JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger:

Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den

Venstresiden står samlet om å ville fjerne karensperioden etter AAP-ordningen. Og vil forlenge ordningen med et år. Men Frp hindrer at opposisjonen får flertall.
AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Colourbox.com

helge@lomedia.no

Leder av AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, får stadig varsler om folk som ikke orker å leve lenger. Bare i sommer har aksjonen fått inn tre historier om selvmord som handler om mennesker som har gitt opp, og som har stått eller står i en helt fortvilet situasjon.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er dessverre ikke overrasket.

– Vi har også fått meldinger fra fortvilte personer som kastes brått og brutalt ut i fattigdom. Vi har advart mot at dette kan føre til at noen faktisk får selvmordstanker og i verste fall kan ta sitt eget liv. Når folks inntektsgrunnlag rives vekk på en så rå og brutal måte, kan det gå hardt ut over dem som utsettes for dette, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Til behandling i arbeids- og sosialkomiteen ligger det nå et forslag om at karensperioden i AAP-regelverket fjernes.

Les også: AAP-aksjonen krever kartlegging av selvmord blant uføre og ledige som strakstiltak. – Det vil komme, lover Høie

– Må få forlengelse

Fra nyttår er makstiden for AAP satt til tre år. Er du ikke tilbake i jobb eller er ferdig utredet og fått innvilget uføretrygd, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Rødt foreslår også at den ordinære perioden man kan motta AAP må økes igjen til fire år, og at alle personer som Nav og helsevesenet ikke rekker å avklare til enten uføretrygd eller arbeid innen fristen, må få forlengelse.

– Vi mener det er uakseptabelt at så mange blir henvist til sosialhjelp eller i verste fall til å måtte bli forsørget av egen familie, mener Moxnes.

Moxnes mener det også er uholdbart at folk ikke får tid nok til å bli friske eller innvilget uføretrygd.

– Innstrammingene har feilet fullstendig. Resultatet er et tusenvis av mennesker, langtidsledige og personer med nedsatt arbeidsevne, kastes ut i utrygghet og fattigdom. Det gjør det heller ikke lettere at det nå står 200.000 friske folk i ledighetskøen. Problemene vil bare vokse. Konsekvensene vil bare bli enda større. Folk må selge unna det de har for å få sosialhjelp, de får ikke noe å leve av. Jeg skjønner ikke logikken, sier Bjørnar Moxnes.

Les også: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Flere forslag

SV har et tilsvarende forslag inne, som vil bli behandlet sammen med Rødt-forslaget.

– Vi ser hvor brutalt dette systemet er blitt for den enkelte. Karenstiden som ble innført etter tre år, medfører regelrett å skyve folk ut på bar bakke. Karensperioden må helt klart bort. Ikke noe som et velferdssamfunn kan vedkjenne seg.

– Det snakkes om å ha en nullvisjon for selvmord. Dersom denne nullvisjonen skal ha troverdighet må det settes en stopper for denne karensperioden, mener hun.

Arbeiderpartiet støtter også å fjerne karensperioden.

– Det aller viktigste er å bli kvitt karensperioden og få fjernet innstrammingen i muligheten for forlengelse etter den enkeltes behov, sier Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.

– Vi har vært klare hele veien på vårt eget forslag om å oppheve karensperioden og gi muligheten for forlengelse «etter behov». Samtidig har vi stemt for å reversere innstrammingen fra fire til tre år. Det viktigste er å bli kvitt karensperioden og få forlenget de tre årene til fire år, sier Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.

Får ikke flertall

Leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp) ser ingen grunn til å endre på dette nå.

– Ingen regler er hogd i stein. Fremskrittspartiet er alltid villig til å lytte til gode argumenter for hvordan velferdsordninger kan bli forbedret. Spesielt historier om hvordan systemet slår ut for den enkelte er av interesse for oss. Alle historier om folk som sliter eller har selvmordstanker gjør selvfølgelig inntrykk på meg. Det gjør det for alle. Men det å tro at alle problemer løses ved at folk skal gå på midlertidige ytelser lenger har jeg lite tro på vil hjelpe, sier han til FriFagbevegelse.

– Tvert imot er det bra for de aller fleste å få en avklaring på om de skal tilbake til arbeid eller over på varig uføretrygd. Det er ofte bedre enn å leve i usikkerhet. Jeg ser derfor ikke grunn til å endre noe på dette nå.

– De fleste går først et år som sykemeldt, så kan man gå tre år på AAP. Er man fortsatt ikke avklart, kan man søke ytterligere to år. I løpet av 6 år vil de aller fleste kunne være avklart om man har helse til å jobbe eller om man er for syk og skal over på uføretrygd, sier Wiborg.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse