– Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen heller, sier Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Lederlønninger
Lederlønninger i staten: Det ble ingen lønnsfest i 2022
Nå må privat sektor følge etter, er LO-leder Peggy Hessen Følsviks klare krav foran årets lønnsoppgjør.
helge@lomedia.no
– Regjeringen drar nå i bremsen når det gjelder lederlønninger i staten og i virksomheter der staten er eier. Nå må privat sektor følge etter, mener LO-lederen, med klar beskjed til NHO og arbeidsgiverne foran årets lønnsoppgjør som ligger rett foran døra.
– Vi skal ha vår del av kaka. Vi jobber ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapingen i madrassen heller, mener hun.
3,3 prosent
Ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet, som har det overordnede ansvaret for lederlønningene i staten, økte den gjennomsnittlige årslønnen for ledere på statens lederlønnssystem (SLS) med 3,3 prosent.
Det er 0,4 prosentpoeng under rammen for frontfaget, som i fjor var på 3,7 prosent.
– Denne regjeringa er opptatt av moderasjon i lederlønninger. Lønnsutviklinga for ledere på Statens lederlønnssystem for 2022 viser at regjeringa har lykkes med arbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i pressemeldingen.
Statens ledersystem omfatter 233 av statens øverste ledere.
Det er snakk om ledere i statlig forvaltning og embetsverk, alt fra ledere i departementene, toppledere i større etater, statsforvaltere, universitetsledere og politimestere.
Mye delt: Randi får ekstra tillegg fordi hun er blant de lavest lønte: – Vi blir tapere uansett
Bør følge etter
– Departementene er pålagt å vise særlig moderasjon, og sørge for at gjennomsnittlig årslønn på lederlønnssystemet ikke øker mer enn ramma for frontfaget. Jeg er glad for at vi lyktes med det, legger Gjelsvik til.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det burde være en selvfølge at ledere i staten har den samme lønnsveksten som folk flest.
LO-lederen understreker imidlertid at dette ikke inkluderer toppsjefer i helt eller delvis statlig eide selskaper og virksomheter som Equinor, Statkraft og regionale helseforetak.
Samtidig roser hun regjeringen for faktisk har vunnet første runde i kampen mot galopperende lederlønninger. Og mener at også ledere i privat sektor må følge etter.
Denne skaper debatt: Ann Kristin (36) har kutta utgiftane til beinet. Ho tør ikkje håpe på noko lønnsløft
Er godt i gang
Peggy Hessen Følsvik mener regjeringen er godt i gang med å feie for egen dør, men understreker at regjeringen fortsatt har en stor jobb å gjøre for å stanse de galopperende lederlønningene innenfor flere statlige selskaper og virksomheter.
I «Eierskapsmeldingen», som nå ligger til behandling i Stortinget, foreslår regjeringen sterkt å begrense ledernes lønnsvekst – også i selskaper der staten er eier eller deleier.
Direktørenes lønn skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende. Hvis direktørene skal få høyere lønnsøkning enn vanlige ansatte, må bedriften begrunne dette særskilt.
Bedriften må også se hen til kronemessig lønnsvekst for de ansatte når de skal begrunne direktørens lønnsvekst. Det er stor forskjell på om en toppleder får samme prosentvise økning som de ansatte eller samme økning i kroner.
Søk i tabellen: Sjekk lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i ditt yrke
Dårlig lederskap
Følsvik har tidligere uttalt at hun mener det er uakseptabelt at noen skal få mer i lønnsøkning enn det vanlige folk får utbetalt i lønn i løpet av et helt år.
– At det i det hele tatt kan skje i statlige selskaper er et tegn på dårlig eierskap, sa Peggy Hessen Følsvik i forbindelse med at «Eierskapsmeldingen» ble lagt fram.
Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) har ifølge et internt LO-notat avslørt en lønnsfest blant lederne i privat sektor. Mens vanlige lønnstakere fikk reallønnsnedgang i fjor fortsatte topplederne i privat sektor å dra ifra.
Toppledere innen petroleumssektoren fikk samlet lønnsvekst på 21,3 prosent.
• Administrerende direktører i privat sektor fikk 6,9 prosent.
• Sjefene i industrien fikk 9,6 prosent.
• Mens vanlige lønnsmottakere fikk 4,6 prosent.
– Administrerende direktører i privat sektor har hentet ut et sted mellom 6,9 og 21,3 prosent i lønnsøkning. Det er rett og slett provoserende, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL