Statoils Atle Reinseth (t.v.) og Knut Veum fra Konkraft på olje- og gasskonferansen til Fellesforbundet.
Torkjell Trædal
Leverandørindustrien trenger aktive myndigheter
Med enkle grep kan leverandørindustrien kutte kostnader og bli konkurransedyktig, mener ekspert på norsk sokkel. Men det krever at partene og myndigheter handler.
torkjell.tradal@lomedia.no
Konkurranseevnen til norsk leverandørindustri var hovedtema da Fellesforbundet startet sin årlig olje- og gasskonferanse onsdag. Leverandørindustrien er bekymret over at de i vår mistet sju av sju kontrakter på Statoils offshoreinstallasjoner til utlandet og at selskapet må spare penger.
Et tredje tilbakeslag vil være krise for leverandørindustrien, mener forbundssekretær Jørn Eggum.
– Leverandørindustrien klarer ikke et tilbakeslag til, og må vinne Johan Sverdrup-feltet. Hvis ikke blir det mørkt, sier Eggum.
Finnes enkle svar
Men en som ikke tviler på leverandørindustriens konkurranseevne er Knut Weum. Han sitter i sekretariatet i KonKraft, en sammenslutning mellom aktørene i oljebransjen som kartlegger konkurransedyktigheten på norsk sokkel.
– Det er ingen tvil om at norsk leverandørindustri kan konkurrere med utenlandske selskaper, sier Weum.
I løpet av 2014 vil leverandørindustriens inntekter fra eksport utgjøre nærmere halvparten av alle inntektene, mer enn noen gang, kunne Weum fortelle under konferansen. Men likevel er industrien avhengig av norske oppdrag, mener han.
– Man må hele tiden utvikle seg. Nybygg er navet i leverandørindustrien. Hvis dette navet forsvinner vil man i lengden tape på kostnader, kapasitet, kompetanse og kvalitet. Dette er de fire aspektene industrien hele tiden må spørre seg om den har kontroll på, forklarer Weum.
Han mener åpenhet og samarbeid er avgjørende. For det finnes enkle løsninger.
– Vi vet at hvis man standardiserer boligmoduler på installasjonene, så kan man spare 30 prosent. Men det er ingen som tar initiativ til at man skal gjøre det. Det virker som om myndighetene ønsker å ha en tilbakelent rolle, men jeg mener de bør være mer pågående. Man bør sette seg ned, prate sammen og bli enige om disse løsningene som finnes, sier Weum.
– Må forbedre oss
Steinar Røgenes, sjef i Kværner Stord, var blant de som drøftet hva leverandører kan gjøre for å bedre konkurranseevnen under olje- og gasskonferansen. Han trakk blant annet fram at leverandørindustrien leverer gode produkter og på leveringstiden, men at norske leverandører taper oppdrag på grunn av høye priser. Blant annet brukes mye tid og penger på engeneering, planlegging og arbeid rundt selve produksjonen. Tall fra Statoil viser at oljeindustrien i dag bruker 300 prosent mer penger på å produsere et fat olje, samtidig som om produksjonsmengden står på stedet hvil.
– Vi må snu alle steiner for å forbedre oss. Vi må samhandle bedre både internt i bedriftene og i bransjen for å bli mer kostnadseffektive, samtidig som vi opprettholder høye HMS- og kvalitetskrav, sier Røgenes.
Han sier Kværner har mål om å kutte 15 prosent og at de har sagt til markedet at det er realistisk.
– Er det nok for å konkurrere med de utenlandske?
– Vi håper og tror det. Johan Sverdrup er viktig for oss og avgjørende for deler av Kværners drift. Vi er avhengig av kontinuerlig drift, slår Røgenes fast.
Tre firedeler fra norsk adresse
Frustrasjonen rundt kontraktstap til utlandet på Statoils utbygginger har vært stor. Men Statoils Atle Reinseth framholdt i går at Statoils investeringer i norsk leverandørindustri har holdt seg stabile.
– 127 milliarder av Statoils innkjøp på 170 milliarder kroner i fjor skjedde fra bedrifter med norsk fakturaadresse, fortalte Reinseth da han skulle forsøke å forklare hvorfor Statoil velger som de gjør, og la til at norske leverandører er viktigst for selskapet.
Men de må konkurrere på de samme premissene som de utenlandske, fortalte Reinseth.
– Vi kjøper etter konkurranse. Men leverandører som bygger kompetanse sammen med oss vil jo tjene på det i lengde, sa Reinseth til forsamlingen
Norske fakturaadresser, som Statoil gjør tre fjerdedeler av sine innkjøp fra, er imidlertid ikke synonymt med norske bedrifter, mener Eggum i Fellesforbundet.
– Det finnes mange utenlandske selskaper som har fakturaadresse her, sier han.
Politikerne må vekkes
Knut Weum fra KonKraft trakk fram Norges Rederiforbund som en braksuksess da han skulle forklare hvordan oljeindustrien kan vekke norske politikere.
– Rederiforbundet fikk bygget en spesialbåt ved hjelp av 92 norske bedrifter. Dette bør også offshorebedriftene gjøre med nybyggene sine. Det er noe både samfunn og politikere forstår, messet Weum.
KonKraft har kommet med rapporter som har vist konsensus mellom partene i oljeindustrien om hvordan konkurranseevnen på norsk sokkel kan ivaretas. Dette har blitt oversendt myndighetene, men uten å vekke særlige reaksjoner, fortalte Weum tilhørerne. Og derfor må man vekke politikere slik at de blir mindre passive.
– Politikere bryr seg om bedriftene som har adresse i hjemfylket deres, slo Weum fast.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett