JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kinesisk streikebølge

Kina opplever en bølge av streiker der ansatte krever å få utbetalt tilbakeholdt lønn i forkant av det kinesiske nyttåret.
Ansatte ved den japanskeide klokkefabrikken Citizen i Guangzhou har forlatt arbeidet og slått seg ned på plenen utenfor fabrikken i protest mot det arbeiderne mener er alt for lave vederlag til ansatte som blir sagt opp.

Ansatte ved den japanskeide klokkefabrikken Citizen i Guangzhou har forlatt arbeidet og slått seg ned på plenen utenfor fabrikken i protest mot det arbeiderne mener er alt for lave vederlag til ansatte som blir sagt opp.

CLB

einar.fjellvik@lomedia.no

Den Hong Kong-baserte rettighetsgruppa China Labour Bulletin (CLB) skriver i sin januarrapport at de har registrert 569 arbeidskonflikter i Kina i fjerde kvartal i fjor. Det er mer enn en tredobling sammenliknet med samme periode året før.

- Arbeiderne forsøker å sikre seg at lønn som er blitt holdt tilbake i lang tid blir utbetalt før det kinesiske nyttåret, er CLBs forklaring.

Det kinesiske nyttåret inntreffer i år 19. februar, og dette er en høytid da millioner av migrantarbeidere forventes å komme hjem til sine familier med kofferten full av nyttårsgaver.

Ifølge CLB har streikebølgen blitt mer og mer intens jo nærmere nyttårsfeiringen kommer. Bare i løpet av de fem første dagene i februar registrerte CLB over 70 arbeidskonflikter. Blant annet gikk over tusen ansatte ved en japansk eid klokkefabrikk i Guangzhou til streik i protest mot dårlige sluttvederlag i forrige uke. Ved en tekstilfabrikk i Dengzhou la 200 ansatte ned arbeidet og krevde at de lokale myndighetene sørget for å utbetale tilbakeholdt lønn etter at fabrikksjefen stakk av. I begge tilfellene ble flere av de streikende banket opp og arrestert av politiet, ifølge CLB.

Se China Labour Bulletins interaktive kart over streiker i Kina.

Bygningsarbeidere, lærere, gruvearbe4idere og fabrikkarbeidere er de yrkesgruppene som oftest har tatt streikevåpnet i bruk de siste månedene, ifølge CLBs rapporter.

Annonse
Annonse