JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke mer krevende å få jobb i koronaåret for fagutdannede

Samlet sett har det ikke vært vanskeligere for nyutdannede med fagutdanning å komme inn på arbeidsmarkedet i 2020 enn i tidligere år.
Nyutdannede med yrkeskompetanse innen «restaurant og matfag» har slitt mest med å komme inn på arbeidsmarkedet i koronapandemien. (Illustrasjonsfoto)

Nyutdannede med yrkeskompetanse innen «restaurant og matfag» har slitt mest med å komme inn på arbeidsmarkedet i koronapandemien. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Om lag 21.500 personer utgjør 2020-kullet med fagutdanning, og selv gjennom et tøft koronaår økte sysselsettingsandelen i fjor med 1,7 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Aller flest nyutdannede som var sysselsatt i november året de fullførte fagutdanningen, hadde yrkeskompetanse innenfor «bygg og anleggsteknikk», selv om dette også var gruppen som kom best ut andre år. I 2020 var ni av ti med denne kompetansen i arbeid i november samme år.

Mye lest: Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige

Koronapandemien så mange restauranter og serveringssteder stenge dørene i 2020.

Dette har ført til størst nedgang i antall sysselsatte fagutdannede som tok «restaurant og matfag» og «overnattings- og serveringsvirksomhet».

Mye delt: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Kun 77,9 prosent med fagutdanning innen denne industrien var sysselsatt i 2020 mot 85 prosent i høsten 2016 og 2018.

Innreiserestriksjoner og mangel på utenlandsk arbeidskraft har også betydd at flere nyutdannede fra andre utdanningsprogram har fått arbeid.

Warning
Annonse
Annonse