JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her står LO og NHO sammen for å inspirere andre: – Den norske modellen er noe vi er stolt av

Kan land i Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika lære av hverandre? Denne uka utveksler LO og NHO erfaringer med partnere fra fire land.
Ole Erik Almlid (NHO), Peggy Hessen Følsvik (LO) og Norad-direktør Bård Vegar Solhjell frontet den norske modellen for representanter fra Ghana, Tunisia, Colombia og Vietnam i Folkets Hus.

Ole Erik Almlid (NHO), Peggy Hessen Følsvik (LO) og Norad-direktør Bård Vegar Solhjell frontet den norske modellen for representanter fra Ghana, Tunisia, Colombia og Vietnam i Folkets Hus.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Norad, LO og NHO har innledet et samarbeid. Det har ført representanter for arbeidstakere og arbeidsgivere fra Tunisia, Vietnam, Colombia og Ghana til Norge og en rundebordskonferanse i regi av LO og NHO denne uka.

Her skal norske arbeidstakere og arbeidsgivere utveksle erfaringer med dem om lønnsdannelse og trepartssamarbeid.

Norad er partner og betaler, mens LO og NHO står for det konkrete arbeidet med prosjektet.

– De (LO og NHO) har ønsket å jobbe mer med sosial dialog. Vi har ønsket å engasjere LO og NHO enda sterkere i arbeidet med å redusere ulikhet. De har gjort arbeidet, sendt søknaden og fått politisk støtte, sier direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell.

– Samarbeidet mellom fagforeningene og arbeidsgiverne er veldig viktig, noe vi vet av erfaring fra Norge. Vi er partner og bidrar med penger til dette fordi det er faglig fornuftig, legger han til.

På starten av konferansen deltok LO-leder Peggy Hessen Følsvik, NHO-topp Ole Erik Almlid og Solhjell selv på en innledende prat.

– Ikke for å lære

Mange tenker kanskje at de fire landene er her for å lære. Det er et fokus Solhjell ikke liker. Men å være en inspirasjon, vil han gjerne:

– Vi har erfaringer og institusjoner her hjemme som kan være en viktig inspirasjon for andre. Det kan være alt fra tekniske ting som Riksmekleren, teknisk beregningsutvalg, systemer og teknikaliteter, til selve idégrunnlaget for modellen. Så kan de fire landene som deltar like mye lære av, som å bli inspirert av hverandre. Og av oss, sier han.

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell mener prosjektet Sosial dialog han har engasjert NHO og LO til, kan inspirere til å omfatte flere land.

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell mener prosjektet Sosial dialog han har engasjert NHO og LO til, kan inspirere til å omfatte flere land.

Jan-Erik Østlie

Han mener vi ikke skal undervurdere viktigheten av å bringe land sammen.

– De er ulike, men alle fire er mellominntektsland som ikke begynner helt på scratch. Det finnes fagforeninger i alle fire, det finnes arbeidsgiverorganisering der. Dette er ikke bare en vi-lærer-bort konferanse, poengterer Solhjell.

– Vi kan også lære noe. Blant annet å forstå utfordringer som land har. Det Norge av og til kan ha godt av å lære, er at vi ikke er det mest normale land i verden. Vi er et lite og uvanlig land, men her er alle mye større enn Norge, mener Solhjell.

Norad-sjefen mener LO og NHO kan lære av dette prosjektet, gjennom å bli dyktigere på hvordan de driver det internasjonale samarbeidet. Og kanskje ta dette til andre land.

Viktigheten av dialog

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar på at det aller viktigste som LO og NHO kan vise fram, er viktigheten av dialog.

– Norge er et lite land i den store verden. Men heller ikke her har alt kommet av seg selv. Det har kommet gjennom å bygge organisasjoner, bygge tillit og bygge institusjoner rundt det, sier hun.

– Vi begynner heller ikke på bunnen med disse landene. Vi har jobbet med NHO fra før i Vietnam, og Tunisia kjenner vi godt. Vi tar med oss erfaringene vi har fra disse prosjektene. Men det er også viktig at vi ikke skal lære bort – vi skal lære av hverandre, sier LO-lederen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik om viktigheten av sosial dialog.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik om viktigheten av sosial dialog.

Jan-Erik Østlie

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, vil gi honnør til Solhjell og Norad for å ha respondert til prosjektet.

– Her kan vi bidra til mer systematisk dialog mellom partene i de fire landene. Og ta steget videre til andre land. Den norske modellen er noe vi er stolt av, og som kan inspirere mange, mener han.

– Vi startet i Norge med å bygge stein for stein. Vi har laget institusjoner og strukturer som kan behandle og takle uenigheter. Det er lett å sitte i et rom og være enig. Det er langt viktigere å kunne sitte i et rom å takle uenighet, mener Almlid.

Det viktigste knutepunktet for Norge i utviklingen av trepartssamarbeidet, kom i 1935 med den første hovedavtalen. Det skjedde i en konfliktfylt tid med streiker og voldsomme uenigheter.

– Noen av de som sitter i viktige roller i dag bør være ydmyke overfor at vi bærer en tradisjon som forplikter voldsomt. Blant annet ved at jeg og Peggy klarer å bidra til å dempe konflikter, har vi ivaretatt en tradisjon som går langt tilbake, sier Almlid.

Den aller første NHO-sjefen  Ole Erik Almlid ringte da nedstengningen av landet var et faktum, var LO-lederen.

Den aller første NHO-sjefen Ole Erik Almlid ringte da nedstengningen av landet var et faktum, var LO-lederen.

Jan-Erik Østlie

Forholdet er nært

At forholdet mellom LO og NHO er nært, ga Ole Erik Almlid de utenlandske gjestene et eksempel på: Da Norge fikk sin lockdown under pandemien, var daværende LO-leder, Hans-Christian Gabrielsen, den første han ringte.

– Vi visste det var en spesiell situasjon. Vi kunne tape mange bedrifter. Mange kunne miste jobben. Dette har nettopp med det å snakke sammen med respekt og tillit å gjøre. Sammen hadde vi møter med regjering og storting. Vi hadde forskjellige interesser, Men vi fant sammen. Fordi vi også hadde noe felles.

Ikke av seg selv

Ingen ting har kommet av seg selv.

Også for LO-lederen er 1935 et nøkkeltall. Da kom Hovedavtalen etter en rekke streikedøgn, og konflikter i arbeidslivet som gjorde at man innså at det var bedre med ett sett felles regler og reguleringer for å møte og løse utfordringen.

– I ettertid har vi så funnet måter å dele på inntektene fra naturressurser, vi har bygget en velferdsstat og er i stadig utvikling. Samtidig hegner vi om det vi har, for å hindre at det forvitrer. Vi ser mange plasser i verden hvor fagforeningene går tilbake, og uroligheter oppstår fordi folk ikke får ta del av velstandsdannelsen. En viktig del av dialogen mellom oss her hjemme er å bidra til en fungerende velferdsstat og et demokrati. Basis for nettopp det er sterke organisasjoner, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Tillit og samarbeid

Bård Vegar Solhjell konstaterer at vi har fått en stadig mer utfordrende verden, med pandemi, klimakrise og kriger.

En nøkkel til å møte det er tillit og samarbeid.

– Derfor er også dette møtet så viktig. LO og NHO er to av de aller viktigste organisasjonene i Norge. De vet hvor viktig en streng organisering er for demokratiet. De vet hva betydningen av tillit er og hvordan samarbeid kan gi av resultat, sier Solhjell.

Det kan også LO-lederen skrive under på:

– Vi har tillit til hverandre. Da kan vi kompromisse og komme til enighet. Du kan ikke få alt du vil ha. Men vi tar kompromisser som er til vår fordel. Det krever hardt arbeid. Men vi har hverandre og kan lære av hverandre, sa Peggy Hessen Følsvik til sine utenlandske gjester.

Annonse
Annonse