JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Klimautfordringene: Nå er det alvor!

KLIMASTREIK: Fredag 22. mars samlet 40.000 barn og unge seg i gatene over hele Norge i et klimaopprør. 30. august gjør ungdommen det igjen.

KLIMASTREIK: Fredag 22. mars samlet 40.000 barn og unge seg i gatene over hele Norge i et klimaopprør. 30. august gjør ungdommen det igjen.

Tom Hansen/NTB scanpix

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Tall fra EU og FN viser at det aldri har vært registrert en varmere måned enn juli 2019.

Og det kommer til trolig til å bli varmere i årene som kommer. Det er den varmeste julimåneden i våre liv hittil, men kanskje en av de kaldeste julimånedene i resten av våre liv, sa Bjørn Samset, klimaforsker ved Cicero, til Dagbladet i begynnelsen av august.

p

Forskerne roper varsku, og ungdommen har skjønt alvoret. I mars gikk 40.000 norske ungdommer ut i skolestreik for klima. Kravet var sterkere klimatiltak. Det var historiens største ungdomsdemonstrasjon i Norge. I dag, 30. august, blir det gjennomført det nye streiker i Oslo, Bergen, Trondheim og flere andre byer over hele landet.

9. september er det lokalvalg. Da må også vi med stemmerett vise at vi skjønner alvoret: Klimautfordringene er vår tids største utfordring. Vi utsettes for hetebølger, tørke, orkaner, ras og flom. Menneskeliv, artsmangfold og materielle verdier går tapt. Dette kan ikke fortsette. Vi vet hva som må til. Fossilt brensel må raskt erstattes med fornybar energi og energieffektivisering. Løsningene finnes.

Utfordringen er global, men lokalpolitikken er en viktig del av løsningen. Fylkesting og kommunestyrer har verktøyene, for eksempel i kraft av å være innkjøper, byggherre og eiendomsbesitter. Lokalpolitikerne kan bestemme at klimakutt skal veie mer i anbudsprosesser, og de kan stille krav til at egne og leide bygg skal være energieffektive. Fylkets og kommunens bilpark kan bli mer miljøvennlige og det kan legges til rette for ladeinfrastruktur for biler og båter. Kollektivtransporten kan styrkes, slik at det blir et reelt og billig tilbud til alle. Lokalpolitikerne kan og må gjøre mer for å redusere utslippene. «Vi er små i den store verden» kan ikke lengre være en unnskyldning. Nå må alle bidra.

p

I omstillingen kan det ligge store gevinster for lokalt næringsliv. Norge har offentlig eide kraftselskaper som kan levere rikelig med ren kraft, samtidig som kommuner og fylker nyter godt av skatteinntektene og utbyttene. Vi har IT-bedrifter som kan utvikle løsninger som gir utslippsreduksjoner innen industri, bygg og energi. Vi har dyktige elektrikere som kan bygge ut ladeinfrastruktur og installere energieffektive systemer. Norge har fagfolk som kan gjøre jobben.

I 2018 var utslippene av klimagasser rekordhøye. Ingenting tyder på at utslippene synker i 2019.

I 2020 og de nærmeste årene må utslippene raskt reduseres.

Godt valg!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse