Høyre-topp om Støres tale: Det høres ut som om han går til valg mot Jens Stoltenberg
Jonas Gahr Støre imøtegår mye av det Jens Stoltenberg sto for som Ap-leder, mener nestleder Bent Høie i Høyre.
Helseminister Bent Høie (H) er også nestleder i Høyre. Her svarer han på kritikken fra Jonas Gahr Støre.
Martin Guttormsen Slørdal
aslak@lomedia.no
Talen fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til partiets landsmøte møtes med forundring i Høyre. Spesielt gjelder det hva nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg la sin politiske sjel i som leder for Arbeiderpartiet
– Støre vil gå til krig mot pensjonsreformen, som var Stoltenbergs hjertebarn. Han vil ha ned bruken av midlertidige stillinger, men andelen i midlertidig jobb var høyere da Støre selv satt i regjering. Han kritiserer skattelettelser som Arbeiderpartiet selv var med på å vedta. Støre høres ut som han går til valg mot Jens Stoltenberg, sier nestleder Bent Høie i Høyre til FriFagbevegelse.
ph
Sprer feil informasjon
Helseministeren og nestlederen for regjeringens største parti minner om at det er flere kvinner i heltidsstillinger og færre folk i midlertidige stillinger nå enn da Arbeiderpartiet styrte fra 2005 til 2013.
– Støre svartmaler og sprer misinformasjon når han påstår det motsatte. Bruken av innleie er på samme nivå, og andelen midlertidige er lavere enn da Stoltenberg styrte. Da lurer jeg på hvorfor ikke Støre tar et oppgjør med sin egen sjef for seks år siden, sier Høie.
Harselas med fattigdom
Før Høie og regjeringspartiene er velferd det samme som at folk kan stå opp, gå på jobb og kjenne seg verdsatt.
– Velferd er at bestemor får mulighet til å leve hele livet og fortsatt bestemme over livet sitt. Støre harselerer med regjeringens fattigdomspolitikk. Han vil heller smøre tynt ut over til alle, enn å ta et skikkelig løft for de som trenger det mest, hevder Høie.
ph
Ap-lederens svar tilbake er at man må ha god helse for å rette den kritikken som nettopp helseminister Bent Høie gjør.
– Det er mer midlertidighet, utrygghet og innleie i arbeidslivet nå enn før. Og trenger du sannhetsvitner, er det bare å gå til fagbevegelsen som Høyre eller synes det er greit å snakke pent om, men som de gjør lite for, sier Støre til FriFagbevegelse.
– De forteller om mer innleie, mer prosentkontrakter og midlertidighet. Når jeg snakker om midlertidighet, mener jeg ikke bare midlertidige stillinger, men også usikkerheten når det gjelder kontrakter, legger han til.
Avviser brudd med reform
Støre synes det er «helt meningsløst» at Høie kritiserer ham for å gå til krig mot pensjonsreformen.
– Én million får ikke pensjon fra første krone. Det er det vi sier, og det er ikke et brudd med pensjonsreformen. Det er å opprettholde tilliten til pensjonsreformen. Nemlig at pensjonssystemet oppleves som rettferdig. Vi har altså vedtatt tilleggsreformer gjennom lov i dette landet. Her er det et hull, og det bør tettes, påpeker Ap-lederen.
Slik svarer de øvrige borgerlige partiene
Heller ikke Venstre og KrF er spesielt imponerte over Støres angrep på regjeringens familiepolitikk, skriver NTB.
– For første gang på 23 år økes barnetrygden, og den skal økes ytterligere. Det vil jo vil komme familiene med lavest inntekt til gode, sier KrFs Jorunn Gleditsch Lossius, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
Frp slår tilbake
Frp-leder Siv Jensen reagerer på sin side skarpt på Støres kritikk av politireformen.
– Makan til mangel på styring av justissektoren har Norge aldri sett, slo Støre blant annet fast i talen og viste til at det har vært sju justisministre på seks år.
Jensen påpeker at soningskøen er fjernet, det er 2.800 flere årsverk i politiet, restansene er lavere enn i 2014 og oppklaringsprosenten på seksuallovbrudd har økt.
– Vi gjennomfører en helt nødvendig reform for å blant annet sørge for at vi kan slå hardere ned på digital kriminalitet, ikke minst kampen mot groteske overgrep mot barn på nett, sier Jensen til NTB.
– Politisk spill
Hennes partikollega Erlend Wiborg mener Støre driver et politisk spill om pensjonsreformen med løftet om at Ap skal kjempe for pensjon fra første krone og minner om at det var Ap som i sin tid innførte underreguleringen.
– Han må svare på om dette nå betyr at Ap ønsker å ta en helomvending og skrote underreguleringen, eller om det nok en gang kun er tåkeprat, sier Wiborg.
(FriFagbevegelse/NTB)