
Søkefunksjonen «finn lærebedrift» fra utdanning.no er utviklet i samarbeid mellom Direktorat for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Utdanningsdirektoratet.
Den baserer seg på data fra blant annet Vigo, Brønnøysundregistrene og Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret til Nav.
I tillegg lanseres tjenesten «Yrkesfaghåndboka» på utdanning.no, hvor både yrkesfagelever og lærlinger får tips og informasjon om alt fra jobbintervju til det å være arbeidstaker.