JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FLTs landsmøte 19.-22. november

Ja til videre prosess med Industri Energi. Veien mot et nytt forbund er dermed noe kortere

FLTs landsmøte støttet opp om forbundsstyrets innstilling. Dermed har de gitt sitt ja til videre prosess med Industri Energi.
KLART MANDAT: Ulf Madsen og Frode Alfheim kan nå gå videre i prosessen med å se på muligheten for å skape et nytt forbund sammen.

KLART MANDAT: Ulf Madsen og Frode Alfheim kan nå gå videre i prosessen med å se på muligheten for å skape et nytt forbund sammen.

Jan-Erik Østlie

kai.hovden@lomedia.no

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT redegjorde først for hvorfor FLT og Industri Energi det siste året har snakket seg stadig nærmere hverandre.

Bakerst i salen fulgte Industri Energis forbundsleder, Frode Alfheim, spent med på debatten.

– Landsmøte. Jeg er overbevist og fast bestemt på at det beste for alle medlemmer av FLT, er å søke en prosess hvor vi forsøker å få til noe som gjør oss sterkere, sa Madsen.

Ifølge forbundslederen er premissene er klare:

– Vi har ingen å miste på veien. FLT er medlemmene og avtalene, og avtalene må bestå, det er dette mandatet vi søker. Vi ber deg om å være med å fatte et vedtak om å gå fremover, sa Madsen da han avsluttet sin innledning.

Landsmøtet ga den kommende politiske ledelsen og forbundsstyret et klart og tydelig mandat. 146 av 172 delegater stemte for at man skal gå videre med prosessen.

Diskusjon om informasjon

Fra talerstolen var det en god miks av ros og ris. På den ene siden tok flere ordet for å gi forbundsstyret ros for den grundige dokumentasjonen som er langt frem.

Edith Bjerkan.

Edith Bjerkan.

Jan-Erik Østlie

– Dette er tidenes mulighet til å være endringsagenter. Jeg er selv en del av den store massen, sitter ikke i landsrådet, arbeidsgruppen som har arbeidet med dette eller forbundsstyret. Dermed har jeg ikke hatt mulighet til å tilegne meg annen informasjon enn andre medlemmer, men jeg har ikke fått så mye informasjon noen gang før, sa Edith Bjerkan fra Kristiansund.

Hun oppfordret landsmøtet til sammen å legge til rette for fremtidens FLT.

– Hjertet mitt banker for FLT. Gi kommende politisk ledelse og forbundsstyre tillit til å jobbe videre med dette, oppfordret hun.

Kim Larsen fra Oslo var av en annen oppfatning.

Kim Larsen.

Kim Larsen.

Jan-Erik Østlie

– Jeg synes dette har gått for fort i svingene, og er bare presentert for én brud. Jeg skulle ønske det var mer å velge i, sa han.

Larsen fryktet at kjøttvekta også vil gjelde i et eventuelt nytt forbund, og at eventuelle avtaler man har ved opprettelsen av et forbund kan bli strøket på første landsmøte.

– Slik forslaget ligger nå skal jeg høre på resten av talerne før jeg bestemmer meg, sa han.

Ville utforske utsiden av LO

Da Bjørn Ragnar Moe fra Sandefjord entret talerstolen hadde han også sendt inn et nytt forslag til landsmøtet.

Bjørn Ragnar Moe.

Bjørn Ragnar Moe.

Jan-Erik Østlie

– Vi ønsker å utrede muligheten for et samarbeid med Lederne. Jeg ber landsmøtet støtte vårt forslag om å utrede dette kompaniskapet, sa han.

Moes erfaring fra unge medlemmer er at LO-felleskapet ikke er det viktigste for dem.

Evelyn Mensi fra avdeling 15 Innlandet advarte kraftig mot å se på muligheter utenfor LO.

– LO er vår overordnede tariffpart. Går vi ut av LO, mister vi våre avtaler på fire store overenskomster. Det er en alvorlig konsekvens, minnet Mensi om.

Hun var klar på at mange medlemmer ønsker å ha en LO-tilhørighet.

– Det gir trygghet, gir oss et stort juridisk apparat ved behov og i tillegg er fordelene via LOFavør viktig for medlemmene, sa Mensi, som ba landsmøtet vurdere konsekvensene ved å gå ut av LO nøye.

Ønsket uravstemning

Åge Grasdal fra avdeling 14 i Hordaland mente det hadde vært en del rusk i maskineriet i denne prosessen. Han ønsket å forankre den ute hos medlemmene før man gikk videre med Industri Energi.

Åge Grasdal.

Åge Grasdal.

Jan-Erik Østlie

– Jeg vil at vi skal gå tilbake og se på dette. Vi har ikke fått det helt ut i medlemsmassen, og dette må forankres, sa Grasdal.

Han hadde sendt inn forslag om å sende et ja eller nei til videre prosess med Industri Energi ut på uravstemning.

– Så kan vi ta prosessen videre etter å ha fått et klart mandat fra medlemsmassen, sa Grasdal.

Forbundsstyremedlem Merete Jonas var klar på at dette handler om tillit.

Merete Jonas.

Merete Jonas.

Jan-Erik Østlie

– Jeg har vært så heldig å få være del av Veikartgruppen og til alt overmål også forhandlingsgruppen som har møtt med Industri Energi. Det er veldig bra å ha meningsutvekslinger om dette på landsmøtet, men dette handler også om tillit, sa hun.

– Mange har jobbet med denne saken, og de er veldig glade i FLT. Vi vil det beste for medlemmene, forbundet og avtalene våre. Vi har ikke lagt FLT ut på finn.no, slo Jonas fast.

Hun hadde merket seg at mange ba om mer tid til denne saken.

Alle får mer tid. Vi skal ikke ta noen beslutning her i dag, men si ja eller nei til å gå videre med prosessen, understreket Jonas.

– Og dette er selvsagt ikke det siste landsmøtet i FLT. En beslutning av denne typen må selvsagt opp på et landsmøte. Jeg er overbevist om at dette er veien å gå, fortsatte hun.

Annonse
Annonse