JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbet under jorda i 50 år

– Pensjonistlivet ble dønn kjedelig. Jeg prøvde meg på det da jeg ble 67 år, sier Tormod Haukland.
Gruveslusk: Tormod Haukland rundet 70 år 21. april. Han er fotsatt gruvearbeider etter 50 år i yrket, og har vært medlem av Arbeidsmandsforbundet like lenge.

Gruveslusk: Tormod Haukland rundet 70 år 21. april. Han er fotsatt gruvearbeider etter 50 år i yrket, og har vært medlem av Arbeidsmandsforbundet like lenge.

Dag Pettersen

frifagbevegelse@lomedia.no

Tormod Haukland har jobbet under jorda i 50 år - uten sykefravær! 2. påskedag rundet han 70 år. Men han akter ikke å gi seg.

– Pensjonistlivet ble dønn kjedelig. Jeg prøvde meg på det da jeg ble 67 år. Men å bli sittende passer ikke meg. Jeg har aldri hatt noen hobby heller. Så det er godt å være tilbake i miljøet igjen.

– Jeg glemte jo av å banne! ler gruveveteranen fra Fauske og tenner røyken.

«Siste røyk på stuffen» het bildet av gruveslusken Tormod fra 1991. Da var det over og ut for gruvedriften i Sulitjelma. Men det ble langt fra siste røyk på stuffen.

I fjor ringte Per Gunnar Skotåm i Fjellservice, et enkeltmannsforetak som Skotåm dannet i 1994 etter Sulis-nedleggelsen.

Unik kompetanse. Under oppdraget med å sprenge en 1750 meter lang tunnel for Saksenvik kraft, traff anlegget på krevende fjell. Framdriften var dårlig.

– Vante tunnelarbeidere vokser jo slett ikke på trær, sier Skotåm.

Han har jobbet sammen med Tormod i sulisgruvene i flere år.

– Tormod har en unik kompetanse på å vurdere krevende fjell. Han er nok den beste vi har i dag, sier Skotåm.

Tormod trengte ikke lang betenkningstid før han takket ja til jobbtilbudet.

– Etter ett år som pensjonist, var jeg luta lei! sier 70-åringen.

Vanskelig fjell.Salva som ble boret og gjort klar i morgentimene har akkurat smelt av innerst i det svarte granitthullet i Storforsdalen. 1100 meter inne i det harde fjellet.

Tormod Haukland sier at det er det vanskeligste fjellet han har jobbet med.

– Du vet, det er sånn lagdeling i dette fjellet med skiferlag mellom granitten at boret svinger av. Hadde alle hullene bøyd seg i samme retning, hadde det ikke vært noe problem. Men her peker de i alle retninger. Sånt gjør jobben vanskelig. Det blir vanskelig både for boreriggen og hvordan salva skal settes, sier gruveveteranen.

50 år under jord. – Når jeg ser bort fra ett år i militæret og ett år som pensjonist, så blir det 50 år under jord. Mesteparten av tiden i sulisgruvene. Der begynte jeg som 18-åring, uten utdanning. Som 15-åring var jeg flisgutt på Nordlandsbanen.

– Jeg har hatt mye flaks som har overlevd. Uten skader eller sykefravær. Jeg har pustet inn oljetåke og gruvestøv. Og at jeg har hørsel er jo et under med all støyen fra luftkompressorer og knematere.

Tormod har reist mye på anlegg. For ti år siden jobbet han med en undersjøisk tunnel på Færøyene. Men han har aldri vært i Syden.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse