Korona:
Korona-krisen får idrettsfolk til å strømme til LO
LOs idrettsforbund, NISO, opplever stor medlemsøkning på grunn usikkerheten skapt av korona-viruset.
STOR PÅGANG: For første gang passerer NISO 1400 registrerte medlemmer. Daglig leder, Joachim Walltin, er ikke i tvil om at koronaviruset er grunnen.
Leif Martin Kirknes
De siste dagene har det strømmet inn meldinger om ishockeylag, toppserieklubber i fotball og håndball som har permittert sine spillere.
Det skjer etter at Helsedirektoratet sist torsdag varslet at all organisert idrett i Norge fram til 26. mars skulle opphøre.
Det har gitt LO-forbundet NISO en medlemsvekst på over 50 medlemmer på kort tid.
p
For første gang passerer NISO 1400 registrerte medlemmer. LO-forbundet har til og fått en ny idrett representert i forbundet - curling. Daglig leder i NISO, Joachim Walltin, er ikke i tvil om at koronaviruset er grunnen.
Stor usikkerhet
NISOs medlemmer merker situasjonen rundt i klubbene.
– Det er veldig mange spørsmål og stor usikkerhet rundt omkring. Permitteringer er aldri før blitt brukt i idrettssammenheng. Mange føler derfor at det har en betydning å ha noen som taler deres sak. De har behov for å ha noen i ryggen, sier Joachim Walltin til FriFagbevegelse.
– Vi forsøker å stille opp for våre medlemmer. Vi oppfordrer klubbene til å følge spillereglene. Innen fotballen er det spesielle utfordringer. En spiller kan ikke bytte klubb mens vedkommende er under kontrakt. Blir spilleren permittert, kan vedkommende si opp kontrakten sin. Vi oppfordrer derfor klubbene til å gjøre grundige vurderinger før de går til permittering, sier Walltin.
p
Mange av medlemmene til NISO har også en inntekt under 0,75 G, som nå er blitt grensen for å få dagpenger.
Mens håndballen og ishockeyen er på tampen av sine sesonger, er fotballen helt i startfasen. Blant annet måtte sluttspillet i ishockey avlyses. Det samme måtte kvalifiseringsserien til eliteserien. Det betyr at fire klubber med sine spillere ikke engang vet hvilken divisjon de skal spille i neste sesong.
Fotballen har ikke gått på mange reelle tap ennå, men sesongen er utsatt og inntektene som bygger på tilskuertall det samme.
– Det verste scenarioet er at kampene må spilles for tomme tribuner. Samtidig er det en hjelp at fotball-EM ble utsatt til neste sommer. Under slike mesterskap er det vanligvis pause i den norske serien, sier Walltin.
Ikke synd på idretten
– Uansett er det ikke synd på idretten sammenlignet med andre bransjer. Liv og helse må prioriteres, det samme gjelder smittevern, sier Walltin.
– Men det er selvsagt uvant for oss alle det som har skjedd nå. Hvis jeg ser på meg selv, blir jeg rastløs etter to dager. Lagidretten er jo også avhengig av å trene sammen. Det får de ikke gjort nå. Samtidig blir trening veldig underordnet slik det er nå.
p
Mange klubber har laget individuelle treningsopplegg for hver enkelt spillere.
– Er spillerne permittert har de ingen aktivitetsplikt. Det må klubbene være forsiktig med, sier Walltin.
Tirsdag kveld ble det kjent at NISO og Norsk Fotballtrenerforening, fotballforbundet og klubbenes interesseorganisasjoner ble enige om betingelsene for permitteringer.
Der heter det blant annet at man skal ta hensyn til spillere eller trenere som ikke tilfredsstiller kravene til å motta dagpenger eller får disse avkortet.