LO Stat frykter flere tidstyver og mindre produktivitet
I kommisjonen som skal måle produktiviteten i offentlig sektor, har regjeringen oppnevnt konkurransedirektører og økonomer fra akademia – men ingen fra arbeidstakersiden.
LO Stats leder, Tone Rønoldtangen vil ha LOs sjeføkonom, Stein Reegård inn i produktivitetskommisjonen
Kristian Brustad
nina.hanssen@lomedia.no
Regjeringen mener at produktiviteten i Norge har gått ned, mens LO har slått fast at Norge er på topp i produktivitet.
Nå skal en regjeringsoppnevnt kommisjon finne ut hvordan vi skal øke produktiviteten.
Kommisjonen består av eksperter, som sammen skal identifisere områder for å øke effektiviteten i offentlig tjenesteproduksjon og bedre rammevilkårene for næringsvirksomhet. Ingen av disse representerer arbeidstakersiden.
Ideen har Solberg-regjeringen hentet fra Danmark der de i 2012 satt ned en produktivitetskommisjon.
• Les også: Danske skal forberede oss på framtida
LO Stats leder Tone Rønoldtangen tror en produktivitetskommisjon uten representanter for arbeidstakersiden vil få utfordringer med å måle produktiviteten i offentlig sektor.
– Jeg mener det burde vært en representant fra arbeidstakersiden i kommisjonen. LOs sjefsøkonom, Stein Reegård kunne for eksempel være en viktig ressurs i kommisjonen, sier LO Stats leder, Tone Rønoldtangen.
Bra og dårlig fra Danmark
Tone Rønoldtangen kjenner ikke detaljene fra den danske kommisjonen, men har diskutert temaet produktivitetsmåling med nordiske kolleger fra offentlig sektor.
– Da jeg spurte mine danske fagforeningskolleger, var det mye som kommisjonen foreslo de ikke likte, men det var også noen positive ting. Dette var ting de selv hadde spilt inn og fått gjennomslag for. Det skal også LO Stat gjøre. Blant annet er det vanskelig å måle produktivitet i offentlig sektor.
Kommisjonen i Norge skal ledes av professor Jørn Rattsø. Med seg på laget, har han blant annet lederen for den danske produktivitetskommisjonen, professor Peter Birch Sørensen.
• Les også: Skal øke norsk produktivitet
Blant de ti medlemmene, er det konkurransedirektører og økonomer fra akademia med faglig kompetanse innenfor ulike områder, men ingen representanter fra arbeidstakersiden.
Vil ha Reegård inn
– Jeg merker meg at organisasjonene i arbeidslivet ikke er invitert med i kommisjonen, men jeg forutsetter at vi blir lyttet til, sier Rønoldtangen. Hun minner om at LO sitter på mye kompetanse som kommisjonen trenger. Jeg skulle ønske at LOs sjeføkonom Stein Reegård kunne bli medlem av kommisjonen, sier Tone Rønoldtangen.
Særlig ser hun at det vil bli utfordringer knyttet til å måle produktivitetsutviklingen, spesielt innenfor tjenesteproduksjon i offentlig sektor.
– For hvordan måler vi produktivitet der? Hvis det kommer til å handle mer om kvantitet enn kvalitet, så mener jeg at vi går i feil retning. Hvis kommisjonen nå kommer fram til at mer konkurranseutsetting og privatisering vil øke produktiviteten i offentlig sektor tar de feil. De jakter hele tiden på tidstyver, men hvis det er slike løsninger de jakter på får de flere og ikke færre tidstyver, sier hun.
Lønnsoppgjør og produktivitet
Rønoldtangen har merket seg at Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansen nylig koblet lønnsoppgjøret og arbeidet med produktivitetskomisjonen. Det liker hun dårlig.
– Lier Hansen sa noe om at hvis vi skal ha frontfagramma i offentlig sektor, så må offentlig sektor vise til samme produktivitetsøkning som i privat sektor. Også i Danmark har de hatt problemer med å måle produksjon i offentlig sektor. Det er lettere å måle produksjonen på et samlebånd i en fabrikk enn å måle velferdstjenestene som det offentlige leverer, sier hun.
– I en kommisjon må man bli enig om hvordan dette skal måles og da har fagbevegelsen god kompetanse, sier hun.
Nei til privatisering
– Jeg er åpen for å komme med innspill. Men det som vi allerede nå kan slå fast, er at mer konkurranseutsetting og privatisering betyr mer kontroll. Det vil bety at offentlige ansatte da vil bruke mer krefter på å måle og rapportere i stedet for å være produktive. Det er ingen som kan vise til mer produktivitet som følge av privatisering, sier hun.