JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppmøte om «Inkluderingsdugnaden»:

Kun ett departement nærmer seg målet om å ansette folk med funksjonsnedsettelse og hull i CV-en

Når staten skal ansette folk, skal fem prosent enten ha hull på CV-en eller ha en funksjonsnedsettelse. Kommunalminister Nikolai Astrup tar selvkritikk på vegne av staten.
GIR STATEN STRYK: Kun Arbeids- og sosialdepartementet nærmer seg målet om inkludering. – Herfra kan det bare gå oppover, sier Kommunal – og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

GIR STATEN STRYK: Kun Arbeids- og sosialdepartementet nærmer seg målet om inkludering. – Herfra kan det bare gå oppover, sier Kommunal – og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Mandag var det toppmøte for «Inkluderingsdugnaden» med både statsminister Erna Solberg og tre statsråder på plass. Pluss helsedirektør, Nav-direktør og representerer for det som kan krype å gå innenfor inkluderingsarbeidet i Norge.

Tok selvkritikk

Kommunal – og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) tok selvkritikk så det holdt under sitt innlegg.

Når staten skal ansette folk, skal fem prosent enten ha hull på CV-en eller ha en funksjonsnedsettelse.

Kun Arbeids- og sosialdepartementet har nærmet seg målet.

– Vi andre er milevis unna. Dette kommer ikke av seg selv. Herfra kan det bare gå oppover, sa den nye kommunalministeren til forsamlingen.

p

Han utdypet det overfor FriFagbevegelse:

– Bare Arbeids- og sosialdepartementet leverte godt nok. Noen har ikke levert i henhold til forventningene. Men så skal det også sies at disse prosessene tar tid, sier Nikolai Astrup til FriFagbevegelse.

Han poengterer at dette er status etter et år.

En påminnelse

– Men det er en viktig påminnelse om at dette ikke kommer av seg selv. Og at lederne i de ulike virksomhetene må ta ansvar og gå foran, legger han til.

– Det er betydelig potensial for å få til mye mer på dette området. Det viser også satsingen med trainee-stillingene. Den har vært veldig vellykket. Det er nok lettere å komme inn der, for da slipper man å krysse av på et skjema hvor det står at det er noe ved deg, sier Astrup.

– Vi må jobbe systematisk og samarbeide på tvers av sektorene for å lykkes. Forhåpentligvis vil dette toppmøtet bidra til at dette blir fokusert på, sier Nicola Astrup.

Han poengterer:

p

– Skal vi lykkes med inkludering, må vi endre kulturen. Det er vanskelig og det er et lederansvar. Hvis ikke vi som er her tar dette på alvor, kan vi ikke forvente at andre gjør det, mener Astrup.

Holde trykket oppe

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var vertskap for toppmøtet. Han lover at man skal fortsette å ha trykket oppe på dette området.

– Dette er ikke et ettårsprosjekt. Gir man ikke folk en sjanse, sløser man med menneskelige ressurser, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) synes utviklingen blant unge er bekymringsfull.

Hun innrømmer også at prosessene tar for lang tid.

– Men mye tyder på at vi ser at bevisstheten og oppmerksomheten om å satse på inkludering er til stede. Flere av tiltakene som er videreført har gitt resultater, sa Erna Solberg.

Mener regjeringen satser for smått

LO-sekretær Trude Tinnlund synes imidlertid at det satses for smått. Med både statsministeren og tre statsråder i salen, sparte ikke Trude Tinnlund på kruttet. At Erna Solberg satt på samme bord, stoppet henne ikke.

– Den store elefanten er den videregående skolen. Altfor få fullfører videregående skole. Der må det settes inn ressurser, sier Trude Tinnlund.

Hun viser til at samfunnet i dag er innrettet for de mest produktive, de med høy kompetanse og med stor yteevne. Hun mener man må se på hele den samlede politikken for å lykkes. Her spiller nettopp kompetanse en viktig rolle.

– Noen riktige tiltak er kommet på plass. Men sysselsettingsraten er mindre enn for 10 år siden. Den tok seg opp i 2018, stabiliserte seg i første halvdel av 2019, så har den gått ned. De som ikke fullfører den videregående skolen får det stadig vanskeligere. De med lav eller ingen utdanning er overrepresentert blant dem som er uføretrygdet. Skal man lykkes med inkluderingsdugnaden, må det satses langt høyere. Det må til en langt mer aktiv politikk, mener Tinnlund.

– Tidlig innsats

– Det må til en tidlig innsats for å forebygge. Det løses ikke med jobbsøkerkurs, eller å slippe inn folk med hull i cvèn. Det må til en kompetanseheving hvor grunnlaget må være at alle fullfører videregående skole, mener hun.

– Og det må satses mer på yrkesfag, Den yrkesfaglige utdanningen må styrkes. Man må løfte blikket bort fra inkluderingsdugnadens virkemidler, men heller se ulike politikkområder i sammenheng, mener LO-sekretæren, som også kom med en innrømmelse:

– De kraftfulle tiltakene vi etterlyser vil koste penger. Men det er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Og velferdsstaten er helt avhengig av det, mener Trude Tinnlund.

Warning
Annonse
Annonse