Illustrasjonsfoto.
Martin Guttormsen Slørdal
Lønn:
«Kaksedagen»: Norske toppsjefer har allerede tjent en gjennomsnittlig årslønn
Når den typiske konsernsjef i de 100 største norske selskapene går til lunsj onsdag, har han allerede tjent en gjennomsnittlig norsk årslønn.
tori@lomedia.no
I 2017 var en gjennomsnittlig årslønn for en konsernsjef på oppunder 6,5 millioner kroner, viser en gjennomgang FriFagbevegelse har gjort av topplederlønna i Norges 100 største selskap.
Det er tolv ganger mer enn for den jevne nordmann. Legger man SSBs definisjon av et årsverk til grunn, blir dagslønna på nesten 25.000 kroner.
Dermed tar det kun 21 og en halv arbeidsdag for den gjennomsnittlige toppsjefen på topp 100-lista å tjene inn det en gjennomsnittlig nordmann tjente i 2017 – 535.900 kroner. Årets «kaksedag» er dermed 30. januar.
• Fjorårets kaksedag: Norske toppsjefer tjener en vanlig norsk årslønn på under en månded
Tolv av konsernsjefene på årets liste er kvinner, mot elleve i fjor. I tillegg har ett av selskapene som hadde mannlig konsernsjef i 2017, nylig fått inn en kvinne.
Fat Cat Friday
Lønnsgapet er likevel ikke like stort her hjemme som enkelte andre steder. I Storbritannia var kaksedagen – Fat Cat Friday – den 4. januar. Kun tre arbeidsdager tar det for topplederne der å tjene inn en gjennomsnittlig årslønn, skriver The Guardian. Det er tenketanken High Pay Centre og HR-organisasjonen CIPD som har tatt initiativet til å markere den britiske utgaven av dagen.
FriFagbevegelse har gjort utregningen for Norge de siste to årene, med utgangspunkt i årsrapportene til de 100 største selskapene på Kapitals liste over de 500 største norske selskapene. I utregningen har vi tatt med konsernsjefenes ordinære lønn og bonus.
I tillegg har mange av dem langsiktige insentivordninger, hvor de får aksjer de kan løse inn etter et visst antall år i selskapet. Disse er ikke regnet med i lønna, fordi det regnskapsføres på ulike måter og fordi verdien kan endre seg i løpet av årene hvor aksjene er bundet og ikke kan løses ut. Steinar Sønsteby i Atea var konsernsjefen som fikk de største aksjeverdiene i 2017 med 17,6 millioner kroner i tillegg til en lønn på 6,8 millioner.
Heller ikke naturalytelser, som aviser, telefon og laptop, er regnet med. Den jevne toppleder fikk slike ytelser til 274.000 kroner i 2017. I tillegg til ytelsene mange vanlige arbeidstakere også får, har flere av konsernsjefene goder som fri bil og parkering, støtte til flytting, skolepenger for barna og skatterådgivning for internasjonalt ansatte.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Høyest og lavest
Ti av konsernsjefene på lista fikk inn over 10 millioner hver i lønn og bonus i 2017.
Blant disse finner vi Eldar Sætre i Equinor, som er det desidert største selskapet på lista. Sætre fikk i 2017 13,5 millioner kroner i lønn og bonus. I tillegg opptjente han aksjer for 1,3 millioner kroner og fikk naturalytelser for over 400.000 kroner.
Den aller høyest lønte på lista var Alf-Helge Aarskog i oppdrettsgiganten Marine Harvest med oppunder 21 millioner kroner i lønn i 2017. Aarskog fikk inn nesten 15 millioner bare i bonus, i tillegg til en lønn på 6 millioner kroner. Han har også aksjer i selskapet.
Blant de ti lavest lønte sjefene på lista, finner vi flere offentlig eide selskaper, som Ruter, Vinmonopolet, Norsk Tipping og Avinor. Den som tjente minst var Trygve Myrvang i samvirket Norges Råfisklag, som måtte ta til takke med skarve 1,7 millioner kroner i lønn.
Kun tre av de 100 selskapene vil ikke oppgi den norske konsernsjefens lønn: Nordea, Tryg Forsikring og Subsea 7 Norway.
Jean Cahuzac i Subsea 7 Norway tjente nesten 16 millioner kroner i 2016, og var dermed i toppsjiktet av de 100 topplederne på fjorårets liste. Nordea og Tryg Forsikring har konsernregnskap henholdsvis i Sverige og Danmark, og ville heller ikke oppgi lønnsnivået for 2016 i fjor.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene
Familieselskapene
I tillegg til de tre som ikke oppgir lønn, er åtte av selskapene tatt ut av utregningen fordi konsernsjefen også er tungt inne på eiersiden, og oppgitt lønn dermed ikke representativ. Kun noen få av dem tar ut lønninger, og da godt under snittet for de 100.
Sju av dem figurerer på lista over Norges 100 rikeste:
• Norges tredje rikeste mann med 44 milliarder kroner i formue, Odd Reitan, har tatt ut litt over 2 millioner kroner i lønn for konsernsjefjobben i familieselskapet Reitangruppen. Han eier en tredel av selskapet og har alle stemmene i bedriftsselskapet.
• Kvarv har ikke konsernsjef, men Gustav Witzøe er styreleder og Norges 9. rikeste med 29 milliarder kroner i formue. Gustav Magnar Witzøe (25), sønn av Gustav Witzøe, eier 97 prosent av selskapet og er Norges yngste milliardær.
• Petter Stordalen tok ikke ut lønn for konsernsjefjobben i familieselskapet Strawberry Holding, men er til gjengjeld Norges 10. rikeste med 26 milliarder i formue.
• 34-åringen Alexander Sunde tok over topplederstillingen i O.N. Sunde etter sin far, Olav Nils Sunde, i 2016. I 2017 tok han ut 166.000 kroner i lønn. Olav Nils Sunde er god for 10 milliarder kroner, og er Norges 19. rikeste.
• Niels G. Stolt-Nielsen er konsernsjef i familieselskapet Stolt-Nielsen, som er registrert i skatteparadiset Bermuda. Han er Norges 28. rikeste med 7,25 milliarder i formue, og tok ikke ut lønn som konsernsjef.
• Marius Varner i Varner tok ut 4,4 millioner kroner i lønn i 2017, men er også Norges 45. rikeste med en formue på 5 milliarder. Han eier en tredel av familieselskapet.
• Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian har tatt ut litt under 2 millioner i lønn, og er Norges 68. rikeste med 3,8 milliarder kroner i formue. Kjos eier 84 prosent av HBK Invest, som eier en fjerdedel av aksjene i Norwegian.
Det åttende selskapet som er tatt ut av utregningen er Bonheur. Konsernsjef Anette S. Olsen, datter av rederen Fred Olsen, er regnet som Norges 17. mektigste kvinne og blant de 100 mektigste i næringslivet, ifølge Kapital. Olsen er innleid konsernsjef i Bonheur fra sitt eneforetak Fred Olsen & Co. Dette betalte Bonheur i overkant av 85 millioner kroner for i 2017. I tillegg sitter Olsen i styret og mottok godtgjørelse på 438.000 for dette. Hun er også daglig leder, styreleder eller -medlem i en rekke andre selskaper.
• Lederne i olje- og gass tjener mest. Her er de 25 best betalte yrkene
Slik har vi regnet
• I utgangspunktet er lønn og bonus regnet som lønn. Naturalytelser, aksjer og pensjonsinnbetaling er holdt utenfor. Forskjeller i regnskapsføring gjør likevel at det er noe variasjon i hva som er telt med.
• Noen av regnskapene oppgir kun en samlet sum for lønn, bonus, ytelser, aksjer og pensjon. For disse er hele beløpet telt som lønn. Noen har også oppgitt aksjebasert avlønning som en del av bonusen, og da vil dette også telle som lønn.
• For noen av de internasjonale konsernsjefene, er tallet som er oppgitt den norske andelen av lønna. De tjener altså mer enn oppgitt.
• Bonus kan variere kraftig fra år til år, og lederne kan ofte selv velge hvilket år de vil ta ut bonus. Dermed er ikke lønnsnivået for hver enkelt nødvendigvis sammenlignbart fra år til år. Der det er spesifisert, har vi kun tatt med utbetalt bonus. Ellers har vi tatt med opptjent bonus, som altså betales ut påfølgende år.
• Beløp oppgitt i amerikanske dollar, euro eller svenske kroner, er omregnet til norske kroner.
• SSBs definisjon av en norsk gjennomsnittslønn inkluderer avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser, men ikke overtidsbetaling og naturalytelser.
• I omregningen til lønn per dag, har vi lagt SSBs definisjon til grunn for å dele inntekten likt utover et år. Definisjonen er 1950 timer, altså 7,5 arbeidstimer alle de 260 hverdagene i et år. Man må likevel regne med at toppledere jobber mer enn den gjennomsnittlige arbeidstaker.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen