Fagbevegelsen
LO åpner seg mer mot publikum. Slik blir den nye satsingen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaller fagbevegelsens nye besøkssenter for en investering i framtida.
LOs nye besøkssenter vil ha inngang mot Møllergata i Oslo.
Illustrasjon: SixSides
aslak@lomedia.no
LO og forbundene vil ha med flere og frir til de unge på en helt ny måte. Resultatet er at fagbevegelsen nå starter etableringen av et besøkssenter.
Beslutningen ble tatt under mandagens sekretariatsmøte i LO. Planen er å åpne senteret mot slutten av 2024 eller tidlig i 2025. Tilholdsstedet vil være i første etasje i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo.
– Vi eier et helt kvartal her på Youngstorget. Det har vi et ansvar for å videreutvikle. Arbeiderbevegelsen skal fortsette å ta sin naturlige del av plassen i bybildet, også i framtida, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter beslutningen i LO-sekretariatet.
60 millioner kroner
Det er beregnet at LOs nye besøkssenter vil koste i underkant av 60 millioner kroner. Formålet med å åpne dørene mot publikum på denne måten er å gi mer kunnskap til skoleelever over hele landet. Det skal, ifølge LO, skje med «engasjerende undervisningsopplegg og nettressurser».
– Arbeiderhistorien er også en sentral del av Norges historie, mener LO-lederen.
– LO og forbundene mener økt kunnskap om denne historien er viktig for å sikre oppslutning om den norske modellen og fellesskap – også i framtida, understreker hun.
Nye målgrupper
Kunnskapen om fagbevegelsen og trepartssamarbeidets betydning er særlig lav blant den yngre delen av befolkningen, viser flere undersøkelser.
Hessen Følsvik håper åpningen av LOs besøkssenter vil bidra til at fagbevegelsen når ut til nye målgrupper på en helt ny og inkluderende måte.
– Jeg ser på dette prosjektet som en investering i framtida, sier hun.
Senteret vil være ensbetydende med historiske utstillinger og interaktive læringsprosesser. LO skal samarbeide med forbundene og tilby både generelle og skreddersydde opplegg.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik ser på det nye besøkssenteret som en investering i framtiden.
Jan-Erik Østlie
Planer etter befaring
Den første ideen om et besøkssenter for fagbevegelsen kom i 2018 og 2019. Planene skjøt fart etter en befaring på besøkssentrene til NHO, Stortinget og Norges Bank.
Siden 2020 har en arbeidsgruppe sett mer konkret på mål og planer for hvordan et slikt besøkssenter kan etableres i regi av fagbevegelsen. Nå er de i mål med denne planleggingen.
– Det langsiktige målet er at vi på en engasjerende måte skal bidra til rekruttering og oppslutning rundt et organisert arbeidsliv og rettferdig fordeling, sier avdelingsleder Bård Nylund i LO.
Plass i nettverk
Både NHO, Kommunenes interesseorganisasjon KS og Norges Bank deltar i et nettverk for å formidle sine tilbud rettet mot videregående skoler og universiteter.
– I et slikt nettverk har LO en naturlig plass. Vi ønsker å gi lærdom om vår samfunnsrolle, sier Nylund.
LO og forbundene er ikke ukjent med å drive oppsøkende virksomhet. Ved ungdomsskoler, videregående skoler og universiteter har barn og unge fått vite mer om fagbevegelsens rolle i Norge.