JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMSREG skal motvirke arbeidslivskriminalitet og sosial dumping:

Informasjon i sanntid stopper useriøse aktører på byggeplassene

Når kontrollører fra Oslo kommune kommer på kontroll, har de full oversikt over hvem som skal være til stede, og om firmaet de jobber har betalt moms.
Når en går gjennom rundellen på en av Oslo kommunes byggeplasser blir en registrert i datasystemet HMSREG. Her skal fra venstre Pernille Stoermann-Næss, Trond Søreng og Odd Altrichter fra Oslo kommune gjennom rundellen på Boligbyggs byggeplass på Hovseter i Oslo.

Når en går gjennom rundellen på en av Oslo kommunes byggeplasser blir en registrert i datasystemet HMSREG. Her skal fra venstre Pernille Stoermann-Næss, Trond Søreng og Odd Altrichter fra Oslo kommune gjennom rundellen på Boligbyggs byggeplass på Hovseter i Oslo.

Nanna Aanes Wolden

torgny@lomedia.no

Rådgiver Trond Søreng trekker fram nettbrettet og trykker på ikonet merket HMSREG. I det han nærmer seg rundellen som gir adgang til byggeplassen, får han opp en liste over hvem det er som befinner seg på innsiden av gjerdet. Her skal det ikke foregå ulovlig arbeid.

Søreng er Oslo kommunes frontsoldat i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og HMSREG er hans fremste våpen.

p

Søreng er ansatt i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. Når vi møter ham, er han på det han kaller en tilstedekontroll på byggeplassen i Hovseterveien i Oslo. Boligbygg rehabiliterer og etterisolerer tre blokker fra begynnelsen av 70-tallet. Det er Viking Entreprenør som utfører jobben.

Fire på jobb

Av HMSREG-appen kan Søreng se at det akkurat nå er fire som jobber på det ene bygget. For å komme inn bak byggegjerdet må en trekke adgangskortet. Da blir det mulig å gå gjennom rundellen. Rutinen er den samme når en går ut. En rundell er det som tidligere ble kalte telleapparat.

(Saken fortsetter under bildet)

Rådgiver Trond Søreng (til høyre) i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune kan på sjekke på nettbrettet sitt sjekke om byggeleder i Viking Entreprenør, Vegard Granly-Leibnitz og Pernille Stoermann-Næss er korrekt logget inn i HMSREG.

Rådgiver Trond Søreng (til høyre) i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune kan på sjekke på nettbrettet sitt sjekke om byggeleder i Viking Entreprenør, Vegard Granly-Leibnitz og Pernille Stoermann-Næss er korrekt logget inn i HMSREG.

Nanna Aanes Wolden

Alle som skal jobbe på bygg i Norge er pålagt å kunne identifisere seg med et HMS-kort. HMS-kortet viser navn, bilde, underskrift og fødselsdato, foruten hvilket firma en er ansatt i og organisasjonsnummeret. Hvis en bytter arbeidsgiver, må en også bytte HMS-kort.

På innsiden av gjerdet

Så når Søreng treffer på en som legger ut isolasjon på taket, ber han om HMS-kortet. Hvis navnet til vedkommende står på lista, krysses han av som til stede. Hvis han ikke er registrert inn, må han gjøre det, og forklare hvorfor.

På byggeplasskontoret sitter byggeleder Vegard Granly fra Viking Entreprenør. På PCen kan han se at akkurat nå er det 29 personer som er logga inn og i arbeid.

Alle byggeplasser som Oslo kommune driver, har dette systemet. Der hvor det er en rundell og et byggegjerde er det enkelt å registrere hvem som er på innsiden av gjerdet. Men mange av oppdragene er på steder uten fysisk avgrensning. Mange skoler i byen har installert en boks der bygningsarbeideren kan registrere seg. Der det ikke er et slikt system, gjøres registreringen ved en app på mobilen. Appen er koblet opp til mobilens GPS. Det er ikke mulig å logge seg inn på et arbeidssted før en selv er i nærheten av der arbeidet skal utføres.

Et av de viktigste verktøyene

Utviklings- og kompetanseetaten holder til på Helsfyr i Oslo. Sammen med Haugesund-firmaet Omega har etaten utviklet systemet som har blitt et av kommunens viktigste verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

p

Når byggeleder Granly på Hovseter sjekker HMSREG får han bare opp opplysninger som gjelder hans egen byggeplass. Siden det er kompetanseetaten som drifter systemet, har de muligheten til å se hele bildet. På et Oslo-kart kan de få opp oversikt over alle steder i Oslo kommune som har arbeid. Ved å klikke seg inn på det enkelte arbeidssted kan de se hvem som er der, når de kom, hvem de er ansatt hos, og ikke minst om firmaet har registrert seg som de skal.

(Saken fortsetter under bildet)

Når en bruker HMS-kortet på kortleseren på rundellen blir inn- og utpasseringene på byggeplassen registrert.

Når en bruker HMS-kortet på kortleseren på rundellen blir inn- og utpasseringene på byggeplassen registrert.

Nanna Aanes Wolden

Da vi besøker etaten kan vi se at 2283 personer er i arbeid for Oslo kommune på 337 ulike oppdrag. Av de 2283 som er i arbeid er det bare 43 personer som ikke har gyldig HMS-kort, viser oversikten.

Under to prosent avvik

– Da vi startet med HMSREG høsten 2016 var antallet avvik på HMS-kortene på over 40 prosent, dagens avvik er på under to prosent, sier Gunnar Wedde, avdelingsdirektør i Utviklings- og kompetanseetaten.

Han har ledet arbeidet med HMSREG fra kommunens side.

– I tillegg til å vise opplysninger i sanntid, er HMSREG et godt verktøy for å lage statistikk som viser om byrådets politikk virker. To målsettinger i Oslomodellen er å øke andelen lærlinger, og få ned bruk av bemanningsbyråer. Nå kan vi gi pålitelig statistikk som viser utviklingen, sier Wedde.

Andelen bemanningsbyråer som Oslo kommune benytter seg av i byggsektoren er under ni prosent, og andelen lærlinger på oppdrag for Oslo kommune har økt med nesten ti prosent.

Informasjon fra mange kilder

De andre etatene har bare tilgang til sine prosjekter. Odd Altrichter er ansatt som SHA-rådgiver i Boligbygg. Han gjør den samme jobben som Søreng, men utfører kontroller bare på Boligbyggs prosjekter. Altrichter får informasjon i sanntid om hvem som er i arbeid på Boligbyggs prosjekter, men han får ikke se hvem som har jobb for en annen etat, for eksempel Undervisningsbygg.

HMSREG samler inn opplysninger fra ulike kilder, adgangskontrollen på byggeplassen som rundellen på Hovseter er én. I tillegg får HMSREG opplysninger fra Arbeidstilsynets database over HMS-kort, enhetsregisteret i Brønnøysund, diverse registre for HMS-kurs og kjemikaliedatabasen ProductXchange og Startbank.

Tekstmelding ved alvorlige avvik

Startbank er eid av Byggenæringens Landsforening (BNL). Dette er et register over leverandører til byggenæringen som er forhåndsgodkjent. Startbank viser om firmaene har forsikringer på plass, og om de er ajour med betaling av merverdiavgift.

Når Altrichter kommer tilbake til kontoret fra kontrollen på Hovseter, går han gjennom lista over avvik. Det er ikke første gang i løpet av dagen han gjør det. Avvikskontrollen skjer gjennom hele arbeidsdagen. Hvis en leverandør som ikke er godkjent har registrert seg inn, får han melding. Han får også melding hvis det er benyttet et HMS-kort som ikke er gyldig eller om arbeidstaker ikke er forhåndsgodkjent. På avvikslista vil det også komme opp et varsel hvis en leverandør er for sein med å betale offentlige avgifter.

p

Hvis det er alvorlige avvik, for eksempel at en person er registrert inn med to ulike HMS-kort, kan Altrichter få en tekstmelding med beskjed om at her er det noen som forsøker seg på noe lureri.

HMSREG samler inn mange personopplysninger. I andre bransjer kan personregisterloven hindre denne innsamlingen. Men i byggebransjen er det en egen forskrift, byggherreforskriften. Byggherren er den som bestiller arbeidet. Byggherreforskriften pålegger byggherren å føre kontroll med det arbeidet som foregår på en byggeplass. Derfor er det ingen juridiske problemer knyttet til innsamlingen av så mange personopplysninger.

HMSREG har blitt bransjestandard

Oslo kommune har 50 ulike etater, men siden kommunen er en juridisk enhet, er det mulig å dele opplysningene i HMSREG på tvers av etatene. Det er derfor mulig å dele opplysningene på tvers av etatene. En bedrift som ikke oppfyller kravene til Boligbygg, får ikke oppdrag hos Undervisningsbygg før manglene er rettet.

Det var Oslo kommune som tok initiativet til å utvikle HMSREG. IT-bedriften Omega, med mest erfaring fra oljebransjen, vant anbudet om å utvikle dataløsningen.

I dag er HMSREG blitt en bransjestandard. Omega har 30 kunder som bruker systemet. Alle de store entreprenørene og byggherrene bruker HMSREG for å kunne oppfylle kravene i byggherreforskriften og ha kontroll med hvilke firmaer og personer som faktisk jobber på prosjektene deres.

Skattetrekk

Foreløpig er det ikke mulig å få opplysninger om skattetrekk gjennom HMSREG, men i slutten av året vil Skatteetaten lansere en digital utvidet skatteattest som også vil vise om bedriften er ajour med innbetaling av skatt.

Sannsynligvis vil Startbank benytte seg av ordningen. Bedrifter som skal godkjennes i Startbank må da gi Startbank fullmakt til å sjekke den utvidete skatteattesten.

p

Så i 2020 når Trond Søreng stopper de ansatte på en byggeplass, kan han ikke bare undersøke om det er rett person, men også om bedriften de er ansatt i betaler inn skatt og merverdiavgift som de skal.

Flere bransjer

– Er det mulig å utvide HMSREG til å gjelde flere bransjer?

– Ja, det er teknisk mulig, svarer avdelingssjef for HMSREG i Omega, Kathrine Andersen.

– Men det er vanskeligere å få til på grunn av personvernhensyn, en må ha et legitimt formål for å samle inn personopplysninger. I renholdsbransjen har de HMS-kort så det er en mulighet, og noen bedrifter har tatt det i bruk. Andre aktuelle bransjer kan være helsevesenet, transport og utelivsbransjen som burde ha et system som kan sikre at det er personer med de rette kvalifikasjonene som er på vakt, sier Andersen.

Annonse
Annonse