Ingen EU-støtte til Norges største klimaprosjekt:
Klimaministeren vil fortsatt kjempe for karbonfangst og lagring, men lover ingen penger
Avfall må håndteres, også i framtida. Uten fangst og lagring av karbon når man ikke målene i klimaavtalen, mener Espen Barth Eide. Han vil gjøre alt han makter for å få til dette også på søppelforbrenningsanlegget i Oslo.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil gjøre alt som står i hans makt til å få til karbonfangst- og lagring på Klemetsrud.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide mener det er umulig å tenke seg at vi skal nå verdens, Norges eller hovedstaden Oslos klimamål uten karbonfangst- og lagring av avfall.
– Det må vi rett og slett lykkes med, sa han i Stortingets spørretime onsdag.
Fikk nei fra EU
Fortum Oslo Varme får ikke de 1,8 milliardene i støtte de søkte EU om. Pengene skulle gå til å fange CO₂ fra selskapets forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Prosjektet skal kunne ta hele 14 prosent av Oslos totale klimautslipp.
Regjeringen har lovet å stille med 3 milliarder kroner forutsatt at Fortum klarer å finne resten av finansieringen. Finansieringsgapet hadde vært på to milliarder selv med støtte fra EU. Nå som EU har sagt nei må Fortum ut og jakte 4 milliarder kroner for å kunne starte byggingen.
Fram til tirsdag ventet man på svaret fra EUs innovasjonsfond. Svaret var altså nei.
Karbonfangst og -lagring på Klemetsrud: Norges største klimaprosjekt får ikke EU-støtte. SV presser Støre-regjeringa i budsjettforhandlingene
– Hadde vært nyttig
Espen Barth Eide mener det er synd at Klemetsrud-anlegget ikke fikk støtte i denne omgang.
– Det hadde vært nyttig åpenbart på grunn av pengestøtten, men også for å knytte anlegget enda tettere opp mot europeiske prosesser. Nå må vi se hva vi kan gjøre, sa Espen Barth Eide i Stortingets spørretime.
Han har allerede rukket å ha kontakt med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og andre kollegaer i regjeringen.
– Hva som skal gjøres må vi komme tilbake til, sa han.
Det er også snakk om store budsjettmessige konsekvenser, poengterer han.
– Vi er svært bevisst på at vi må få til karbonfangst- og lagring. Ikke minst på avfallshåndtering. Selv i en fremtidig sirkulær økonomi vil det være noe som må forbrennes. Det må vi ha karbonfangst- og lagring til, sier Espen Barth Eide.
Gjentok svaret
Han fikk også et tilleggsspørsmål fra Ola Elvestuen (V).
– Jeg tror jeg svarte så tydelig jeg kan. Karbonfangst- og lagring er helt avgjørende for avfallshåndtering, gjentok Eide.
– Det er også snakk om bevilgninger i milliardklassen. Men jeg garanterer at vi uten opphold skal jobbe for å få dette til også på Klemetsrud, sa Espen Barth Eide.
– Helt nødvendig
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er skuffet over avslaget. I Europa alene er det 500 slike avfallsforbrenningsanlegg. Prosjektet på Klemetsrud vil vise hvordan disse ikke bare kan bli utslippsfri, men på sikt vil bidra til å kutte mer enn egne utslipp. Dette er helt nødvendig for å nå klimamålene, mener Jørn Eggum.
– Klemetsrud er det prosjektet for CO₂-fangst og lagring (CCS) som er mest modent og nærmest realisering. Nå må regjeringen gå i dialog med Fortum Oslo Varme for å finne en løsning. Prosjektet er for godt og for viktig til ikke å bli realisert, legger han til.
Han synes det er positivt at flere av prosjektene som fikk EU-støtte er knyttet til den norske logistikkjeden for å lagre C02 trygt under havbunnen i Nordsjøen.
– Slik sett er det viktig at prosjekter i Sverige, Nederland, Belgia og så videre nå melder på det løpet som går knyttet til CCS, mener han.
Pengene renner inn
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo kommune, er klokkeklar:
– Å utvikle karbonfangst- og lagring på avfallsforbrenning er en nasjonal oppgave. Vi er stolte over å dra lasset i Oslo, men nå må staten være med å ta ansvar, mener han.
– Akkurat nå fosser pengene inn fra salg av fossil gass, som øker den globale oppvarmingen. Gassprisene e skyhøye og ekstramilliardene renner inn til Norge. Å bruke en brøkdel av dette på å utvikle klimaløsninger skulle bare mangle, mener han.
Det er allerede bevilget penger til fangst, transport og lagring av CO₂ ved Norcems sementfabrikk i Brevik.