Tariffavtalen i varehandelen:
Klare til streik i varehandelen: – Opplever ikke at Virke har forståelse for vårt krav for full lønn under sykdom
HK og Virke møtes hos Riksmekleren 10. og 11. september. Blir de ikke enige, betyr det streik i varehandelen.
KAMPKLAR: Ifølge HK-leder Christopher Beckham er medlemmene hans i varehandelen beredt til å streike for å få full lønn under sykdom.
Erlend Angelo
lene.svenning@lomedia.no
Årets lønnsforhandlinger mellom Handel og Kontor og Virke om tariffavtalen i varehandelen ble brutt natt til fredag. Virke ville ikke innfri HKs viktigste krav om full lønn under sykdom. Dermed bærer det til Riksmekleren 10. og 11. september. Klarer ikke mekleren å få partene til å bli enige, blir det streik fra lørdag 12. september.
– Jeg håper i det lengste at vi klarer å unngå streik, men HKs medlemmer i varehandelen har stått i front under hele pandemien. De har to og halv gang større risiko for å bli smittet av korona enn andre. Full lønn under sykdom er de butikkansattes risikotillegg. De skal være trygge på at de slipper å vente på penger fra Nav om de blir syke. Blir vi ikke enige om dette, blir det konflikt, sier HK-leder Christopher Beckham.
Les også: HK brøt lønnsforhandlingene for ansatte i varehandelen natt til fredag
HK vil beholde rettigheter
Coops arbeidsgiverorganisasjon Samfo gikk tidligere i år inn i Virke. En av konsekvensene er at de Coop-ansatte fra og med dette lønnsoppgjøret bytter tariffavtaler. De ansatte i Coop-butikkene har i dag tariffestet en ordning hvor bedriftene forskutterer sykelønn. Butikksjefer og de ansatte på hovedkontoret har en egen tariffavtale som i tillegg sikrer dem full lønn under sykdom. Det innebærer at de får feriepenger av sykepenger også etter 48 dager og sykepenger på lønn over 6G (om lag 600.000 kroner). Det dekkes ikke av Nav. Dette er rettigheter de Coop-ansatte vil beholde.
– Vi kan ikke være med på å forringe de ansattes vilkår, sier Christopher Beckham.
Les også: Berit har det HK krever for alle i varehandelen
Full støtte fra medlemmene
Kravet har full støtte blant medlemmene, både i Coop og i resten av varehandelen, sier HK-lederen.
– Alle snakker om dette. Tilbakemeldingene vi får fra organisasjonen er «vi er klare». Det er meldingene vi får fra hele Norge. Medlemmene er klare til streik om vi ikke blir enige, understreker Beckham.
MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV
HK: – Krevende forhandlinger
Under forhandlingene stilte HK flere krav, blant annet om økte tillegg for å jobbe lørdag kveld og søndag, bedre rettigheter til kompetanseheving og krav om tiltak for å gjøre varehandelen mer klimavennlig. Men det viktigste kravet var full lønn under sykdom – så viktig at Beckham er villig til å droppe alle andre krav, sier han.
– Jeg tror meklingen blir veldig krevende. Jeg opplever ikke at Virke har forståelse for vårt krav for full lønn under sykdom, sier Beckham til HK-Nytt.
Avviser endringer i garantilønna
Ved oppstarten av forhandlingene i forrige uke la Virke fram et krav om å endre på garantilønnsordningen. Det er en ordning som har gitt stor økonomisk uttelling for de ansatte i varehandelen. Men HK sier plent nei til endringer.
– Garantilønnsordningen kom på plass for at de ansatte i denne kvinnedominerte bransjen skulle ha ei lønn å leve av. Ordningen sikrer de ansatte en anstendig lønn. Det er helt uaktuelt å endre på den, sier Christopher Beckham.
Les også: – Ikke rør garantilønna vår, sier butikkansatte
Virke peker på frontfaget
Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, har den samme holdningen til sykelønn som han hadde under forhandlingene i forrige uke.
– Vi er opptatt av frontfaget og vil være lojal mot det. Det er utgangspunktet for oss, sier Kristensen til HK-Nytt.
I meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri om vilkårene i industrien, det såkalte frontfaget, ble det enighet om at funksjonærer og arbeidere skulle likebehandles når det gjelder forskuttering av sykelønn. Men mens Fellesforbundet nok har sett for seg at det vil bety at flere arbeidere skal få forskuttert sykepenger, tolker Kristensen det annerledes.
– Vi er opptatt av å gå for likebehandling, men det er opp til virksomhetene hvordan de gjør det. Det ligger ingen føringer om det i frontfaget. De har blitt enige om at bedriftene skal unngå forskjellsbehandling, sier han.
– HK sier de er klare til å streike for full lønn under sykdom. Hva er din kommentar til det?
– Vi vil henvise til frontfaget, vi mener det er en god løsning. Vi har hørt og registrert hva HK mener. Vi får møtes til mekling, så får vi ta det derfra, sier Virke-direktøren.
Historisk vending
Det er 30 år siden sist HK og Virke måtte til mekleren for å bli enige i lønnsforhandlingene i varehandelen. Den gangen var det innføringen av nettopp garantilønnsordningen som var det omstridte temaet. Og sist det var streik i dette området var i 1963.