Ikke mer krevende å få jobb i koronaåret for fagutdannede
Samlet sett har det ikke vært vanskeligere for nyutdannede med fagutdanning å komme inn på arbeidsmarkedet i 2020 enn i tidligere år.
Nyutdannede med yrkeskompetanse innen «restaurant og matfag» har slitt mest med å komme inn på arbeidsmarkedet i koronapandemien. (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
Om lag 21.500 personer utgjør 2020-kullet med fagutdanning, og selv gjennom et tøft koronaår økte sysselsettingsandelen i fjor med 1,7 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Aller flest nyutdannede som var sysselsatt i november året de fullførte fagutdanningen, hadde yrkeskompetanse innenfor «bygg og anleggsteknikk», selv om dette også var gruppen som kom best ut andre år. I 2020 var ni av ti med denne kompetansen i arbeid i november samme år.
Mye lest: Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige
Koronapandemien så mange restauranter og serveringssteder stenge dørene i 2020.
Dette har ført til størst nedgang i antall sysselsatte fagutdannede som tok «restaurant og matfag» og «overnattings- og serveringsvirksomhet».
Mye delt: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Kun 77,9 prosent med fagutdanning innen denne industrien var sysselsatt i 2020 mot 85 prosent i høsten 2016 og 2018.
Innreiserestriksjoner og mangel på utenlandsk arbeidskraft har også betydd at flere nyutdannede fra andre utdanningsprogram har fått arbeid.