Øvre aldersgrense
LO snur: Godtar ny øvre aldersgrense for å bli sagt opp
Du skal få jobbe til du er 72 år, foreslår regjeringen. Nå gir LO tommelen opp.
LOs andre nestleder, Steinar Krogstad om høyere aldersgrense for avgang fra arbeidslivet.
Kasper Holgersen
helge@lomedia.no
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har foreslått en avvikling av adgangen til bedriftsinterne aldersgrenser i arbeidsmiljøloven.
Noen bedrifter har hatt intern aldersgrense på 70 år, selv om arbeidsmiljøloven har grense på 72 år.
LO har tidligere vært tilhenger av dette, men nå støtter de regjeringens forslag om at alle må følge arbeidsmiljølovens generelle aldersgrense på 72 år.
Handler ikke om pensjon
Det er greit å merke seg at denne aldersgrensen ikke har med opptjening av pensjon å gjøre. Pensjon tjenes opp så lenge man jobber.
Endringen av øvre aldersgrense gjelder for de som ønsker å jobbe lenger enn folk flest, og den angir når arbeidsgiver kan avslutte arbeidsforholdet.
Arbeidsmiljøloven sier at denne grensen er 72 år, men noen virksomheter har hatt egne grenser i bedriften på 70 år.
Det er muligheten til slike interne aldersgrenser i hver bedrift som nå trolig opphører, slik at alle får 72 år som aldersgrense.
Merk også at:
Om arbeidsgiveren vil, kan du jobbe ut over fylte 72 år. Og du kan opptjene pensjon fram til det året du fyller 75.
LO aksepterer
LO har snudd i dette spørsmålet, og støtter nå forslaget om at alle skal ha 72 år som øvre grense.
– Vi aksepterer dette som en del av pensjonsforliket. Det er heller ikke et spørsmål som er mest aktuelt for våre medlemmer. Vi er mest opptatt av at regelverket er det samme for alle. Derfor aksepterer vi dette, sier andre nestleder i LO, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.
Fellesforbundet har advart mot økningen i aldersgrensene og konsekvensene det har for arbeidstakergrupper hvor det er vanskelig å stå lenge i jobb.
Samtidig ser LOs største forbund i privat sektor at pensjonsforliket medfører endringer som kan gjøre det urimelig å opprettholde bedriftsinterne aldersgrenser, og ba derfor LO om å utarbeide et forslag til en uttalelse som ivaretar forbundets bekymringer.
Det har også LO gjort.
Innvendingene
LO understreker samtidig at det er behov for å følge opp hvordan endringen vil påvirke arbeidslivet.
Skulle det vise seg at dette gir uønskede konsekvenser for eldre arbeidstakere, mener LO det er nødvendig å se på endringene med nye øyne.
Det samsvarer også med LOs holdning til selve pensjonsforliket.
– Vi er veldig opptatt av å følge opp de mange ulike reglene i forliket i forhold til hvordan de slår ut. Det samme gjelder med dette forslaget, sier Krogstad.
LO har fortsatt noen innvendinger til å heve aldersgrensen for alle.
I høringssvaret påpeker LO en bekymring for at økte aldersgrenser kan føre til at bedrifter sier opp ansatte tidligere enn før, for å unngå å ha eldre arbeidstakere de ikke ønsker å beholde.
LO understreker også at arbeidsgivere kan være mindre villige til å ansette eldre arbeidstakere hvis de må beholde dem lenger.
LO påpeker også at arbeidstakere i fysisk krevende jobber kan ha vanskeligheter med å stå i arbeid til høy alder.
Til tross for disse innvendingene støtter LO forslaget om å avvikle adgangen til bedriftsinterne aldersgrenser.