JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise for kraftkrevende industri:

Industriarbeiderne protesterer mot økte strømpriser

Nå ber Industri Energi om et snarlig møte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).
Leder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi.

Leder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Forutsigbare rammevilkår er helt avgjørende for kraftforedlende industri. Vi har derfor sendt brev til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg hvor vi ber om et snarlig møte, bekrefter forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Ifølge LO-forbundet øker kostnadene til Statnett først og fremst på grunn av store investeringer i å klargjøre for mer fornybar energi, samt bygging av kabler til utlandet.

Investeringer som det er urimelig å belaste industrien alene, mener forbundet og får støtte fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

p

Fra 75 til 60

Bjørnar Moxnes mener kraften må brukes som et industripolitisk og miljømessig virkemiddel for å sikre eksisterende og bygge opp ny miljøvennlig industri.

– Nå er det nok snakk om det grønne skiftet. Det er på tide å handle, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Den såkalte tariffreduksjonen kuttes fra 75 prosent til 60 prosent neste år. Dette vil øke nettleiekostnadene med 80 millioner kroner bare for Hydro alene, på toppen av de 50 millioner kronene som fulgte tilsvarende kutt fra 90 til 75 prosent i 2018, skriver Industri Energi på sin hjemmeside.

Økte kostnader skal dekkes av industrien. Sluttforbrukere og kraftprodusenter får uendret eller lavere tariff.

I sitt forslag til en ny, industriell revolusjon, foreslo Bjørnar Moxnes og Rødt at «Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om hvordan Statnett og Statkraft skal få utvidet ansvar for å sikre at norsk strøm og kraftproduksjon skal brukes som et industripolitisk og miljømessig virkemiddel, herunder sikre industrien tilgang på langsiktige rimelige kraftkontrakter, med strenge krav til miljø og aktiv produksjon, og si nei til nye kraftforbindelser til utlandet».

Saken fortsetter under bildet.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

Håvard Sæbø

Enda mer aktuelt

Moxnes mener dette kravet er enda mer aktuelt sett i lys av Statnetts kutt i tariffreduksjonen.

Han mener at å stanse de nye utenlandskablene ville redusert mye av behovet for nye investeringer i nettet for å kunne legge til rette for økt kraftutveksling.

– Det er ubegripelig at regjeringa forholder seg passive til at norske arbeidsplasser og miljøvennlig industri settes i fare, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Dette er ikke bare dårlig næringspolitikk. Det er også en elendig klimapolitikk. Vår kraftforedlende industri produserer verdens reneste aluminium, silisium og andre metaller. Den er grunnlaget for teknologiutvikling, arbeidsplasser og verdiskaping landet rundt, og gir eksportinntekter for over 100 milliarder kroner. Det viktigste konkurransefortrinnet er billig strøm fra vannkrafta, mener Moxnes.

p

– Må prioritere industrien

Arbeiderpartiet mener det primære må være å skape best mulig konkurransevilkår for norsk kraftforedlende industri, og at tariffsystemet bør innrettes slik at man prioriterer industrien.

– Modernisering av nettet er riktig og nødvendig, og noen må betale for dette. Industrien har allerede gjennomført betydelige effektiviseringstiltak innen bruk av kraft. For dem vil økte priser være en konkurranseulempe, mens det er stort potensiale for ytterligere innsparing på forbrukersiden. Vi har derfor lenge ment at industrien skal prioriteres i slike sammenhenger, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

Han er for tiden på FNs generalforsamling i New York, og har deltatt på den store klimakonferansen der.

Han minner om at det ikke kommer nye utenlandskabler før det er høstet erfaringer med de som allerede er vedtatt bygget.

– Statnett skal ha monopol, og de må være samfunnsmessig lønnsomme. Alt dette ligger fast. Arbeiderpartiet bekreftet sitt syn på dette i Stortinget senest i juni i år, påpeker Espen Barth Eide.

Vinn-vinn-situasjon

Samtidig minner Barth Eide om at vi både importerer og eksporterer strøm gjennom utenlandsforbindelsene våre.

– Så lenge vi kjøper billig og selger dyrere, er dette en vinn-vinn-situasjon for Norge. I hele første halvår importerte vi mer enn vi eksporterte. Dette er gunstig for norsk industri som får tilgang til rimeligere strøm. Men også for norske offentlige eiere som får mer penger i kommunekassa, påpeker han.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg tar gjerne et møte med Industri Energi.

– Regjeringen er opptatt av konkurransekraften til industrien i landet vårt, og ser selvfølgelig frem til et møte med Industri Energi. Det er bred enighet om industriens betydning for arbeidsplasser og aktivitet i hele landet, sier han til FriFagbevegelse.

– Industrien nyter derfor godt av gunstige rammebetingelser, blant annet lave strømpriser, redusert og fritak for el-avgift, kompensasjon for CO2-kvotenes påvirkning på strømprisen og Enovas støtteordninger. Verdien av særskilte skatte- og avgiftsregler til industrien beløper seg alene til 7–8 milliarder kroner i året. Når det gjelder utformingen og fastsettelse av tariffer i transmisjonsnettet, er det Statnett som er ansvarlig for dette. Det er det enkelte nettselskap som har ansvar for å utarbeide tariffer i tråd med gjeldende regler, poengterer han.

p

– Hovedprinsippene er at tariffer skal baseres på ikke-diskriminerende og objektive vilkår, og gi signaler om effektiv utvikling og utnyttelse av nettet. Dersom noen nettkunder skulle ha betalt mindre i nettleie, måtte andre ha betalt mer, sier han til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse