JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen EU-støtte til Norges største klimaprosjekt:

Klimaministeren vil fortsatt kjempe for karbonfangst og lagring, men lover ingen penger

Avfall må håndteres, også i framtida. Uten fangst og lagring av karbon når man ikke målene i klimaavtalen, mener Espen Barth Eide. Han vil gjøre alt han makter for å få til dette også på søppelforbrenningsanlegget i Oslo.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil gjøre alt som står i hans makt til å få til karbonfangst- og lagring på Klemetsrud.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil gjøre alt som står i hans makt til å få til karbonfangst- og lagring på Klemetsrud.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener det er umulig å tenke seg at vi skal nå verdens, Norges eller hovedstaden Oslos klimamål uten karbonfangst- og lagring av avfall.

– Det må vi rett og slett lykkes med, sa han i Stortingets spørretime onsdag.

Fikk nei fra EU

Fortum Oslo Varme får ikke de 1,8 milliardene i støtte de søkte EU om. Pengene skulle gå til å fange CO₂ fra selskapets forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Prosjektet skal kunne ta hele 14 prosent av Oslos totale klimautslipp.

Regjeringen har lovet å stille med 3 milliarder kroner forutsatt at Fortum klarer å finne resten av finansieringen. Finansieringsgapet hadde vært på to milliarder selv med støtte fra EU. Nå som EU har sagt nei må Fortum ut og jakte 4 milliarder kroner for å kunne starte byggingen.

Fram til tirsdag ventet man på svaret fra EUs innovasjonsfond. Svaret var altså nei.

Karbonfangst og -lagring på Klemetsrud: Norges største klimaprosjekt får ikke EU-støtte. SV presser Støre-regjeringa i budsjettforhandlingene

– Hadde vært nyttig

Espen Barth Eide mener det er synd at Klemetsrud-anlegget ikke fikk støtte i denne omgang.

– Det hadde vært nyttig åpenbart på grunn av pengestøtten, men også for å knytte anlegget enda tettere opp mot europeiske prosesser. Nå må vi se hva vi kan gjøre, sa Espen Barth Eide i Stortingets spørretime.

Han har allerede rukket å ha kontakt med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og andre kollegaer i regjeringen.

– Hva som skal gjøres må vi komme tilbake til, sa han.

Det er også snakk om store budsjettmessige konsekvenser, poengterer han.

– Vi er svært bevisst på at vi må få til karbonfangst- og lagring. Ikke minst på avfallshåndtering. Selv i en fremtidig sirkulær økonomi vil det være noe som må forbrennes. Det må vi ha karbonfangst- og lagring til, sier Espen Barth Eide.

Gjentok svaret

Han fikk også et tilleggsspørsmål fra Ola Elvestuen (V).

– Jeg tror jeg svarte så tydelig jeg kan. Karbonfangst- og lagring er helt avgjørende for avfallshåndtering, gjentok Eide.

– Det er også snakk om bevilgninger i milliardklassen. Men jeg garanterer at vi uten opphold skal jobbe for å få dette til også på Klemetsrud, sa Espen Barth Eide.

– Helt nødvendig

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er skuffet over avslaget. I Europa alene er det 500 slike avfallsforbrenningsanlegg. Prosjektet på Klemetsrud vil vise hvordan disse ikke bare kan bli utslippsfri, men på sikt vil bidra til å kutte mer enn egne utslipp. Dette er helt nødvendig for å nå klimamålene, mener Jørn Eggum.

– Klemetsrud er det prosjektet for CO₂-fangst og lagring (CCS) som er mest modent og nærmest realisering. Nå må regjeringen gå i dialog med Fortum Oslo Varme for å finne en løsning. Prosjektet er for godt og for viktig til ikke å bli realisert, legger han til.

Han synes det er positivt at flere av prosjektene som fikk EU-støtte er knyttet til den norske logistikkjeden for å lagre C02 trygt under havbunnen i Nordsjøen.

– Slik sett er det viktig at prosjekter i Sverige, Nederland, Belgia og så videre nå melder på det løpet som går knyttet til CCS, mener han.

Pengene renner inn

Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo kommune, er klokkeklar:

– Å utvikle karbonfangst- og lagring på avfallsforbrenning er en nasjonal oppgave. Vi er stolte over å dra lasset i Oslo, men nå må staten være med å ta ansvar, mener han.

– Akkurat nå fosser pengene inn fra salg av fossil gass, som øker den globale oppvarmingen. Gassprisene e skyhøye og ekstramilliardene renner inn til Norge. Å bruke en brøkdel av dette på å utvikle klimaløsninger skulle bare mangle, mener han.

Det er allerede bevilget penger til fangst, transport og lagring av CO₂ ved Norcems sementfabrikk i Brevik.

Annonse
Annonse