Kinesisk streikebølge
Kina opplever en bølge av streiker der ansatte krever å få utbetalt tilbakeholdt lønn i forkant av det kinesiske nyttåret.
Ansatte ved den japanskeide klokkefabrikken Citizen i Guangzhou har forlatt arbeidet og slått seg ned på plenen utenfor fabrikken i protest mot det arbeiderne mener er alt for lave vederlag til ansatte som blir sagt opp.
CLB
Saken oppsummert
einar.fjellvik@lomedia.no
Den Hong Kong-baserte rettighetsgruppa China Labour Bulletin (CLB) skriver i sin januarrapport at de har registrert 569 arbeidskonflikter i Kina i fjerde kvartal i fjor. Det er mer enn en tredobling sammenliknet med samme periode året før.
- Arbeiderne forsøker å sikre seg at lønn som er blitt holdt tilbake i lang tid blir utbetalt før det kinesiske nyttåret, er CLBs forklaring.
Det kinesiske nyttåret inntreffer i år 19. februar, og dette er en høytid da millioner av migrantarbeidere forventes å komme hjem til sine familier med kofferten full av nyttårsgaver.
Ifølge CLB har streikebølgen blitt mer og mer intens jo nærmere nyttårsfeiringen kommer. Bare i løpet av de fem første dagene i februar registrerte CLB over 70 arbeidskonflikter. Blant annet gikk over tusen ansatte ved en japansk eid klokkefabrikk i Guangzhou til streik i protest mot dårlige sluttvederlag i forrige uke. Ved en tekstilfabrikk i Dengzhou la 200 ansatte ned arbeidet og krevde at de lokale myndighetene sørget for å utbetale tilbakeholdt lønn etter at fabrikksjefen stakk av. I begge tilfellene ble flere av de streikende banket opp og arrestert av politiet, ifølge CLB.
Se China Labour Bulletins interaktive kart over streiker i Kina.
Bygningsarbeidere, lærere, gruvearbe4idere og fabrikkarbeidere er de yrkesgruppene som oftest har tatt streikevåpnet i bruk de siste månedene, ifølge CLBs rapporter.


Nå: 0 stillingsannonser