JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn for butikkansatte:

HK-krav om full lønn under sykdom ble avvist. Brudd i lønnsforhandlingene for ansatte i varehandelen

Virke ville ikke godta HKs krav om full lønn under sykdom. Dermed brøt HK forhandlingene. Nå må partene til Riksmekleren.
BRUDD: HK-leder Christopher Beckham (t.h.) og Virkes forhandlingsleder Bjørn Westbye ble ikke enige i lønnsforhandlingene. Bildet er tatt da forhandlingene startet tirsdag.

BRUDD: HK-leder Christopher Beckham (t.h.) og Virkes forhandlingsleder Bjørn Westbye ble ikke enige i lønnsforhandlingene. Bildet er tatt da forhandlingene startet tirsdag.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Etter å ha forhandlet siden tirsdag, valgte Handel og Kontor i Norge å avbryte forhandlingene med arbeidsgiverforeningen Virke klokka 02.30. natt til fredag. Årsaken er at arbeidsgiverne avviste å innfri forbundets krav om full lønn under sykdom. Kravet innebærer at arbeidsgiverne utbetaler full lønn under sykdom også etter arbeidsgiverperioden på 16 dager, og selv sørger for å få pengene refundert fra Nav. Det betyr dessuten at arbeidstakerne får opparbeidet feriepenger også av sykefravær utover de første 48 dagene av sykefraværet, og at det utbetales full lønn også utover 6G, om lag 600.000 kroner – for dem som har så mye lønn.

Les også: Coop-ansatte Berit har har full lønn under sykdom. Nå krever HK det for alle

– Vårt koronakrav

– HKs medlemmer i varehandelen er blant de som ikke får full lønn fra arbeidsgiver når de er syke. De må vente på å få sykepengene fra Nav. I en pandemisituasjon som nå er det derfor ekstra viktig for HK å beskytte arbeidstakerne, sier forbundsleder Christopher Beckham.

– Dette er vårt koronakrav, som ville være med på å beskytte de ansatte som står i butikkene og som hver dag utsetter seg selv for smitte, sier Beckham til HK-Nytt.

– At arbeidsgiverne tok på seg denne kostnaden ville gi forutsigbarhet for de ansatte, fortsetter han.

Les også: – Ikke rør garantilønna vår, sier butikkansatte

– Uakseptabelt å miste rettigheter

De ansatte i Coops butikker, som fram til dette lønnsoppgjøret har en egen tariffavtale, har rett til forskuttering av sykepenger. Butikksjefer og ansatte i administrasjonen i samvirkelagene har full lønn under sykdom. I tariffavtalen med Virke, som gjelder resten av varehandelen, er dette ikke nedfelt. Å få det var et av HKs viktigste krav under dette lønnsoppgjøret.

– At medlemmene våre i Coop skal miste rettigheter de har i dag, er totalt uakseptabelt, slår Beckham fast.

– Vi har 8.440 medlemmer i Coop som per i dag har rett til forskuttering av sykepenger og full lønn under sykdom. Hadde vi gått med på Virkes løsning, hadde de mistet sine rettigheter. Vi kunne ikke gå med på at de fikk forringet vilkår som er opparbeidet over mange år, sier han til HK-Nytt.

– Langt ut over frontfaget

«Virke mener HKs krav, som går langt utover frontfagsrammen, betyr tapte muligheter for kompetansebygging og grønn omstilling», heter det i en pressemelding fra arbeidsgiverorganisasjonen. Videre skriver Virke:

– Det er synd at HK setter krav som går langt ut over frontfaget og dermed blokkerer muligheten for å omstille næringen til fordel for arbeidstakere, virksomheter og norsk økonomi, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i samme pressemelding.

– Passer ikke for oss

I frontfaget, altså forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, stilte arbeidstakerne krav om full lønn under sykdom. Det fikk de ikke gjennomslag for. I stedet ble partene enige om at funksjonærer og arbeidere ikke skal forskjellsbehandles på bedriftene. En slik løsning var ikke aktuell for varehandelen, mener Christopher Beckham.

– Vi ble tilbudt det samme som i frontfaget. Det passer ikke for oss, sier han til HK-Nytt.

Til mekling

Nå må partene få hjelp av Riksmekleren for å finne en løsning. Blir det ikke enighet her, går det mot streik. Datoen for mekling er ikke fastsatt.

Les mer:

• HK vil ha økt lønn og klimatiltak i tariffavtalene

• HK er villig til å streike for klimakrav

• Lønnsoppgjøret er i gang – HK har sine krav klare

• Butikk- og lageransatte går opp i lønn FØR lønnsoppgjøret

• Butikkansatte på Østlandet har samlet seg om fire tariffkrav

• Portrett med Charlott Pedersen, bransjerådslederen for privat handel og service

Warning
Annonse
Annonse