JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett 2021:

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

LO-leder Peggy Hessen Følsvik frykter regjeringen spiller med tryggheten til arbeidsfolk. Hun synes det er uforståelig at regjeringen strammer inn permitteringsregelverket.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er skuffet over at regjeringen strammer inn på permitteringsreglene.

– Vi er i den største krisen siden andre verdenskrig, og det er fortsatt over 200 000 ledige eller permitterte. Så ser vi at regjeringen begrunner dette med at samfunnet skal komme i gang igjen. Jeg synes regjeringen er veldig optimistisk i så måte. Å begynne å stramme inn på dette nå er oppsiktsvekkende, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Permitteringsregler

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener de nye permitteringsreglene er en smidig løsning som kan gi en myk overgang til normalsituasjonen. Forslaget gjelder bare nye permitteringer. Og for disse vil eventuelle uker man har vært permittert før 1. juli, ikke telle med i regnskapet. Vanligvis regnes antall permitteringsuker innenfor en 18-månedersperiode.

– Vi har forsøkt å finne en smidig vei tilbake til normalen. For mange vil dette være en utvidelse permitteringsordningen. Vi nullstiller telleverket 1. juli, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til FriFagbevegelse.

Før eller etter 1. juli

– Det er forskjellig hensyn som skal balanseres her. Blir du permittert eller ledig etter 1. juli, er det en dårligere ordning. Men kommer du i en situasjon tilbake i jobb og på nytt blir permittert, har du egentlig brukt opp muligheten. Men slik er det ikke med denne ordningen, legger han til.

Han mener summen er en god og balansert ordning. Og at Stortingets vedtak om at permitteringsordningen forlenges til 1. oktober, står ved lag.

– Ikke for tidlig

Han avfeier også LO-lederens påstand om at dette skjer for tidlig.

– Vi vet jo ikke når krisen er over. Men det mest realistiske scenario nå, med trykket på vaksinasjoner oppe, vil flere og flere komme tilbake i jobb i løpet av sommermåneden. Går det annerledes, må vi vurdere nye tiltak, legger han til.

LO-lederen: – Innstramming

Peggy Hessen Følsvik står likevel på sitt.

– Når de kutter ned til halvparten av lengden er det jo en innstramming. Riktignok legges det inn noen overgangsregler for dem som er forventet å komme tilbake i jobb. Men mange grupper vil ikke komme tilbake. Vi er veldig overrasket. Jeg håper dette ikke er et politisk spill for at Frp skal få noen seire i forhandlingene. Dette er virkelig å legge arbeidsfolks vilkår på et forhandlingsbord, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Det er disse spørsmålene for viktig til, legger hun til.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen avfeier at dette er et ledd i politisk spill.

– Jeg tror også Frp vil moderere seg i kritikken når de ser hva vi egentlig har foreslått, svarer Torbjørn Røe Isaksen.

– Gir ikke trygghet

– Det er innstramming og tilbakeføring til det normale, sier LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

– De varsler en overgang til 26 uker allerede fra 1. juli. Det er viktig at permitteringslengden varer så lenge krisen varer. Det vil være et viktig signal til bedriftene når de står i valget mellom å permittere eller å si opp, Det er viktig at de føler trygghet for permitteringsregelverket. Derfor bidrar ikke dette til den tryggheten, mener Bjørnstad.

SV kritisk

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer på forslaget om ny permitteringsordning.

– Regjeringen foreslår ikke en eneste ny ordinær tiltaksplass for de arbeidsledige som trenger hjelp til å komme ut i jobb eller utdanning, men velger i stedet å kutte permitteringsreglene midt i sommerferien. Dette beviser bare nok en gang at det er opposisjonen som må rydde opp når høyresiden går til angrep på de som er permitterte og står utenfor arbeidslivet, sier han til FriFagbevegelse.

Tiltaksplasser

Peggy Hessen Følsvik mener det kan ta lang tid å komme tilbake til der vi ville vært uten koronaen, men aktive tiltak og offentlige investeringer vil få oss dit raskere, mener hun.

Det krever en mer aktiv politikk.

– Det er ikke nok med å gjenåpne Norge. Vi må gjenreise Norge, sier Hessen Følsvik, som mener at regjeringens budsjettforslag ikke er godt nok.

Arbeidsgiverne

NHO-direktør Ole Erik Almlid er også opptatt av å gjenreise Norge.

– Det er litt både og. Det er viktig at kompensasjonsordningen utvides til ut oktober. Så synes vi det er litt kritisk til at maksbeløpet kuttes slik at de største bedriftene rammes. Vi var også skuffet over at ikke formuesskatten ble kuttet. Men det er vel bare vi, sier Ole Erik Almlid.

– Vi er også veldig opptatt av å gjenreise Norge. Vi trenger å få folk tilbake i jobb. Få bedriftene i gang igjen, legger han til.

Warning
Annonse
Annonse