Jubler for pensjonsseier
Gulating lagmannsrett har slått fast at nattillegget for 7.500 oljearbeidere skal regnes med i pensjonsgrunnlaget. For den enkelte betyr det 50.000 kroner høyere pensjonsgrunnlag hvert år.
Brede smil i oljearbeidernes fagforbund etter seieren i lagmannsrett. Fra venstre: Gro Losvik og Alexander Lindboe fra IndustriEnergi og Elisabeth Bjelland og Roy Alexandersen fra Safe.
Mette Møllerop
Saken oppsummert
einar.fjellvik@lomedia.no
I oljearbeiderforbundene Industri Energi og Safe står jubelen i taket i dag etter at en enstemmig Gulating lagmannsrett ga dem medhold i den årelange pensjonsstriden.
Allerede i 2011 tok de to forbundene ut gruppesøksmål på vegne av 7.500 nåværende og tidligere ansatte i 18 flyteriggbedrifter tilsluttet Norsk Rederiforbund.
Kjernen i striden har vært uenighet om nattilleggene oljearbeiderne får skal regnes med i den inntekten som legges til grunn for å beregne hvor stor pensjon de får når arbeidslivet tar slutt. For den enkelte ansatte kan nattillegget gjøre at pensjonsgrunnlaget øker med ca 50.000 kroner per år (regnet i 2013-kroner).
I første rettsrunde, i Stavanger tingrett, tapte forbundene. Tingretten mente nattilleggene måtte regnes som variable tillegg, og at de derfor ikke skulle regnes med. Nå har lagmannsretten kommet til stikk motsatt konklusjon.
«I nærværende tilfelle tilfredsstiller nattilleggene de krav som med rimelighet kan stilles til faste tillegg. De fremkommer således som en nødvendig følge av en arbeidstidsordning som er basert på at den enkelte skal arbeide nattskift halvparten av tiden og bare helt unntaksvis kan be seg fritatt for dette. Det er derfor tale om et tillegg som ikke kan unntas fra beregningsgrunnlaget i medhold av det avtaleverket de er forankret i, tolket i lys av de lovregler som det nevnte avtaleverk etter sine forutsetninger er ment å være i samsvar med», heter det i dommen.
– Lagmannsretten har enstemmig gitt oss fullt gjennomslag i det prinsipielle: nattillegget er et fast tillegg som skal med i pensjonsgrunnlaget for riggarbeidere. Gulating har lagt avgjørende vekt på at den døgnkontinuerlige skiftordningen over tid framstår som svært fast, sier advokat Alexander Lindboe i Industri Energi.
Han mener dommen også bør studeres med interesse av mange skiftarbeidere i landbaserte bedrifter.
– Jeg er svært tilfreds med at vi har vunnet fram, og glad for at lagmannretten er enig med oss i at dommen fra tingretten var feil, sier SAFE-advokat Elisabeth Bjelland.
Det eneste punktet der lagmannsretten ikke ga fagforbundene medhold gjaldt hvor langt tilbake i tid man skal justere pensjonsgrunnlaget. Fagforbundene krevde justering tilbake til 2008, men lagmannsretten nøyde seg med å gå tilbake til datoen for prosessvarselet, 15. juni 2011.
Det er nå opp til de 18 saksøkte bedriftene å avgjøre om de vil anke saken videre inn for Høyesterett. Fristen for å levere inn anke går ut 19. september.
Tidligere artikler om temaet:
Tapte massesøksmål (04.04.2014)
Massesøksmål om pensjon ( 13.03.2014)
7.500 til sak mot rederne (10.12.2013)
Last ned:


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
Tidligere artikler om temaet:
Tapte massesøksmål (04.04.2014)
Massesøksmål om pensjon ( 13.03.2014)
7.500 til sak mot rederne (10.12.2013)
Last ned: