JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kurs om grunnloven og arbeiderbevegelsen

AOF holder kurs om arbeiderbevegelsens politiske betydning i norsk historie i lys av grunnloven. Begreper som demokrati og frihet står sentralt.
Arthur Danielsen i AOF arrangerer kurs om arbeiderbevegelsens politiske betydning i norsk historie i lys av grunnloven.

Arthur Danielsen i AOF arrangerer kurs om arbeiderbevegelsens politiske betydning i norsk historie i lys av grunnloven.

Jan-Erik Østlie

stig.christensen@lomedia.no

Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) benytter grunnlovsjubileet til å diskutere politiske endringer i Norge gjennom de siste to hundre år. Ifølge kursleder og statsviter Arthur Danielsen i AOF vil de legge opp til en reise i arbeiderbevegelsens spennende og til dels dramatiske politiske historie. Han understreker at kun 40 prosent av menn over 25 år hadde stemmrett i 1814. Det har vært en lang prosess fram mot full stemmerett.

– Vi skal gå nærmere inn på hvordan arbeiderbevegelsen ble integrert i den samfunnspolitiske utviklingen, sier Danielsen. Arbeiderpartiet ble stiftet i 1887 og LO i 1899.

Toppskolering

Kurset inngår i toppskoleringen for tillitsvalgte i fagbevegelsen. Aktuelle emner er: Politisk teori, 1814, konfliktlinjene i norsk politikk, arbeiderbevegelse og demokrati, arbeiderbevegelsens partier, splittelse og samling, makt som begrep - definisjoner og: hvor var mikrofonene. Det siste henspiller på arbeiderbevegelsens rolle i den politiske overvåkningen på 50-tallet.

Organisasjonsdemokrati

Også organisasjonenes betydning og rolle i demokratiet vil bli belyst. Frihetsbegrepet vil bli nærmere saumfart og maktfordeling og forholdet mellom statsmaktene vil stå sentralt.

– Dette er en fin mulighet til å studere den politiske historien i et perspektiv på to hundre år, sier Danielsen, som lover et solid innblikk i hvordan landet vårt har blitt styrt i denne perioden. Han retter blant annet søkelyset mot mellomkrigstiden, de mange splittelsene i arbeiderbevegelsen, men også hvilke forhold som virket samlende.

Forelesere

På spørsmål om hvem som skal forelese utenom Danielsen selv, svarer han at det ennå ikke er klart, men det blir kompetente fagpersoner fra Arbeiderbevegelsens arkiv og andre steder.

– Det var stor interesse for et tilsvarende kurs for to år siden. Nå er det grunnlovsjubileum og dermed et nytt perspektiv på denne 200- årige historien, sier Arthur Danielsen.

Kurset avholdes på Sørmarka i perioden 10. til 14. mars, og søknadsfristen er 21. januar.

Annonse
Annonse