JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FLT-lederen: LO må i større grad prioritere lønna til de med høyere utdanning

FLT-lederen ønsker ny tariff-strategi for LO og foreslår et utdanningsfond for livslang læring.
UTFORDRER: FLTs medlemmer og andre av LOs medlemmer med høyere utdanning må prioriteres i kommende lønnsoppgjør, mener forbundsleder Jonny Simmens.

Foto: FLT

UTFORDRER: FLTs medlemmer og andre av LOs medlemmer med høyere utdanning må prioriteres i kommende lønnsoppgjør, mener forbundsleder Jonny Simmens. Foto: FLT

Svein-Yngve Madssen

sym@lomedia.no

Ikke uventet var det utdanning som var det sentrale stikkordet i Jonny Simmenes sin åpningstale til landsmøtet i Forbundet for Ledelse og Teknikk i dag. Han satte også et klart mål for medlemsutviklingen de neste fire årene. Til tross for nedbemanninger i mange av medlemsbedriftene har FLTs medlemstall holdt seg stabilt på 21 000.

– Jeg våger å si at når vi gjør opp status etter de neste fire år - i 2021- vil vi ha 25.000 medlemmer, sa en offensiv forbundsleder.

Ny tariff-profil

FLT-lederen erkjente at kommende lønnsoppgjør fortsatt vil bli preget av lavlønnsgruppene i LO-forbundene. Han ønsket ikke å ramme de lavlønnede, men etterlyste en langt sterkere prioritering av arbeidstakere med høyere utdanning.

– Jeg tror at vi kommer til å få gjennomslag for å prioritere en bedre lønnsutvikling også for høyere utdannet arbeidskraft.

Her må vi sammen med LO lage en strategi som i det lange løp er til beste for hele fagbevegelsen - med mer vekt på personer med høyere utdanning - men uten å kaste vrak på lavtlønnedes rettferdige kamp.

Til LO som er opptatt av å øke organisasjonsgraden - og særlig blant arbeidstakere med høyere utdanning – vil jeg si at FLT er en del av løsningen, sa FLT-lederen.

For Simmenes sa han har sterk tro på at den nye ledelsen i LO vil se på FLT som et helt sentralt virkemiddel for å rekruttere flere ledende og andre arbeidstakere med høyere utdanning til LO.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Foreslår utdanningsfond

Gjennom forbundets støtteordning til etter- og videreutdanningen og utdanningsselskapet Addisco er FLT ledende i fagbevegelsen på etter – og videreutdanning.

– Jeg tror på at vår ordning med etter- og videreutdanning kommer til å styrke seg - men i tillegg foreslår vi at partene (arbeidsgiverne, LO og Staten) etablerer et utdanningsfond som vil være et viktig bidrag til en kompetansereform for alle. Ikke bare for FLTs medlemmer.

Vi er altså ikke bare opptatt av oss selv - men vi vil ha større kraft på livslang læring og en ny kompetansereform, understrekte Simmenes.

– Og jeg forventer at LO og NHO i fellesskap tar opp denne hansken og får staten med på laget, krevde FLT-lederen.

Han frykter at dersom myndighetene selv etter press fra LO og NHO, ikke kommer på banen så vil «utenforskapet» øke - og produktiviteten i arbeidslivet gå ned.

– Undersøkelser viser jo at vår måte å jobbe med dette på - med arbeidsintegrert og kompetansegivende utdanning - og med et visst valg for den enkelte faktisk virker, påpekte han overfor landsmøtet.

LO-medlemmenes dom: LO var anonym under valgkampen

Ut mot anbud

Jonny Simmenes tok også for seg utviklingen på attføringsområde hvor anbud og nye forretningsmodeller preger utviklingen. han trakk spesielt fram ett selskap «Din Utvikling», som har vunnet 25 prosent av alle kontraktene på ett av tiltakene - med en verdi på over en halv milliard kroner.

– Til tross for at selskapet driver stort over hele landet – så finnes det svært få fast ansatte i dette selskapet.

Dersom du ønsker å arbeide for Din Utvikling – så bør du være villig til å yte tjenester som «enkeltpersonforetak» og ikke fast ansatt.

Slike forretningsmodeller fører til utrygge arbeidsforhold - konkurranse på ulike vilkår - hvor personene som jobber der ikke har noen rettigheter verken til faglig utvikling eller annet.

– Jeg er rett og slett forbannet på denne utviklingen som til alt overmål har fått kontrakter av det offentlige, nemlig NAV, sa en engasjert forbundsleder.

Lederstrid

I forkant av landsmøtet skrev FriFagbevegelse om at det er deler av forbundet som ønsker ny ledelse. Simmenes har i forbundets fagblad sagt at han er klar for fire nye år. Helt på slutten av sin åpningstale berørte han denne striden:

– Som forbundsleder har jeg fulgt følgende leveregel: «Snakk opp forbundet og ikke snakk nedsettende om tillitsvalgte og ansatte».

– Jeg ønsker åpenhet - men heller ikke jeg liker at pressen skriver negativt om forbundet.

Men jeg må være så ærlig å si: Når det eksisterer brev som flyter rundt i organisasjon om dårlig arbeidsmiljø og nedsettende karakteristikker av enkelte i forbundsledelsen, blir dette «mat» for media rett før et landsmøte. Jeg mener likevel at forbundet trenger mer åpenhet, og dermed også sjanse for mer debatt og kanskje uenighet. Slik blir fellesskapet vårt faktisk sterkere, avsluttet Jonny Simmenes sin åpningstale.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse