JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BONDE: Fra hjemgården kan Leidulf Gloppestad skue ut over landskapet som Senterpartiet har styrt i over 50 år.

BONDE: Fra hjemgården kan Leidulf Gloppestad skue ut over landskapet som Senterpartiet har styrt i over 50 år.

Sissel M. Rasmussen

Her har Sp hatt makten i 51 sammenhengende år:

Leidulf styrer 30 melkekyr og hele Senterpartiets «skrytekommune» på Vestlandet

Da vi spurte de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner, pekte Senterpartiet på Gloppen. Se hvorfor.

anne.siri@lomedia.no

– Vi vil at folk skal trives og ha lyst til å bo her, og da må vi satse på boligbygging og kulturliv. Arbeidsplasser alene kan aldri garantere for at folk blir boende på ett sted, mener Leidulf Gloppestad.

Det er ifølge ordføreren viktig å tenke arbeidsplasser i hele regionen, i hele det nye fylket som skal hete Vestland, og ikke bare i kommunen.

Saken fortsetter under bildet.

BONDE OG ORDFØRER: Leidulf Gloppestad har grep om både arbeidere og bønder.

BONDE OG ORDFØRER: Leidulf Gloppestad har grep om både arbeidere og bønder.

Sissel M. Rasmussen

Fra KrF til Sp

Senterpartiet har hatt makten i 51 sammenhengende år i Gloppen, Sogn og Fjordanes største landbrukskommune.

I valget i 2015 fikk partiet 42,4 prosent oppslutning, over 8 prosent mer enn ved valget i 2011. De har en samarbeidsavtale med Ap, SV og Venstre. Frp er ikke en gang med på statistikken for forrige kommunevalg. Gloppestad på sin side sier at Senterpartiet ikke utelukker samarbeid med noen.

Kontinuitet er ifølge varaordfører Magni Aa Berge et viktig stikkord. Kontinuitet er bra for å få utrettet saker og ting. I Gloppen har ikke sentraliseringshungrige politikere plutselig tatt over styringen.

Dette mener partiene om bompenger, privatisering, heltid og eiendomsskatt

Berge forteller at hun selv hoppet fra KrF og over til Senterpartiet.

– Hun var praktisk talt senterpartist da hun var aktiv i KrF også, ler Gloppestad.

Vi drikker svart morgenkaffe på Gloppen Hotell i Sandane sentrum før varaordfører Berge durer videre til rådhuset for å vie et ektepar.

– Distriktene har en viktig rolle i dette landet, og vi styrer deretter, sier hun.

Magni Aa Berge er for øvrig barne- og ungdomsskolelærer og bosatt i Hyen, ei grend med rundt 450 innbyggere. Her har kommunen investert opp mot hundre millioner kroner, i barnehage, idrettsanlegg og flerbrukshus, og ny skole.

– Det er mye penger på lite folk, men det er en viktig investering. Vi ønsker utvikling i alle deler av kommunen vår, forteller ordfører Leidulf Gloppestad idet vi kjører utover smale veier langsmed fjorden mot nettopp Hyen.

Saken fortsetter under bildet.

BYTTET: Varaordfører Magni Aa Berge var aktiv i KrF før hun byttet til Senterpartiet.

BYTTET: Varaordfører Magni Aa Berge var aktiv i KrF før hun byttet til Senterpartiet.

Sissel M. Rasmussen

Hjørnesteiner

I Hyen ser vi tydelige spor etter jordraset som i sommer førte til skader for opp mot 50 millioner kroner hos båtbyggeriet Brødrene Aa. Båtbyggeriet og Hyen Fisk er de to hjørnesteinsbedriftene i den lille bygda. Ordfører Gloppestad mener det er viktig å satse på et samfunn som Hyen.

– Brødrene Aa, Hyen Fisk, landbruket og småkraftverk gir en verdiskaping tilbake på totalt 850 millioner kroner i året, utdyper han.

ph

En eldre kar vi treffer mener det ikke er politikerne som skal ha æren for å holde liv i Hyen, det er folket selv. Kjøpmannen på Joker-butikken håper bygda klarer å tiltrekke seg flere folk, de er litt for få her nå. Gloppestad har også vært med på å legge ned skoler i kommunen, noe han sier at smerter, men det handler også om å utvikle det som fungerer, og endre på det som ikke holder mål.

Rundt 52 prosent av Gloppens innbygere sa nei til ekteskap med Eid kommune. Over 80 prosent av folket stemte, og de stemte på tvers av partigrensene.

Saken fortsetter under bildet.

BYGDA: Hyen har rundt 450 innbyggere. Her er det viktig å satse, fordi de gir så mye verdiskaping tilbake til kommunen, sier ordfører Leidulf Gloppestad.

BYGDA: Hyen har rundt 450 innbyggere. Her er det viktig å satse, fordi de gir så mye verdiskaping tilbake til kommunen, sier ordfører Leidulf Gloppestad.

Sissel M. Rasmussen

Gode på integrering

Gloppestad er bonde i sjel og sinn. Sammen med kone og to barn driver han gården som har vært i familien siden tidlig 1700-tall.

Her oppe i høyden har de 30 melkekyr og herfra kan han skue ut over det vakre landskapet han har styrt de fire siste årene. Kommunen er stor i utstrekning.

– Vi må sørge for et levedyktig samfunn i tillegg til landbruket. Skoler og helsetjeneste. Primærtjenestene er viktigst, understreker Gloppestad.

I Gloppen legger ingen cruiseskip til kai, heller ikke mange busslast med turister parkerer her. Det jobbes med en reiselivsstrategi på dette feltet, men ordføreren understreker at både bærekraftssatsing samt attraksjoner og tilbud må være på plass før turistene skal komme.

Friluftsturisme er derimot noe de har lange tradisjoner med, folk kommer langveisfra for å fiske laks. Folkehøgskolen har 140 elever, kulturskolen har 325 plasser – med venteliste. Det økonomiske handlingsrommet i kommunen er ikke veldig stort, men de får mye ut av hver krone, hevder ordføreren.

Via «Gloppenmodellen» fullfører elever videregående skole som en kombinasjon av skole og praksis. Flere innvandrere har fullført helsefaglinjen, og regjeringen har sagt at Gloppen er en av de beste kommunene i landet på integrering.

Gloppestad har selv et stort engasjement for svakere stilte, for flyktninger og dem som ikke har en stemme selv.

– Er du så heldig å ha en talerstol, da må du bruke den riktig, mener han.

Da Emmylou Harris landet

På Byrkjelo holder Baker-Jon hus og er konditori, kafé og butikk for spesialmat i ett. Her inne sitter karer i sin beste alder rundt et langbord og drikker kaffe, og en av dem er Nils Sandal. Han har vært senterpartiordfører i Gloppen, fylkesordfører i Sogn og Fjordane, og er aktiv i det meste av lag og foreninger.

– Kreativiteten vokser der folk trives, med alt det gode dét fører med seg, sier Sandal.

Han mener bygde-Norge utvikler seg mot alle odds nå som myndighetene er så sentraliseringshungrige.

I 1965 ble han counrtryfrelst og i dag leder han Norsk Countrytreff, en festival med 700 frivillige og ingen krav til utbytte. 13 millioner kroner har de gitt tilbake til lokale lag og foreninger.

ph

I juli sto Sandal på Sandane «internasjonale» flyplass og tok imot country-legenden Emmylou Harris. Den eneste konserten hun spiller utenfor USA i år er visstnok den hun spilte på Breim i Gloppen i juli. En kopp med te var alt hun ville ha med seg på scenen, forteller Sandal. Country-artister er ikke så kravstore, forteller han.

Kanskje er det sånn med senterpartister også? Gammeldagse og bakstreverske, dét har de iallfall fått høre at de er.

– Vi lytter til folket og vi går opp på gallupen. Er det gammeldags? spør Sandal.

– Først var vi sidrumpa, så ble vi populistiske. Hva blir det neste? supplerer ordfører Gloppestad.

De to er enige om at det aldri kommer an på størrelsen om en kommune vil lykkes eller ei. Fred til å utvikle seg selv er det de trenger. Fred fra myndigheter som maser om sentralisering.

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
• Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
• KrF: Hå
Venstre: Eid
• MDG: Oslo
Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

BAKAR-JON

BAKAR-JON

Sissel M. Rasmussen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss