Midtøsten
Israels ambassade kaller apartheid-anklagene for løgn
Gjentakelse av løgner og slagord vil ikke skape fred, skriver den israelske ambassaden i Oslo.
HAR KONKLUDERT: Verdens største menneskerettsorganisasjoner konkluderer med at Israel driver et apartheid-regime. Israel mener det er grunnløst og løgnaktig. Amnesty Internationals leder i Norge, John Peder Egenæs, vil gjerne vite akkurat hvor israelske myndigheter mener de tar feil, og hvorfor de mener virkeligheten Amnesty beskriver ikke lever opp til definisjonen av apartheid. Bildet viser skillemuren Israel har bygd gjennom Vestbredden, her fra den palestinske landsbyen Abu Dis som ligger et steinkast fra Jerusalem.
Yngvil Mortensen
yngvil@lomedia.no
FriFagbevegelse intervjuet i går lederen for den anerkjente israelske menneskerettsorganisasjonen B´Tselem, Hagai El-Ad, som deltok på et seminar om apartheid på Stortinget denne uka.
Les hele intervjuet her: Norge må erkjenne at Israel er et apartheid-regime, mener israelsk menneskerettsleder
I likhet med verdens største menneskerettsorganisasjoner, Amnesty International og Human Rights Watch, har også lokale B´Tselem konkludert med at Israel er blitt et apartheid-regime som systematisk forskjellsbehandler jødiske israelere og palestinere, der den ene gruppa dominerer den andre.
Israels ambassade: – Løgn skaper ikke fred
– Hvorfor mener Israel dette er grunnløse anklager?
«Å gjenta apartheidløgnen gjør den ikke sann», svarer den israelske ambassaden i en epost til FriFagbevegelse.
«Gjentakelse av løgner og slagord vil ikke skape fred. Snarere kan det å bygge tillit og samarbeid ved å bringe israelere og palestinere sammen, gjøre fredelige løsninger sanne. Norge er de som tidligere har lyktes i å bringe oss sammen. Dette er den rette veien å løse en konflikt og bringe håp til både israelere og palestinere», fastslår ambassaden.
Svarer ikke på konkrete spørsmål
FriFagbevegelse stilte Israels ambassade en rekke konkrete spørsmål med utgangspunkt i noen av argumentene til menneskerettsgruppene. Ambassaden svarer ikke på disse.
– Hvorfor ønsker dere ikke å svare på spørsmålene?
«Ettersom apartheidanklagene mot Israel er såpass grunnløse, og vil på ingen måte bidra til fremgang i situasjonen vi er i, mener vi at kommentaren vi har gitt er dekkende for alle spørsmålene», svarer Israels ambassade.
FriFagbevegelse spurte hvorfor palestinerne på Vestbredden er underlagt israelske militære lover, mens jødiske israelere på Vestbredden er underlagt israelske sivile lover. Vi spurte også hvorfor jøder har rett til statsborgerskap i Israel, mens palestinske flyktninger og deres etterkommere fra områder i det som ble staten Israel ikke har det.
Amnesty: – Hvorfor er anklagene grunnløse?
Israels ambassade understreker at «Misbruk av slike begreper (apartheid) bør tas på alvor. De med respekt for de sørafrikanske ofrene for apartheid ville ikke misbrukt begrepet», skriver den israelske ambassaden videre.
«Amnesty International har mistet støtte og troverdighet blant fremtredende europeiske ledere på grunn av at de grunnløst anklager Israel for apartheid», ifølge den israelske ambassaden.
Leder i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, vil gjerne vite hvorfor Israels ambassade mener anklagene er grunnløse.
– Vi har gitt ut en svært lang og grundig rapport der vi har gått gjennom eksisterende lovverk og praksis både i Israel og de okkuperte områdene. Vi har dokumentert at det israelske myndigheter bedriver i hele området lever opp til definisjonen av apartheid, sier han til FriFagbevegelse.
– Det hadde vært interessant hvis ambassaden henviste til det vi faktisk har dokumentert, og viser hvor de mener vi tar feil, og hvorfor de mener virkeligheten vi beskriver ikke lever opp til definisjonen av apartheid, sier Egenæs.
Utenriksministeren leder giverlandsmøtet
B´Tselems leder kom i går også med krav til Norge, som han mener har et historisk ansvar på grunn av sin rolle i Oslo-prosessen.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt hadde ikke tid til å svare på våre spørsmål om dette.
Hun leder i morgen giverlandsmøtet for Palestina i New York. Giverlandene har i snart 30 år brukt mye penger på utviklingen av palestinske institusjoner. Målet er en uavhengig palestinsk stat ved siden av Israel.