Landsmøtet i Rødt:
Landsmøtet talte lederen midt imot: Rødt går mot havvind
Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarte mot et bastant nei til havvind, men led nederlag under avstemningen på landsmøtet. Rødt er mot all form for vindkraft, til lands, i fjæra og offshore.
Mímir Kristjánsson var veldig glad for å vinne fram og at partiet fjernet oljesluttdatoen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
De to store stridstemaene på Rødt-landsmøte var spørsmålet om sluttdato for olje- og gassproduksjon, og spørsmålet om havvind. Bjørnar Moxnes ville ikke si noe bastant på forhånd, men tok ordet i debatten om olje- og gass. Og havvind.
– Det finnes gode argumenter mot. Men et blankt nei til all havvind uansett hvilket krav som stilles, er jeg skeptisk til. Når det gjelder havvind og framtida til hundretusener av mennesker som i dag jobber i industri i sammenheng mellom olje og gass, kan vi ikke fjerne denne industrien uten å bygge ny. Skal vi si at selv om fiskeriet ivaretas, fellesskapet og naturen, skal det aldri bygges noen havvindindustri i Norge? Det er jeg skeptisk til. Jeg er mot alle ny vindkraftanlegg på land, men er mer åpen for vindkraft til havs med strenge krav, sa Bjørnar Moxnes.
Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte
Mimir vant
Det var Rødt i Molde og fylkeslaget i Møre og Romsdal som fremmet forslaget om at Rødt verken vil ha vindkraft til lands, i fjæra eller til havs. Det vil også si flytende havvind.
Selv etter en ekstra avstemningsrunde, ble flertallet klart.
Flertallet ble også massivt i spørsmålet om sluttdato for olje- og gassproduksjon.
For fire år siden ville Rødt ha stans i all oljeproduksjon innen 2030. Altså om ni år. Til dette landsmøtet hadde programkomiteens innstilling en annen «oljepipe». Flertallet i programkomiteen innstilte på at en «nedtrapping av olje- og gassnæringen skal skje planmessig og demokratisk styrt for å hindre tap av arbeidsplasser». En dissens gikk inn for at utvinning av norsk olje og gass skal reduseres med minst 55 prosent innen 2030, og med minst 95 prosent innen 2040.
Landsmøtedelegatene var imidlertid veldig klare. 130 stemte for å fjerne sluttdatoen – 56 ville ha sluttdato.
Her fikk dermed Rødt-lederen som han ville:
– I spørsmålet om vi vinner fighten om ny oljeleting her og nå kan en sluttdato stå i veien for å kunne bygge alliansen vi trenger mellom miljøbevegelsen og fagbevegelsen, sa Bjørnar Moxnes under debatten.
Hele Rogalands-benken forsvarte et klart nei til sluttdato.
– Det er ingen ting som passer oljekapitalen bedre enn å skremme folket med at Rødt en gang langt der framme skal gjøre noe skikkelig farlig for dere. Debatten vi må ta, er hva vi skal gjøre her og nå. Debatten om hvordan vi skal begynne omstillingen. Det er slik vi kan forene de klimastreikende ungdommene med industriarbeidere og folk over hele landet, sa Mímir Kristjánsson under debatten.
Han var veldig glad for å vinne fram og at partiet fjernet oljesluttdatoen.
– Det styrker Rødt som industriparti. Jeg tror svært mange arbeidsfolk nå vil få øynene opp for oss. Nå gjelder det å få på plass startdatoer for aktiv næringspolitikk og ny, grønn industri, sier han til FriFagbevegelse.
Vindkraftmotstand
Rødt-politikeren mener det har blåst en storm av vindkraftmotstand over landet, som i høyeste grad også har påvirket Rødt.
– Men det er godt at norsk politikk nå får et parti som er skeptisk til havvind. Hittil har det vært en veldig ukritisk holdning til vindkraft både på land og til vanns, mener han.
Sentralstyremedlem Aled Dilwyn Fisher var frontfigur for dem som ville ha en sluttdato. Også Rød Ungdom snakket varmt for en sluttdato.