JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2019:

Lavlønte i hotell og restaurant vil ha så det monner i lønnsoppgjøret: – Vi er lei av å være B-laget i lønn!

Tillitsvalgte forventer at LO setter hardt mot hardt for å løfte de fattigste arbeidstakerne.
Fire tillitsvalgte i hotell og restaurant som synes det er på høy tid med et kraftig løft i lønnsoppgjøret. Fra venstre: Janita Evasdatter Sebergsen, Henning Jäger, Helena Bozicevic og Kim Tomas Klevengen.

Fire tillitsvalgte i hotell og restaurant som synes det er på høy tid med et kraftig løft i lønnsoppgjøret. Fra venstre: Janita Evasdatter Sebergsen, Henning Jäger, Helena Bozicevic og Kim Tomas Klevengen.

Ole Palmstrøm

aslak@lomedia.no

– Vi har tapt kjøpekraft i mange år på rad, blitt hengende etter i lønnsutviklingen og er helt i bunnsjiktet når det gjelder snittlønna i de aller fleste yrker. Vi løper for tre, men får betalt for en halv stilling. Denne bransjen er blitt en moderne slaveindustri, sier Henning Jäger, Janita Evasdatter Sebergsen, Helena Bozicevic og Kim Tomas Klevengen til FriFagbevegelse.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Bra med AS Norge

LO og NHO har startet forhandlingene om årets lønnsoppgjør. Ett av LOs to hovedkrav er et ekstra løft for dem med lavest lønn. Det gjelder grupper som i fjor tjente under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, altså rundt 430.000 kroner.

De fire tillitsvalgte Jäger, Sebergsen, Bozicevic og Klevengen i hotell og restaurant, tilhører denne gruppen. Mange av de lavest lønte jobber i bransjer der både organisasjonsgrad og tariffavtaledekningen er lav, men det gjelder ikke for denne kvartetten.

– AS Norge går bra, og hotellbransjen legger fram store overskudd og opplever nye rekorder for hotellovernattinger. Med dette som bakteppe bør lønnsveksten være på over tre prosent. Men det har jeg ingen tro på. Midten av to-tallet er mer realistisk, sier Henning Jäger.

– I år er det vår tur. Arbeidsfolk skal ha sin del av kaka, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. I flere år har reallønnen beveget seg veldig sakte oppover. Nå går det bedre for næringslivet, og LO har derfor større forventninger til årets oppgjør enn de siste årene.

Lønnsoppgjøret: LO har krevd lavlønnstillegg år etter år, men greier ikke å løfte de fattigste

Mistet all tillit

Snart tre år etter at en fire uker lang streik ga hotellansatte lokal forhandlingsrett, har de blitt møtt med null kroner i lokale forhandlinger. Nå vil NHO gjøre det enda mer komplisert ved å kreve at det skal gis lavere generelt tillegg i tariffområder hvor man har lokal forhandlingsrett.

– Hotellkjedene har ikke vist seg tilliten verdig, og det kan virke som om NHO Reiseliv bare trenerer saken. Vi blir bare møtt med null, null og null. Det er nedslående, sier Janita Evasdatter Sebergsen.

Når det ikke blir gitt lokale lønnstillegg for de lavtlønte, må det bli store lavlønnstillegg sentralt, krever leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Han er innstilt på at LO må gjøre jobben sentralt så lenge ikke noen av hotellkjedene vil bidra lokalt. Det synes de fire medlemmene i Fellesforbundet er bra.

– Jeg forventer at de setter hardt mot hardt og ikke gir seg så lett, sier Sebergsen. Hun er tillitsvalgt og hotellresepsjonist ved Quality Hotel Entry Kolbotn. Samme stilling har hovedtillitsvalgt Henning Jäger ved Thon Hotel Bristol Oslo. Gjennomsnittlig månedslønn i dette yrket er 29.550 kroner. Det plasserer de to på en bedrøvelig 324. plass på listen over snittlønna i de aller fleste yrker i 2018.

Manusforfattere på teater har tapt 100.000 i kjøpekraft på 18 år: – Ikke akseptabelt

Må tåle veldig mye

Fire plasser lavere på samme lista fra Statistisk sentralbyrå (SSB) havner Helena Bozicevic. Hun har jobbet som servitør ved Scandic Helsfyr Hotel i 37 år. 20 av disse årene har hun vært hovedtillitsvalgt. Snittet for en månedslønn til en servitør var i fjor på 28.160 kroner.

– Vi må tåle veldig mye – alt fra gretne gjester som klager over altfor høye ølpriser til veldig lave tillegg for arbeid på kveld, helg og natt. Samtidig går hotellkjedene med store overskudd uten at de ansatte får sin andel. De på toppen får millioner på millioner, sier Bozicevic.

– Ingen med vår lønn klarer å få et ordentlig huslån i stor-Oslo, og mange må ha både to og tre jobber for å få endene til å møtes. Vi har færre timer til å gjøre jobben vår enn tidligere, men får ikke mer i lønn. Det er frustrerende og veldig nedslående, sier Kim Tomas Klevengen. Han er hovedtillitsvalgt og jobber som barista ved Stockfleths kaffebar Munchmuseet i Oslo. Ifølge SSBs oversikt innehar kafémedarbeidere en 331. plass med en snittlønn på 27.940 kroner i måneden.

Kjøpekraften til de lavest lønte har stått på stedet hvil de siste ti årene, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) og SSB. Til sammenligning har de med middels lønn, og særlig de ti prosentene med høyest lønn, opplevd en reallønnsvekst.

Nå håper Sebergsen at sjefen for hele imperiet til Petter Stordalen, Nordic Choice-sjef Torgeir Silseth, følger opp ordene sin om at «arbeiderne har aldri vært mer verdt enn nå».

– Det er ikke noe hittil som samsvarer med det Silseth sa, men det er lov å håpe, sier hun.

LO vil kjempe for de lavlønte i lønnsoppgjøret. Her overleveres kravene

Ikke mye verdt

Ansatte i hotell og restaurant har opplevd ett stort lønnsløft de siste 10-12 årene, ifølge Henning Jäger. Bortsett fra det har de blitt møtt med null kroner i lokale forhandlinger.

– Pengene er der, men viljen til å gi noe til de ansatte er helt fraværende, mener han.

– Det forventes mer av hver ansatt, til tross for innstramninger og kutt i bemanningen, for at en større andel av pengene skal gå tilbake til konsernet. Jeg er så lei av at arbeidere på gulvet ikke er mer verdt i styre og stell. De er jo ikke interessert i å gi oss noe ekstra, kommer det fra Sebergsen.

– Hotellkjedene sier at de ikke har noen ekstra penger å gi. Samtidig øker hotellenes aksjeselskaper i verdi, det er aldri blitt kjøpt opp og restaurert flere hoteller enn nå. Da er det uhørt at vi ikke får en del av kaka, poengterer Jäger.

Warning
Annonse
Annonse