Høyrebølge blant innvandrere
Venstresiden har lenge hatt hegemoni blant folk med innvandrerbakgrunn her i landet. Den tiden kan være forbi.
Saken oppsummert
Fra 2011 til 2013 ble Høyres oppslutning doblet i denne velgergruppen.
Fra kommunevalget i 2011 til stortingsvalget i 2013 har Høyre økt sin oppslutning blant innvandrere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fra 13 til 26 prosent, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Venstresidens hegemoni blant innvandrerne begynner å slå sprekker, sier Vebjørn Aalandslid, som er en av tre forskere bak undersøkelsen om innvandrere og stortingsvalget i fjor til Klassekampen.
Partiene til venstre har fortsatt høy oppslutning blant ikke-vestlige innvandrere, men oppslutningen er fallende. Ved kommunevalget i 2007 stemte 78 prosent på Ap, SV eller Rødt, mot 72 prosent i kommunevalget i 2011 og 64 prosent i stortingsvalget i 2013.
Motsatt av trenden i resten av befolkningen, er mennene i innvandrerbefolkningen mer venstreorienterte enn kvinnene.
– Vi er på vei til å få et historisk skifte i det politiske landskapet, sier stortingsrepresentant for Høyre, Mudassar H. Kapur til Dagsavisen.
Han mener venstresidens integreringspolitikk har gått ut på dato.
– Der hvor de er mest opptatt av «innvandringssaker» har Høyre vært mer opptatt av å snakke om politikk som opptar folks hverdag, nemlig skole, arbeid, velferd og valgfrihet, sier han
17 prosent av de stemmeberettigede i Oslo har nå innvandrerbakgrunn. Ved stortingsvalget i 2005 utgjorde personer med innvandrerbakgrunn 3 prosent av velgermassen på landsbasis. I fjor utgjorde de 6 prosent.
Det er kun norske statsborgere som har stemmerett ved stortingsvalg. Ved lokalvalg holder det å ha vært bosatt i landet i minst tre år sammenhengende.
(ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser