Lederlønninger
Lederlønninger i staten: Det ble ingen lønnsfest i 2022
Nå må privat sektor følge etter, er LO-leder Peggy Hessen Følsviks klare krav foran årets lønnsoppgjør.
– Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen heller, sier Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
– Regjeringen drar nå i bremsen når det gjelder lederlønninger i staten og i virksomheter der staten er eier. Nå må privat sektor følge etter, mener LO-lederen, med klar beskjed til NHO og arbeidsgiverne foran årets lønnsoppgjør som ligger rett foran døra.
– Vi skal ha vår del av kaka. Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen heller, mener hun.
3,3 prosent
Ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet, som har det overordnede ansvaret for lederlønningene i staten, økte den gjennomsnittlige årslønnen for ledere på statens lederlønnssystem (SLS) med 3,3 prosent.
Det er 0,4 prosentpoeng under rammen for frontfaget, som i fjor var på 3,7 prosent.
– Denne regjeringa er opptatt av moderasjon i lederlønninger. Lønnsutviklinga for ledere på Statens lederlønnssystem for 2022 viser at regjeringa har lykkes med arbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i pressemeldingen.
Statens ledersystem omfatter 233 av statens øverste ledere.
Det er snakk om ledere i statlig forvaltning og embetsverk, alt fra ledere i departementene, toppledere i større etater, statsforvaltere, universitetsledere og politimestere.
Mye delt: Randi får ekstra tillegg fordi hun er blant de lavest lønte: – Vi blir tapere uansett
Bør følge etter
– Departementene er pålagt å vise særlig moderasjon, og sørge for at gjennomsnittlig årslønn på lederlønnssystemet ikke øker mer enn ramma for frontfaget. Jeg er glad for at vi lyktes med det, legger Gjelsvik til.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det burde være en selvfølge at ledere i staten har den samme lønnsveksten som folk flest.
LO-lederen understreker imidlertid at dette ikke inkluderer toppsjefer i helt eller delvis statlig eide selskaper og virksomheter som Equinor, Statkraft og regionale helseforetak.
Samtidig roser hun regjeringen for faktisk har vunnet første runde i kampen mot galopperende lederlønninger. Og mener at også ledere i privat sektor må følge etter.
Denne skaper debatt: Ann Kristin (36) har kutta utgiftane til beinet. Ho tør ikkje håpe på noko lønnsløft
Er godt i gang
Peggy Hessen Følsvik mener regjeringen er godt i gang med å feie for egen dør, men understreker at regjeringen fortsatt har en stor jobb å gjøre for å stanse de galopperende lederlønningene innenfor flere statlige selskaper og virksomheter.
I «Eierskapsmeldingen», som nå ligger til behandling i Stortinget, foreslår regjeringen sterkt å begrense ledernes lønnsvekst – også i selskaper der staten er eier eller deleier.
Direktørenes lønn skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende. Hvis direktørene skal få høyere lønnsøkning enn vanlige ansatte, må bedriften begrunne dette særskilt.
Bedriften må også se hen til kronemessig lønnsvekst for de ansatte når de skal begrunne direktørens lønnsvekst. Det er stor forskjell på om en toppleder får samme prosentvise økning som de ansatte eller samme økning i kroner.
Søk i tabellen: Sjekk lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i ditt yrke
Dårlig lederskap
Følsvik har tidligere uttalt at hun mener det er uakseptabelt at noen skal få mer i lønnsøkning enn det vanlige folk får utbetalt i lønn i løpet av et helt år.
– At det i det hele tatt kan skje i statlige selskaper er et tegn på dårlig eierskap, sa Peggy Hessen Følsvik i forbindelse med at «Eierskapsmeldingen» ble lagt fram.
Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) har ifølge et internt LO-notat avslørt en lønnsfest blant lederne i privat sektor. Mens vanlige lønnstakere fikk reallønnsnedgang i fjor fortsatte topplederne i privat sektor å dra ifra.
Toppledere innen petroleumssektoren fikk samlet lønnsvekst på 21,3 prosent.
• Administrerende direktører i privat sektor fikk 6,9 prosent.
• Sjefene i industrien fikk 9,6 prosent.
• Mens vanlige lønnsmottakere fikk 4,6 prosent.
– Administrerende direktører i privat sektor har hentet ut et sted mellom 6,9 og 21,3 prosent i lønnsøkning. Det er rett og slett provoserende, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.