Oslo Havn ga to nye havneoperatører mulighet til ikke å bruke havnearbeidere
Inngikk nye eksklusive avtaler midt under tariffoppgjøret
En uke etter at partene ikke ble enige om ny tariffavtale, signerte Oslo Havn to nye avtaler som ga avtalemotparten anledning til ikke å benytte seg av de registrerte havnearbeiderne i Oslo.
Yilport, BMC, GC Rieber Salt, Oslo Stevedore Selskap og Seafront Port Services har alle avtaler om eksklusiv bruksrett med Oslo Havn KF. To av avtalene ble signert så sent som 1. juni i år. - Vi m inngå avtaler uavhengig av tariffoppgjøret, sier Anne Sigrid Hamran, havnedirektør i Oslo.
Roy Ervin Solstad / Oslo Havn
Saken oppsummert
res@lomedia.no
Den 25. mai ble det klart at årets tariffoppgjør for bryggearbeiderne i norske havner måtte til mekling. Striden stod først og fremst om ILO-konvensjon 137 som skal sikre havnearbeidere jobb, skulle inn i tariffavtalen, og hvordan man skulle avgjøre hvem tariffavtalen skulle omfatte. Etter en dom i arbeidsretten i oktober 2014, har NHO Logistikk og Transport og mange havneoperatører benyttet muligheten til å inngå eksklusive avtaler med havneeierne i den hensikt å kunne benytte egne ansatte framfor de registrerte havnearbeiderne tilknyttet losse- og lastekontorene i havnene.
• – Det spiller ingen rolle om havna er privat
Faste og løpende avtaler
Så sent som 12. mai bekreftet Oslo Havn i en epost til Transportarbeideren at det var fem havneoperatører som hadde slike eksklusive avtaler. Det var Yilport, GC Rieber Salt, BMC, Oslo Stevedore Selskap og Color Line. Det betød at de to andre ferjeselskapene, DFDS og Stena Line ikke hadde eksklusive avtaler. Det hadde også blitt vanskelig siden begge de to selskapene benytter seg av den samme kaia, og dermed vanskelig kunne få eksklusiv bruksrett til en kai også en annen operatør benyttet.
Det finnes riktignok løsninger på slike utfordringer. En av dem er å la en tredjepart stå som levereandør av terminaltjenester til DFDS og Stena Line. Nettopp det har skjedd på Oslo Havn.
• – Oslo Havn og kommune stoppet tariffavtale med havnearbeiderne
I en ny epost fra Oslo Havn datert 25. oktober kommer det nemlig fram at det nå er Kristiansand-selskapet Seafront Port Services AS som står for disse tjenestene - og som har en to år lang avtale med Oslo Havn datert 1. juni 2016. Fra 31. mai 2018 blir den løpende med seks måneders gjensidig oppsigelse.
En nesten identisk avtale er for øvrig inngått med Color Line, men her er det ni måneders gjensidig oppsigelsestid. Også denne med oppstart 1. juni 2016, det vil si tre uker etter at Oslo Havn fortalte Transportarbeideren at rederiet allerede hadde eksklusiv avtale.
For de andre operatørene er avtaleforholdene slik:
• Yilport: Kontrakt fra 28. august 2014. Gjelder i 20 år.
• GC Rieber Salt: Kontrakt fra 1. januar 2015. Løpende med oppsigelsestid på mellom tre og 12 måneder på de ulike delområdene.
• Oslo Stevedor Selskap: Kontrakt fra 22. april 2016. Løpende med seks måneders oppsigelse.
• BMC: Kontrakt fra 14. desember 2015. Utløper 31. desember 2017.
• Roger Schjerva ny leder av havnestyret i Oslo
– Kan ikke utsette avtaler
Til Transportarbeideren sier havnedirektør i Oslo Anne Sigrid Hamran at Oslo Havn ikke kan ta hensyn til tariffoppgjøret i sitt arbeid.
– Partene i arbeidslivet arbeider med sine tariffavtaler. Oslo Havn KF er ikke en del av dette, og vårt løpende kontraktsarbeid er uavhengig av dette, sier Hamran.
Hun avviser samtidig at man burde ventet med inngåelse av nye slike avtaler til det nye havnestyret ble oppnevnt.
– Det er til en hver tid sittende havnestyret som er styre for Oslo Havn KF. Saker kan ikke utsettes i påvente av kommunevalg, understreker hun.
Hamran vil imidlertid ikke svare direkte på hvorfor det har vært så viktig for Oslo Havn å inngå eksklusive avtaler, all den tid den eneste ekstra muligheten dette gir brukerne, er at de ikke trenger å benytte havnearbeiderne i losse- og lastekontorene.
– Vi arbeider løpende med kontrakter med våre kunder for å fremme sjøtransporten, er alt Hamran vil si.
Hun vil heller ikke si noe om hvorfor Oslo Havn ikke har gitt brukerne i havna uten avtale om eksklusivitet beskjed om å bruke losse- og lastekontoret, ei heller om Oslo Havn har begynt å forberede seg på en eventuell uttalelse fra ILO om eksklusiv bruksrett gir rett til ikke å benytte havnearbeiderne.
– Oslo Havn KF driver i henhold til ILO-konvensjonen og arbeidsrettens dom. Vi imøteser ILOs uttalelse, avslutter havnedirektør Anne Sigrid Hamran.
• – Dette viser at det foregår sosial dumping på Oslo Havn
– Havna har tatt side
Tommy Torgersen, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening er ikke overrasket over Oslo Havns iver etter å inngå nye eksklusive avtaler. Han ser på det som nylig avgått styreleder Bernt Stilluf Karlsens siste krampetrekning for å provosere havnearbeiderne.
Tommy Torgersen, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening
Fride Gjedebo Gjertsen
– Jeg vet snart ikke hva jeg skal si om hvordan Oslo Havn oppfører seg. De burde selvsagt ventet til tariffoppgjøret var avklart, men de oppfører seg som en part i konflikten og har helt klart tatt side. Dette er bare nok et bevis på at de gjør hva de kan for å få havnearbeiderne utestengt fra havna, slik at de kan benytte seg av billig mannskap om bord på skipene til arbeidet i stedet, sier en oppgitt Torgersen.
At avtalene med operatørene er såpass lange, tolker bryggesjauerlederen som et ønske fra havna om at havnearbeiderne vil være borte innen avtalene utløper.
– Det er vel det de håper på, men hun kommer til å gå på en smell der. Hamran kommer til å gå av med pensjon lenge før vi gir oss, smiler Tommy Torgersen.


Nå: 0 stillingsannonser