JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SAKENS ANSIKT: Kim Pilgaard er en av de 24 konsulentene som har saksøkt omsorgsselskapet Aleris. Han er så langt den eneste som har stått fram med navn.

SAKENS ANSIKT: Kim Pilgaard er en av de 24 konsulentene som har saksøkt omsorgsselskapet Aleris. Han er så langt den eneste som har stått fram med navn.

Ida Karine Gullvik

Podkasten «Rørsla»:

Hva handler egentlig Aleris-saken om?

Denne uka startet rettssaken der 24 konsulenter har gått til massesøksmål mot arbeidsgiveren sin – omsorgsselskapet Aleris. Det som står på spill? Arbeidstakeres rettigheter, mener Fagforbundet. Og ikke minst – flere titalls millioner kroner.15.01.2019
09:21
10.04.2019 20:37

ida.karine.gullvik@lomedia.no

– Som løsarbeider er du på en måte rettsløs.

Kim Pilgaard sitter ved kjøkkenbordet sitt i Asker. Ved siden av ham ligger en utgave av Elin Ørjasæter og Line Eldrings bok «Løsarbeidersamfunnet». Den er full av gule bokmerker.

De siste 12 årene har Pilgaard jobbet som konsulent for omsorgsselskapet Aleris Ungplan & BOI AS, men i fjor gikk han og 23 andre konsulenter til sak mot arbeidsgiveren sin.

Hvorfor? Fordi han mener at han og kollegene burde vært fast ansatt.

– Som fast ansatt har du en del rettigheter som du ikke har som løsarbeider, sier han.

– Som løsarbeider er du en veldig liten brikke i et stort spill. Du har ingen makt.

Hør Kims historie i ukas episode av Rørsla:

Lytt til Rørsla i:

Apple Podkaster

Google Podcasts

Spotify

• eller der du laster ned podkastene dine

... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!

Selvstendig eller fast?

Med «konsulenter» tenker man jo gjerne arbeidstakere som er innleid på kortere prosjekter, men i denne saken mener Pilgaard og de andre saksøkerne at de har jobbet så mye for én oppdragsgiver at de i praksis har fungert som ansatte.

Aleris på sin side avviser kravet fra konsulentene. De skriver i en e-post til FriFagbevegelse:

«Det er også slik at de fleste saksøkerne har fått tilbud om fast ansettelse der noen har takket ja og andre nei. I flere tilfeller fremkommer det at de ønsker å beholde fleksibiliteten som ligger i å være konsulent. Det kan ikke være slik at konsulenter både skal ha fleksibiliteten til en konsulent på den ene siden, samtidig som de skal ha de samme ordningene som sine kolleger som er fast ansatt.»

(Les hele tilsvaret fra Aleris nederst i saken)

Hvis Pilgaard og kollegaene hans vinner kan de både få fast jobb og etterbetaling på i snitt 1,3 millioner hver for en rekke ytelser og tillegg de ville hatt som arbeidstakere. Men for Pilgaard handler denne saken om mer enn bare hans jobb.

– Jeg håper at de store selskapene ser at de blir nødt til å ansette folk, sier han.

– Det som er viktig er at det blir ordnede forhold i Norge når det gjelder konsulenter eller løsarbeidere.

24 medlemmer i Fagforbundet møter Norges største omsorgskonsern Aleris i retten. Dommen vil bli avgjørende for norsk arbeidsliv

Ansatte forteller om fryktkultur

Enkelte av konsulentene som nå går til søksmål mot Aleris har i løpet av høsten stått anonymt fram og fortalt om ekstreme arbeidstider, underbemanning og fryktkultur på sine arbeidssteder.

De forteller at det blir vanskelig å si i fra om når de opplever ting som ikke er greit fordi de da risikerer å ikke få mer jobb.

Pilgaard forteller at han ikke har opplevd denne typen forhold i sin tid i Aleris, men denne typen maktubalanse mellom arbeidsgivere og oppdragstakere er noe av kjernen i Aleris-saken for Fagforbundet, som støtter de 23 konsulentene.

– Aleris-saken er en av de største og viktigste arbeidslivssakene i norsk rett på årevis. Saken handler om arbeidsfolk skal ha rett til å være arbeidstakere som er beskyttet av arbeidsmiljøloven, eller om de i realiteten skal tvinges til å være selvstendig næringsdrivende uten rettigheter.

Les mer her:

En privat ansatt jobber 1000 arbeidstimer mer per år enn kollegaen i en av statens institusjoner, uten å få mer i årslønn

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Da Roger skulle tilbake til Aleris etter pappapermisjonen, var jobben borte: – Dette har blitt en skitten bransje

Dette svarer Aleris

«Det retten skal ta stilling til er hvilken praksis som skal gjelde for å benytte selvstendig næringsdrivende konsulenter for å sikre forsvarlige tjenester innen psykisk omsorg innenfor dagens regelverk. Slike rettslige avklaringer er ikke uvanlig for en stor aktør, og saken kan være med på å sette noen ytterligere retningslinjer og standarder for bruken av selvstendig næringsdrivende innenfor denne delen av psykisk omsorg. 24 konsulenter har med støtte fra Fagforbundet gått til sivilt søksmål mot Aleris Ungplan & BOI med krav om at de skal omklassifiseres til arbeidstakere samt krav om erstatning for påstått lidt tap tilbake i tid. Aleris Ungplan & BOI avviser at konsulentene skal omklassifiseres til arbeidstakere og deres krav om erstatning, og størrelsen på erstatningen, for påstått lidt tap tilbake i tid.

Pilgaard har selv valgt å jobbe som selvstendig næringsdrivende konsulent og han har uttalt at han ønsker den fleksibiliteten og at det er positivt for brukerne. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere disse spesifikke påstandene fra en av saksøkerne i forkant av rettssaken.

Vi ser generelt at det er flere ulike fokus i denne saken. Noen er opptatt av økte rettigheter som selvvalgt selvstendig næringsdrivende, mens andre er opptatt av at selvstendig næringsdrivende skal være fast ansatte. Generelt kan vi si at selvstendig næringsdrivende konsulenter innen psykisk omsorg hos oss mottar honorar basert på hvilken timepris deres tjenester har. Timesatsene på tjenestene vi kjøper varierer. Her differensieres det blant annet ut fra om miljøpersonalet er faglært eller ufaglært, hvilke typer arbeidsoppgaver og ansvar de har, og hvor komplisert oppdraget er. I tillegg er konsulenter innen privat virksomhet utsatt for konkurranse, og har stor frihet og fleksibilitet knyttet til å selv bestemme hvor ofte og lenge de ønsker å jobbe. Det være seg advokater, meklere eller omsorgskonsulenter. Konsulenter kan ikke både ha fleksibiliteten og friheten som følger av å være konsulent, og samtidig bestemme størrelsen på eget honorar.

Som et eksempel fra en annen bransje så er det ikke slik at en advokat som velger å selge konsulenttjenester til et firma i stedet for å være fast ansatt kan kreve å jobbe 100 %, eller ensidig bestemme størrelsen på honoraret. De selvstendig næringsdrivende konsulentene har i hovedsak høyere honorar enn lønnsnivået er for faste ansatte for at de selv skal dekke kostnader som blant annet pensjon og forsikringer, noe også de beregningene vi har fått utført vil vise når rettssaken starter. Det er også slik at de fleste saksøkerne har fått tilbud om fast ansettelse der noen har takket ja og andre nei. I flere tilfeller fremkommer det at de ønsker å beholde fleksibiliteten som ligger i å være konsulent. Det kan ikke være slik at konsulenter både skal ha fleksibiliteten til en konsulent på den ene siden, samtidig som de skal ha de samme ordningene som sine kolleger som er fast ansatt.»

15.01.2019
09:21
10.04.2019 20:37Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

Jan-Erik Østlie

SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Hanna Skotheim

Fagforeningen skal jobbe for at Nav-ansatte ikke blir utbrent på jobben


Flere saker