Koronaviruset:
Hva skal polske arbeidere i Norge gjøre nå? Justyna svarer dem så godt hun kan
Utenlandske arbeidere er kjempeusikre på den nye situasjonen, og frykter for jobbene sine.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
I Norge er svært mange polske arbeidere rammet av karantenebestemmelsene som norske helsemyndigheter innførte torsdag. Reglene betyr at alle som har vært på reise utenfor Norden de siste to ukene, må i karantene i 14 dager. Nå risikerer de samme karantene når de kommer hjem til Polen.
Selskaper som Kværner og Aker har ifølge NTB varslet at hundrevis av utenlandske ansatte sendes hjem, deriblant mange polakker.
Må svare alle
Flere hundre utenlandske arbeidere i Trøndelag har et enomt informasjonsbehov etter siste dagers korona-kaos. Samtidig går det mot permitteringer i byggebransjen.
Har de rett på dagpenger? Hva skjer hvis de reiser hjem - om de i det hele tatt kommer seg hjem?
Rush av spørsmål
Justyna Skarø er organisasjonsarbeider for Fellesforbundets avdeling 765 i Trondheim, og hun er polsktalende. Avdelingen opplever et rush av henvendelser. Justyna får de fleste fra utenlandske arbeidstakere i bemanningsbransjen.
Noen sitter allerede i karantene. Tiden vil vise om de får betalt likevel, sier hun.
– Det de lurer på, er rett og slett hva de skal gjøre nå. Mange har planlagt å reise til hjemlandet Polen i påsken. Slik det er i dag vil det føre til 14 dagers karantene. Vil de da få betalt? spør Justyna Skarø til FriFagbevegelse.
Karantenetiden
– Tiden framover, med mindre arbeid og krav til karantene, vil nok gi usikre tider for utenlandske arbeidstakere i Norge, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.
– I tillegg vil også reiser til Polen bli vanskeligere, Det er ikke mange fly som går. Sannsynligvis vil en stor del bli i Polen. Om de blir permittert i dagens situasjon kan de risikere å bli det i lang tid, sier Krogstad.
Mange jobber inn friperioder, og til påsken vil nærmest alle reise hjem. Da blir karantene et stort problem når en skal tilbake til Norge for å arbeide, legger han til.
Forstår ikke språk
Justyna Skarø får telefoner fra de veldig mange av de organiserte utenlandske arbeiderne. Det er til sammen 250 bare i Trondheim. Men antallet uorganiserte er mye større. De har et enda større problem enn de organiserte. De rammes enda hardere. Da er det ingen hjelp å få.
– Mange er fortvilet og vet ikke hva som skjer. Norsk-kunnskapene er ikke bra, de forstår ikke språket. De kan ikke lese nyhetene. Endringene av regelverket skjer raskt. Det krever sitt å følge med, sier Justyna Skarø.
Det er heller ikke bare snakk om arbeidere fra Polen, men også blant annet fra Latvia, Litauen, Slovakia og Estland.