Sivilombudet
Kritikkverdige forhold i Ålesund fengsel – innsatte isolert i opptil 19 timer
– Flere av de innsatte var preget, og noen skadet.
Kriminalomsorgen lykkes ikke med målet om å hindre isolasjon i Ålesund fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Mange innsatte i Ålesund fengsel er låst inne på egen celle i 18 timer i døgnet i hverdager og 19 timer i helgene, viser en rapport fra Sivilombudet.
– Det er alvorlig at de innsatte i Ålesund fengsel er plassert alene på cella i store deler av døgnet, uten kontakt med andre, sier sivilombud Hanne Harlem.
Ålesund fengsel er et høysikkerhetsfengsel for menn som hadde 24 innsatte da ombudet besøkte 3. til 5 september i år. Etter Sivilombudets første besøk til fengselet rapporterer de om kritikkverdige og skadelige forhold.
Kun åtte av de innsatte har heldagstilbud på jobb eller skole.
Elinda Erstad, fungerende fengselsleder i Ålesund fengsel skriver i en epost til NTB at tilbakemeldingene i rapporten tas på største alvor, og at det allerede er satt inn flere tiltak.
Låst inne i 19 timer
Rapporten fra Ålesund fengsel viser at mange innsatte systematisk er låst inne på sin egen celle mer enn 18 timer i døgnet på hverdager. I helgene er nesten alle innsatte låst inn mer enn 19 timer i døgnet.
Sivilombudet påpeker at sosial aktivitet og kontakt med andre er vesentlig for mennesker.
– Vi så at flere av de innsatte var preget, og noen skadet, av den omfattende innlåsingen. Så mye innlåsing, på ubestemt tid og uten individuell vurdering, innebærer en risiko for at innsatte utsettes for umenneskelig eller nedverdigende behandling. sier Harlem.
«Det er godt dokumentert at isolasjon og plassering alene og innelåst på cella, er skadelig. Europarådets torturforebyggingskomité (CPT) anbefaler at innsatte bør tilbringe minst åtte timer utenfor cella hver dag», skriver ombudet.
Flere anbefalinger
Sivilombudet har totalt 17 anbefalinger til Ålesund fengsel, blant annet tiltak for å forebygge selvskading og selvmord og oppfølging av isolerte innsatte.
Fengselet, helseavdelingen og sykehuset må svare på dette innen 12. mars 2025.
– Det er allerede satt i gang flere tiltak for imøtekomme noe av det som Sivilombudet har påpekt, særlig det som går på innlåsingstid og aktivisering, sier Elinda Erstad, fungerende fengselsleder i Ålesund fengsel.
Hun opplyser at fengselet nettopp har mottatt rapporten og skal nå gå nøye gjennom før de melder tilbake.