JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstidsutvalget:

Høyre-politiker er uenig med regjeringen – vil ta opp kontroversielle forslag om arbeidstid

De fire regjeringspartiene vil legge arbeidstidsutvalgets innstilling i skuffen. Høyres arbeidslivspolitiker Heidi Nordby Lunde er uenig.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

På direkte spørsmål fra Norsk Sykepleierforbund svarer to nestledere og to stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene at forslagene fra det såkalte arbeidstidsutvalgets offentlige utredning, ligger i skuffen og vil forbli der. Slik tolker i alle fall Sykepleierforbundet svarene forbundet har fått fra regjeringshold.

Bent Høie (H), Olaug Bollestad (KrF), Carl-Erik Grimstad (V) og Kari Kjønaas Kjos (Frp) har svart på vegne av partiene.

Under regjeringsforhandlingene på Granavolden ble det nedfelt at regjeringen skal vurdere anbefalingene fra utvalget i samarbeid med partene i arbeidslivet. Forslagene dreier seg om regulering av arbeidstid, vern og fleksibilitet.

Dette må du vite om arbeidstidsutvalget

Ble overrasket

Heidi Nordby Lunde (H) blir overrasket når hun får høre om svarene fra regjeringspartiene. Hun ser ingen grunn til at utredningen skal ligge i skuffen og tørke støv.

– Jeg har faktisk tatt den opp av skuffen igjen, etter at den har ligget der i nesten tre år. Det er jo blitt en høyaktuell politisk sak i denne valgkampen, hvor Arbeiderpartiet og SV har satt heltid og ufrivillig deltid på dagsorden som sin viktigste sak, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

– Jeg ser ingen grunn til å legge hele utredningen ned i skuffen igjen. Det er mange forslag her det er verdt å diskutere. Arbeidslivets parter har stått bom stille på dette i alle år. Utvalget ble satt ned for å få mer fleksibilitet inn i arbeidslivet, sier hun.

– Det er ingen grunn til å kaste alle forslagene på båten, sier Nordby, som forventer en proposisjon fra regjeringen på denne saken.

Hun tolker det slik at Sykepleierforbundet er opptatt av et løfte om at arbeidsgiver ikke ensidig skal kunne bestemme turnus. Det løfte står altså ved lag.

Tror på Nordby Lunde

Hun blir trodd av arbeidslivspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Arild Grande.

– Regjeringspartiene skjønner at dette ikke er en god sak for dem midt i en valgkamp. Derfor skyver de den foran seg. Da tror jeg mer på Heidi Nordby Lunde, som er ærlig og sier det som Høyre mener om denne saken, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Høyre ønsker jo å svekke arbeidernes vern og gi arbeidsgiverne mer makt. Etter valget vil vi nok se at de prøver seg igjen, legger han til.

At KrF står på at utvalgets innstilling skrinlegges, betyr lite.

– Da KrF gikk inn i regjeringen gikk de ut av arbeidslivspolitikken, mener Grande.

Nye grenser for kveldsarbeid kan gi press på tilleggene for arbeid etter klokka 21.00

Utvalgets innstilling

Flertallet i arbeidstidsutvalget foreslo blant annet at arbeidsgiver uten avtale kan gjennomsnittsberegne arbeidstiden opp til 48 timer per uke, for en periode på fire uker, men at samlet arbeidstid i løpet av fire uker må være 38 timer (35,5 timer for virksomheter med tariffavtale).

Flertallet foreslo også at arbeidsgiver kan sette opp vakter på 10 timer uten avtale i skift-/turnusvirksomheter. Dette innebærer at ordinære nattvakter på 10 timer kan gjennomføres helt uten avtale.

I regjeringserklæringen fra Granavolden, heter det at regjeringen skal vurdere anbefalingene fra arbeidstidsutvalgets offentlige utredning om regulering av arbeidstid, vern og fleksibilitet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Partene i arbeidslivet har ikke hørt noe fra regjeringen om dette. Norsk Sykepleierforbund (NSF) ville vite om det forblir slik.

– Det er gledelig at dette bekreftes. Og det er betryggende at svaret på vår utfordring kom såpass raskt, sier forbundslederen for sykepleierne, Eli Gunhild By.

Her er svarene

Kari Kjønaas Kjos (Frp) svarer ganske enkelt på det direkte spørsmålet fra NSF:

– Partene som omfattes av en avtale skal ha forhandlingsrett, og en arbeidsgiver skal ikke ensidig kunne pålegge en turnus, er hennes svar.

– I punktet i plattformen er det presisert at oppfølgingen skal skje i samarbeid med partene, svarer nestleder i Høyre, Bent Høie.

Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, svarer at det å fjerne avtaleretten ødelegger medbestemmelsen for de ansatte, noe som er grunnleggende i norsk arbeidsliv.

Mens Carl-Erik Grimstad (V) mener at prinsippet om at unntak fra arbeidsmiljøloven skal forankres gjennom avtaler mellom partene i arbeidslivet, er fornuftig og i hovedsak har fungert godt for norsk arbeidsliv.

Lengre arbeidsdag gir økt fare for sykdom, ulykker og død

– Løser ikke utfordringer

– Arbeidstidsutvalget har foreslått å endre arbeidsmiljøloven, slik at arbeidsgiver ensidig kan fastsette turnusplaner uten å inngå avtale med tillitsvalgte. Arbeidstakerne og deres tillitsvalgte får dermed liten innflytelse på turnusplanene, som kan bli enda mer belastende enn i dag, sier Eli Gunhild By til FriFagbevegelse.

–Vi er bekymret for ansattes arbeids- og helsesituasjon, og frykter at dette kan påvirke pasientsikkerheten. En slik svekkelse av arbeidsmiljøloven vil ikke løse utfordringene i helse- og omsorgssektoren med høy deltidsandel, høyt sykefravær, tidligpensjonering, og den vil ikke virke rekrutterende til en sektor med mangel på arbeidskraft, fortsetter hun.

– Derfor er det gledelig at vi har fått skriftlig bekreftelse fra partiene om at dette er lagt i skuffen.

Annonse
Annonse