JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?

Koronapandemien har ført med seg mange store endringer i arbeidslivet. Her er ti ting du bør vite om ferie og retten på feriepenger.
Selv om året 2020 er helt spesielt, og koronautbruddet har ført med seg store endringer i arbeidslivet, gjelder fortsatt ferieloven.

Selv om året 2020 er helt spesielt, og koronautbruddet har ført med seg store endringer i arbeidslivet, gjelder fortsatt ferieloven.

Colourbox.com

kathrine.geard@fagbladet.no

Noen ble permittert. Andre har jobbet mer enn vanlig og fikk forskjøvet ferien. Veldig mange har gitt avkall på den planlagte sommerferien utenfor landets grenser.

Men selv om året 2020 er helt spesielt, og koronautbruddet har ført med seg store endringer i arbeidslivet, gjelder fortsatt ferieloven.

Partene, LO Kommune, Unio, YS Kommune, Akademikerne og KS, utarbeidet derfor i vår en veileder som beskrev det lovlige handlingsrommet når behovet for sikre tilstrekkelig personell og forsvarlige tjeneste kunne gå på bekostning av normal ferieavvikling.

Arbeidsgivere som bruker opp ansattes feriepenger: Dette svarer to Høyre-topper

Rett og plikt

Loven gir arbeidsgiver rett til å fastsette og organisere ferie, men avvikende ordninger kan også avtales med arbeidstaker.

Partene oppfordret til å finne frivillige løsninger på det enkelte tjenestested og understreket viktigheten av hvile og restitusjon for gruppene som har ekstra arbeidsbelastning, og at man «må søke å finne løsninger slik at disse i størst mulig grad kan få avviklet mest mulig ferie».

Fagforbundets leder, Mette Nord, minnet om at ferieloven er en vernelov som skal sikre de ansatte en helt nødvendig pause for å ta best mulig vare på helse og sikkerhet.

Ferieloven gir ikke bare rett, men også plikt til å avvikle ferie, og derfor er det viktig at vi gjør vårt ytterste for å ivareta denne rettigheten.

Så mye ferie kan du overføre til neste år

Usikkert omfang

Majoriteten av Fagforbundets medlemmer jobber i kommunene, og mange har samfunnsbevarende yrker.

Men forbundet har ikke oversikt over hvor mange som ikke har fått avviklet ferien som planlagt som følge av korona-situasjonen, opplyser rådgiver i forhandlingsenheten, Magnus Langstrand.

– Jeg vil anta at det er mange som ikke har fått reist på de turene de hadde planlagt i sommer, men det gjelder nok de fleste av oss, uavhengig av yrke, sier han.

Dobbelt smell

Permitterte arbeidstakere har egne utfordringer. Som hovedregel skulle de avvikle avtalt ferie, selv om bestilte feriereiser måtte utsettes.

Langstrand sier det er viktig at permitterte arbeidstakere er klar over at man ikke kan få utbetalt feriepenger samtidig som man mottar dagpenger.

– Som permittert har man krav på å ta ut ferie i permitteringsperioden. Man skal da melde dette inn til Nav slik at dagpengene stoppes i ferien. Da vil man få feriepenger som normalt av arbeidsgiver.

Dette handler om feriepenger opptjent i fjor. De som i år må klare seg over lengre tid på dagpenger, kommer til å få en dobbel smell i form av redusert feriepengeutbetaling neste sommer. Det skyldes at Solberg-regjeringen fra 2015 fjernet opptjening av feriepenger på dagpenger.

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

Her er ti viktige ting å vite om ferie:

1. Hvor lang ferie har du krav på?

Ferieloven sier at du har krav på 25 feriedager hvert år. Og du har rett til å ta ut ferie 18 virkedager – tre uker – innenfor den såkalte hovedferieperioden. Du kan også kreve å ta ut de sju resterende feriedagene samlet innenfor ferieåret. Ferieåret er det samme som kalenderåret. Deltidsansatte har samme krav på ferie som heltidsansatte. Permitterte har krav på å ta ut ferie i permitteringsperioden, men har ikke krav på dagpenger mens man får feriepenger. Derfor må ferie meldes til Nav, slik at dagpengene stoppes i den perioden.

2. Får de som er omfattet av tariffavtale mer ferie?

Har du tariffavtale, for eksempel innenfor KS, får du fem ekstra feriedager på toppen av de 25 fra før. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Tariffavtale om ytterligere ferie gjelder også deltidsansatte.

3. Er du nødt til å ta ferie?

Du har rett og plikt til å avvikle full ferie. Dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker avvikler full ferie. Hvis du ikke har opparbeidet feriepenger, eller ikke nok til å kompensere for lønnsbortfallet ved avvikling av hele ferien, kan du nekte å avvikle den del av ferien hvor lønnsbortfallet ikke kompenseres. Hvis arbeidsgiver avvikler fellesferie, må du likevel godta ferie, selv om du ikke får feriepenger.

4. Kan du bestemme når du skal avvikle ferie?

Hvis du ikke blir enig med arbeidsgiver om når ferien skal tas, har arbeidsgiver rett til å fastsette tidsrommet for ferie. Arbeidsgiver har likevel plikt til å diskutere dette med deg i god tid, og du har som hovedregel krav på to måneders varsel. Men – du kan likevel kreve å få avvikle tre uker ferie i løpet av hovedferieperioden 1. juni–30. september. Arbeidstakere over 60 år bestemmer selv når den ekstra ferieuken skal avvikles.

5. Kan du overføre ferie fra ett år til et annet?

Arbeidstaker og arbeidsgiver kan inngå skriftlig avtale om å overføre inntil to uker ferie til neste ferieår. Forskuddsferie kan avtales på samme måte. Hvis du har tariffestet ferie utover det loven gir, kan disse dagene overføres til neste år hvis du ikke får avviklet dem.

6. Hva skjer hvis du blir syk i ferien?

Med en legeattest i hånden har du rett til ny ferie. For å ha rett til ny ferie, er det en forutsetning at du har vært 100 prosent arbeidsufør/sjukmeldt. Dersom du er blitt helt arbeidsufør før ferien, kan du kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Hvis du har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan du kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.

7. Kan arbeidsgiver utsette ferien?

Arbeidsgiver kan endre tida for ferien på grunn av uforutsette hendelser. Endringen kan bare gjennomføres når avvikling av den fastsatte ferien vil medføre vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes vikar. Endringer skal drøftes, og du har krav på å få med deg en tillitsvalgt. Påfører flyttingen deg dokumenterte merutgifter, kan du kreve utgiftene erstattet av arbeidsgiver.

8. Hva skjer med ferien om du blir oppsagt?

Hvis du blir sagt opp, kan ikke arbeidsgiver kreve at du avvikler ferie i oppsigelsestida, med mindre du har en oppsigelsestid på tre måneder eller mer. Har du tre måneders oppsigelsestid, kan arbeidsgiver legge ferie i oppsigelsestida, men du har krav på at minst tre uker av ferien legges mellom 1. juni og 30. september, og at du som hovedregel skal ha to måneders varsel ved fastlegging av ferie. Hvis du selv sier opp, kan du kreve at ferie avvikles i oppsigelsestida dersom det ellers ikke vil bli tid til å avvikle ferien i hovedferieperioden eller ferieåret. Hvis du sier opp etter 15. august, kan du likevel ikke kreve å få avviklet ferien før 30. september.

9. Har du rett til ferie selv om du bytter jobb?

Du har både rett og plikt til å avvikle ferie selv om du begynner i ny jobb. For å kunne kreve ferie hos ny arbeidsgiver er forutsetningen at du ikke har avviklet full ferie hos tidligere arbeidsgiver. For at arbeidsgiver kan kreve at du tar ferie, er det en forutsetning at du har opptjent feriepenger i forhenværende år.

10. Hvordan beregnes feriepengene?

Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i opptjeningsåret, altså året før. Som lønn regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og lignende. Dagpenger gir ikke feriepengeopptjening.

Du har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10, 2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du tariffavtale, øker dette til 12 prosent. Og er du over 60 år, er satsen 12,5 prosent i ferieloven og 14,3 prosent med tariffavtale.

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger. Slik fungerer loven

Warning
Annonse
Annonse