JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva sier de i Verdal'n?

Arbeidsministeren allierer seg retorisk med arbeidsfolk. Men Ståle Johansen ved Kværner Verdal tror ikke Robert Eriksson får mange anerkjennende nikk fra «gutta på gølvet» hjemme i Verdal'n.
– Tar vi i tillegg med de nye permitteringsreglene, så har vi et arbeidsliv som er langt mer løst enn det samfunnet er tjent med, der ansatte nærmest blir flyttet rundt som kveg, mener hovedtillitsvalgt Ståle Johansen ved Kværner Verdal.

– Tar vi i tillegg med de nye permitteringsreglene, så har vi et arbeidsliv som er langt mer løst enn det samfunnet er tjent med, der ansatte nærmest blir flyttet rundt som kveg, mener hovedtillitsvalgt Ståle Johansen ved Kværner Verdal.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

anne.siri.rena@lomedia.no

– Robert Eriksson har i alle fall ikke snakket med meg etter at han ble arbeidsminister, sier hovedtillitsvalgt Ståle Johansen ved Kværner Verdal, som en hilsen tilbake til sambygdingen Eriksson.

Debatten hadde rullet og gått i media i vel et døgn da Robert Eriksson (Frp) innkalte til pressekonferanse onsdag formiddag. Der presenterte han forslag til nytt innhold i arbeidsmiljøloven, som ifølge regjeringa vil gi et "trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv". Til journalistene sa Eriksson at han på Domus-kafeen i hjembygda Verdal har snakka med arbeidsfolk som ønsker endringene han nå presenterer.

– Men jeg er ikke så sikker på at han har med seg de såkalte gutta på gølvet, kommenterer Ståle Johansen på telefon fra Nord-Trøndelag.

Arbeidere som kveg

Mer bruk av midlertidige ansettelser og utvidete rammer for overtid er blant forslagene regjeringa vil forme framtidens arbeidsliv med. Ståle Johansen mener at løsere arbeidsforhold på sikt vil gå utover både bedriftenes produktivitet og stabilitet, og at unge arbeidstakere får en mer utrygg tilværelse.

– Tar vi i tillegg med de nye permitteringsreglene, så har vi et arbeidsliv som er langt mer løst enn det samfunnet er tjent med, der ansatte nærmest blir flyttet rundt som kveg, fortsetter Johansen.

Robert Eriksson mener Johansen har et annet politisk syn, og støtter seg fortsatt til uttalelsene som har falt fra arbeidsfolk på den lokale kafeen. Han beskriver endringene som "moderate oppmykninger innafor trygge rammer, der vernebestemmelsene beholdes".

Musikk i NHO-ører

NHO på sin side klapper i hendene over det de ser på som to av de viktigste endringene: nettopp lettere adgang til midlertidige ansettelser og mer fleksible arbeidstidsregler.

– Dette er endringer som er bra for hele arbeidslivet, uttaler administrerende direktør Kristin Skogen Lund på organisasjonens nettsider.

Hun mener den nye arbeidsmiljøloven vil være mer moderne og tilpasset dagens arbeidsliv, med økt fleksibilitet for alle parter. Hun understreker at NHO har vært pådriver for å få justeringer i regelverket.

– Vi har vært utålmodige og ventet på leveranser fra regjeringa på dette feltet. At den nå oppfyller mange av regjeringserklæringens løfter, er veldig bra, fortsetter Skogen Lund.

– Prosessen starter nå

LO-leder Gerd Kristiansen har i tøffe ordelag kritisert Robert Eriksson og regjeringa for at de presenterer dette nå rett før sommerferien, og da rett etter et krevende hovdeoppgjør. Kristiansen kallert forslaget fra Eriksson for et bakholdsangrep. Ministeren synes selv det er synd at hun velger å bruke denne retorikken.

– Vi to snakket om dette på kafé ved Akerselva for sju måneder siden, så det bør ikke komme som noen overraskelse nå.

– Kunne prosessen vært gjort annerledes?

– Prosessen? Den startet i går. Dette er en utstrakt hånd og en konstruktiv invitasjon til LO om å bli med videre, sier Eriksson.

Gerd Kristiansen har videre uttalt at regjeringen med dette slår store kiler inn i trepartssamarbeidet, selve kjernen i den norske modellen. Tilsynelatende lar ikke arbeidsministeren seg true av uttalelsen.

– Det norske arbeidslivet består av tre likeverdige parter. Jeg er uenig med Kristiansens analyse, sier Eriksson.

Regjeringas forslag i arbeidsmiljøloven skal nå ute på høring i tre måneder.

– Prosessen? Den startet i går. Dette er en utstrakt hånd og en konstruktiv invitasjon til LO om å bli med videre.

Arbeidsminister Robert Eriksson

Annonse
Annonse