JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nestleder i klubben, Egil Gundersen og verkstedleder Christian H. Horneman skulle gjerne hatt flere ordre. Nå har de permittert 14 ansatte.

Nestleder i klubben, Egil Gundersen og verkstedleder Christian H. Horneman skulle gjerne hatt flere ordre. Nå har de permittert 14 ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Strømprisene

Klubbnestor Egil (68) fortviler: Bedriften skaper mer vannkraft, men midt i strømkrisa må de permittere

Rainpower oppgraderer vannkraftanlegg og bygger løpehjul til kraftverkene. Nå har de så lite å gjøre at de må permittere 14 ansatte.03.02.2022
11:27
04.02.2022 11:29

helge@lomedia.no

I verkstedhallen på Sørumsand, i gamle Akershus fylke, er det produsert turbiner og utstyr til vannkraftverk siden tidlig på 70-tallet. Bare med forskjellige eiere. Egil Gundersen (68) kom til verkstedhallen første gang i 1971, da det het Sørumsand Verksted.

Han er lite overrasket over at strømkrisen har kommet for fullt.

– Det måtte alle se komme. Det er ikke noe som har dukket opp de tre siste månedene. En ting er at vi eksporterer strøm. En annen ting er at det er stengt ned kullkraftverk og atomkraftanlegg. Å tro at de skal fikse dette med vind og sol er som å tro på julenissen, sier Gundersen til FriFagbevegelse.

Han er tidligere mangeårig leder og nåværende nestleder i verkstedsklubben til Fellesforbundet hos Rainpower. Tirsdag hadde han besøk av stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) og LO-sekretær Are Tomasgard.

Den største utfordringen

Myrli, som sitter i næringskomiteen på Stortinget, synes det rett og slett er meningsløst at man ikke utnytter mulighetene som ligger i vannkraften bedre enn i dag.

– Vi har en stor diskusjon om olje og gass, hvor lenge vi skal drive med det. Om vindkraft både til havs og på land, og om vernede vassdrag kan bygges ut mer. Men oppgradering av eksisterende vannkraftverk er vel i utgangspunktet alle enige om at er fornuftig. sier han.

– Det løser ikke alle energiutfordringer vi har, men du kan i alle fall øke kraftproduksjonen betydelig gjennom dette. Du kan komme et stykke på vei. Det er meningsløst at vi ikke utnytter vannkraften fullt ut, mener Myrli.

Leder for verkstedet hos Rainpower, Christian H. Horneman, innrømmer at avdelingene i produksjonen har for lite å gjøre.

– Den største utfordringen er knallhard konkurranse med store utenlandske aktører som kraftselskapene i stor grad velger å utnytte maksimalt. Dette kommer i tillegg til kraftselskapenes manglende investeringsbeslutninger for oppgraderinger og utvidelse, sier Horneman.

Derfor er bedriften i gang med permitteringer fram til sommeren. 11,5 årsverk fordelt på 14 ansatte er tatt ut av produksjonen.

Han synes det er en frustrerende situasjon. Men håper og tror at aktiviteten kan ta seg litt opp fra sommeren av.

Egil Gundersen hos Rainpower (t.v.) hadde besøk av LO-sekretør Are Tomasgard og stortingsrepresentant Sverre Myrli.

Egil Gundersen hos Rainpower (t.v.) hadde besøk av LO-sekretør Are Tomasgard og stortingsrepresentant Sverre Myrli.

Helge Rønning Birkelund

– Skriker etter kraft

– Landet skriker etter mer kraft. Vi kan hjelpe til. Oppgraderinger og nytt utstyr kan få mye større effekt ut av dagens vannkraftverk, sier Horneman.

Årsaken til at ordrebøkene er nesten tomme, vil han ikke spekulere i.

Men prisen på strøm er en medvirkende årsak: Når prisen er for lav, vil man ikke bruke penger på å investere i en oppgradering hvis man ikke må. Nå, som prisen er så høy, vil man helst produsere for å ta ut økonomien av kraften.

LO-sekretær Are Tomasgard sparer ikke på kruttet når han kommenterer situasjonen til Rainpower.

– Man kunne kanskje ikke forutse så mange sammenfallende årsaker til dagens høye strømpris. Men utsikten om at dette vil vedvare er høyst til stede. Det vi imidlertid har vært klar over lenge, er verdien av fornybar vannkraft. Den er enorm. Hvis vi rehabiliterer gamle kraftverk og får enda mer kraft ut av eksisterende vannkraftverk, og allerede rørt natur, er det ikke bare lurt. Det er et samfunnsoppdrag. Det er en plikt vi har å gjøre, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Debatt: «Kraftselskapene tar superprofitt på salg av strøm. Nå må politikerne ta grep»

Må snu seg rundt

Tomasgard beskylder kraftselskapene for å være sendrektige.

– Noen må gå i seg selv. Snu seg rundt, og få fortgang i prosjektene. Potensialet er stort. Om vi så snakker om fire terawatt, er det tre prosent av den totale vannkraftproduksjonen i dag. Bare gjennom en oppgradering. Vi kan ikke vente i 20 år på det, mener Tomasgard.

– Vi har folk som kan og har alle ferdigheter til å gjøre den jobben. Det er ikke noe å diskutere en gang. Det er bare å løfte seg selv i nakken. Komme i gang fort som f …, mener Tomasgard.

Han utfordrer kraftselskapene, som har ansvaret for å sette i gang prosjektene. De fikk en forbedret avskrivningsregel i fjor. De sa de ikke kunne sette i gang fordi prisen var for lav.

– Det kan de i hvert fall ikke si nå. Det er bare å gjøre jobben sin. Vannkraft vil ha en verdi i det uendelige. Å ikke ta ut det potensial er dårlig økonomi, hevder han.

Folket burde takke Egil og Rune

Samtidig står Rune Sandmoen (59) å pusser på et løpehjul som er produsert hos Rainpower.

Akkurat nå har de kun ett løpehjul i produksjon. På begynnelsen av 2000-tallet ble det levert ut et løpehjul hver måned.

Egil Gundersen (t.v.) og Rune Sandmoen har over 90 års erfaring fra produksjon av utstyr til vannkraftanlegg. Nå er ordrebøkene nesten tomme.

Egil Gundersen (t.v.) og Rune Sandmoen har over 90 års erfaring fra produksjon av utstyr til vannkraftanlegg. Nå er ordrebøkene nesten tomme.

Helge Rønning Birkelund

Selv har Sandmoen vært i bedriften i 43 år. Are Tomasgard mener folket burde takke Egil, Rune og alle som har jobbet i bransjen hver eneste dag for alle de kilowattimene de har bidratt med.

– Regulerbar kraft har vært en kjempefin inntektskilde for landet og kommunene. Hadde det ikke vært for vannkrafta hadde vi ikke hatt noen industri i Norge, mener Are Tomasgard.

Sverre Myrli er opptatt av kompetansemiljøet hos Rainpower:

– Det er kanskje Norges fremste når det gjelder oppgradering av vannkraftverk. Der skulle en jo tro at ordrebøkene nå var fulle, at det gikk så det suste, og at kraftverkene våre oppgraderes. Men nei, Rainpower må permittere ansatte fordi de har for lite oppdrag. Det er helt utrolig at kraftselskapene ikke benytter anledningen til å oppruste de kraftverkene vi har. Tidligere har kraftbransjen sagt at det må gjøres noe med de økonomiske rammebetingelsene. Det er gjort, Stortinget har endret avskrivingsreglene for å imøtekomme kraftselskapene. Dermed skulle det bli mer lønnsomt å oppgradere kraftverkene. Men det skjer altfor lite, mener Sverre Myrli.

LO hardt ut mot Listhaug: – Frp visste at strømprisene ville øke

Tar ofte mellom 5 og 10 år

Pressetalsmann Knut Fjerdingstad har svart på vegne av Statkraft. Han sier at Statkraft ikke helt kjenner seg igjen i denne beskrivelsen.

– Statkraft har økt sin normalproduksjon i Norge med nesten 3 prosent gjennom opprusting og utvidelser siden 2005, som har gitt ca. 1500 GWh (1,5 TWh) ny energiproduksjon. Fra 2011 til 2020 brukte Statkraft 12 milliarder kroner på reinvesteringsprosjekter, det vil si et snitt på 1,2 milliarder kroner i året, forklarer han.

– Når vi gjør reinvesteringer, inkluderer vi også lønnsomme oppgraderinger og forbedringer. I år åpner vi to nye kraftverk i eksisterende anlegg. Storlia og Vesle-Kjela sør og vest for Hardangervidda. Dette er gode eksempler på smart og lønnsom utvidelse av vannkraft, ved at vi utnytter fall i en tunnel som allerede er der., sier Knut Fjerdingstad.

Statkraft ser på flere muligheter etter både skatteendringer, markedsutvikling og nettplaner, men tiden fra en mulighet kommer opp og veien videre til konsesjon og investeringsbeslutning, er ofte mellom 5 og 10 år.

– I det tiåret vi er inne i nå har Statkraft flere store reinvesteringer i våre norske vannkraftverk, slik at de kan bidra med fornybar kraft og skape verdier også i mange år framover. Tidspunktene for disse reinvesteringene avhenger av tilstanden på anleggene og endringer i eksterne krav.

Når det gjelder spørsmålet om utbygging i vernede vassdrag, er det et spørsmål som både berører behovet for kraft i Norge og miljøhensyn, og som norske politikere må ta stilling til.

– Dersom det kommer endringer i regelverket vil Statkraft vurdere det på vanlig måte, ut fra lønnsomhet, teknisk gjennomførbarhet og ikke minst miljøhensyn, melder pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad.

Kommentar om strømsjokket: «Politikere kan ikke rømme fra sin historie»

03.02.2022
11:27
04.02.2022 11:29Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år


Flere saker