JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO: Svart arbeid er et stort problem

Omsetningen fra svart arbeid kunne finansiert hele InterCity–utbyggingen i Østfold.
Frank Ivar Andersen fra Norsk Byggmesterforbund tegnet et mørkt bilde av utviklingen da han innledet om svart arbeid på seminaret som LO og NHO i Viken arrangerte første dag under Arnedalsuka. Regionssekretær i LO, Jan Petter Gundersen, var en av arrangørene.

Frank Ivar Andersen fra Norsk Byggmesterforbund tegnet et mørkt bilde av utviklingen da han innledet om svart arbeid på seminaret som LO og NHO i Viken arrangerte første dag under Arnedalsuka. Regionssekretær i LO, Jan Petter Gundersen, var en av arrangørene.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Da regionsdirektør i NHO, Nina Solli, åpnet debattmøte om svart arbeid under Arendalsuka, slo hun fast at den svarte omsetningen i Norge i løpet av et år er på 28 milliarder kroner.

p

Store konsekvenser

– InterCity-utbyggingen fra Råde til Halden har stoppet opp fordi den ble for dyr. Den svarte omsetningen i Norge i løpet av et år ville ha finansiert denne, sa Solli for å illustrere hvilke samfunnsmessige konsekvenser den svarte økonomien har.

Debattmøtet var arrangert av LO i Viken og NHO i Viken og Oslo.

– Det har ikke blitt bedre, sa Frank Ivar Andersen fra Norges byggmesterforbund, som ikke slo an en spesielt optimistisk tone da han åpnet møtet om Svart arbeid på Arendalsuka.

Helt andre dimensjoner

Andersen har vært i byggebransjen siden 70–tallet, og også da var svart arbeid et tema, men nå har det svarte arbeidet fått helt andre dimensjoner.

– Jeg hører med til dem som synes EU–utvidelsen i 2004 var bra. Det ga oss mye mer arbeidskraft, men vi fikk med oss mer svart arbeid som en nisse på lasset, sa Andersen.

Andersen viste at det har oppstått en ny trend. Det har blitt vanligere å ha en hvit fasade, samtidig som en har en svart omsetning. Han viste fram et eksempel på et firma som hadde en omsetning på 13 millioner kroner med 38 ansatte. Det gir en omsetning på 340.000 kroner per ansatt, og han karakteriserte dette som en sak for «eventyrbøkene». En slik omsetning dekker knapt vanlige lønnsutgifter. Andersen mente at dette også viste hvor enkelt det er å avsløre bedrifter som driver med svart arbeid.

Tema i valgkampen

– I valgkampen for fire år siden var ikke dette tema, og det ser ut som om det heller ikke blir det i år. En diskuterer bare innføring av skatter som eiendomsskatt, i stedet for å drive inn de skattene vi allerede har.

Han mente at kontrollarbeidet i forhold til svart arbeid alltid kommer på etterskudd. Det gjaldt for så vidt fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene også. Men han roste initiativer som Fair Play bygg i Oslo og Uropatruljen i Trondheim

– De har en helt annen innretning enn det de tradisjonelle organisasjonene har.

Han mener at det er helt nødvendig å gjøre noe fordi den svarte økonomen er med på å utfordre vår samfunnsmodell.

Samarbeider med kemneren

Innkjøpssjef i Drammen kommune, Morten Deol, fortalte om arbeidet Drammen kommune har gjort overfor sine leverandører. De samarbeider både med kemneren og politiet for å avsløre leverandører som ikke oppfyller seriøsitetskraven som kommunen stiller.

– Vi har lært mye av kemneren som er svært gode på kontroller, fortalte Deol. I sommer har kommunen hatt egen sommerpatrulje og de har gjort flere funn selv om han ikke kunne legge fram resultatene ennå.

p

Sagt opp rammekontrakt

Deol fortalte at innkjøpsseksjonen i Drammen kommune har trappet opp antall kontroller, og dermed avslørt flere avvik.

– Jeg regner med at disse tiltakene vil virke avskrekkende på useriøse aktører, sa innkjøpssjefen. Drammen kommune har sagt opp en rammekontrakt med en leverandør som ikke klarte å oppfylle kommunens seriøsitetskrav.

Annonse
Annonse