JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligpolitikk

LO krever tiltak: – Unge bruker stadig større del av inntekten på å bo

Psykiske plager, økende ledighet, flere uføre og et knalltøft boligmarked rammer ungdommen hardt.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det nå er de unges tur til å bli prioritert.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det nå er de unges tur til å bli prioritert.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er behov for en ungdomspakke som treffer bredt.

– Unge bruker en stadig større del av sin inntekt eller studielån på å bo, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Det er krevende for unge å komme inn på boligmarkedet. Leieprisene har økt kraftig og det er mangel på studentboliger over hele landet. Vi vet alt dette. Da må vi gjøre mer, er hennes beskjed til regjeringen tre dager før statsbudsjettet legges fram på Stortinget klokka 10.00 mandag.

– LO har aldri hatt så mange unge medlemmer som vi har nå. Og vi har ører til dem, lover LO-lederen.

Foreldrebank

LO har lenge vært skeptiske til kravet om 15 prosent egenkapital for å kjøpe bolig. Finanstilsynets forslag om å holde på dette kravet, som er ute på høring, slår veldig skjevt og usosialt ut. Det har LO gitt klar beskjed om i sin høringsuttalelse.

I høringsrunden har LO også fått støtte fra Norges Bank i kravet om å endre de såkalte utlånskravene.

– Dagens utlånsforskrift er ikke bare usosial, men også uten finansiell effekt. Boligmarkedet er i dag forbeholdt de med foreldrebank, mener LO.

Ungdomspakke

Peggy Hessen Følsvik mener det virkelig er behov for en ungdomspakke.

– Regjeringen er godt i gang med flere tiltak rettet mot de unge, men kan gjøre mer. Statsbudsjettet må levere på helse, utdanning og arbeid til de unge, er hennes beskjed.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, poengterer også at mange kommuner med dårlig råd kutter i ikke-lovpålagte tjenester for barn og unge.

Unge sliter

Argumentene for en ungdomspakke er mange, mener LO:

• Ledigheten blant de mellom 15 og 24 år har økt med tre prosent på ett år.

• Sterk økning i selvrapporterte psykiske plager blant unge, særlig jenter.

• Økning på 20 prosent i unge med nedsatt arbeidsevne.

• Antallet under 30 år som er på arbeidsavklaringspenger (AAP) har økt fra 25 000 til over 30 000 siden 2019. 7 av 10 av disse har psykiske diagnoser.

• Det har vært en dobling av antallet uføre siden 2015.

• Vanskelig og tøft boligmarked, både med renteøkning og høye boligpriser.

Tiltak på gang

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har allerede varslet flere tiltak i en arbeidsmarkedsmelding som kom i september. Torsdag lekket regjeringen at tiltakene for å få folk i jobb styrkes med 690 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett.

Mye av dette skal gå til å sikre unge jobb.

– Da må dette også følges opp. Nav må få nok ressurser til å sikre at tiltakene blir fulgt opp i praksis, poengterer Følsvik.

LO støtter regjeringens mål om å teste ut et tidsavgrenset ungdomsprogram med rett til en statlig finansiert inntektssikring.

LO mener også at ordninger med tidsbegrenset lønnstilskudd med ansettelser i andre enden rettet mot personer som i dag står utenfor arbeidslivet, må brukes mer.

Må følges opp

LO støtter også signalene om å iverksette forsøk med fireårig lønnstilskudd for utsatte unge som står i fare for å bli – eller allerede er – uføretrygdet.

Målet må være fast jobb i den andre enden, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Det blir avgjørende viktig at Nav får nok ressurser til å følge dette videre opp, poengterer LO-lederen.

Dette er behovet i en ungdomspakke, mener LO

* Ressurser og kapasitet for å sikre ungdomsgarantien. Varslet satsing på samarbeid rundt unge mellom Nav, utdanning og helse må følges opp.

* Arbeidsrettet ungdomsprogram med ytelse som ikke er basert på diagnoser.

* Mer ressurser til psykisk helsetjeneste. Arbeidsorienterte lavterskeltilbud for unge som sliter psykisk må bygges ut. Varighet og kontinuitet i behandling av unge med psykiske lidelser.

* Tettere oppfølging for å sikre gjennomføring av videregående skole. Flere yrkesfagplasser. Unngå å legge de ned fordi de koster mer enn studiespesialiseringsplasser. Og flere fagskoleplasser.

* Det må bygges minst 1500 studentboliger i året. Gis tilskudd til utleieboliger i Husbanken og legge til rette for alternative boligkjøpsmodeller som leie-til-eie.

* Studiefinansiering knyttes til grunnbeløpet i folketrygden.

Warning
Annonse
Annonse