LO stemmer nei til EU-forslag om minstelønn
«En av hovedårsakene til at de nordiske landene har høy velferd, høy yrkesdeltakelse, gode samarbeidsforhold er nettopp det gode trepartssamarbeidet. Spørsmål om en lovpålagt minstelønn avviser vi kontant», sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Den nordiske fagbevegelsen står samlet om å kjempe mot lovpålagt minstelønn i Europa.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
LO mener forslaget om minstelønn i EU bryter med mangeårig kompromiss i den europeiske fagbevegelsen.
Det er DEFS – Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen – som er i en prosess om minstelønn i Europa. Førsteutkastet til minstelønn er sendt på høring til partene i arbeidslivet på europeisk nivå. Vedtektene i DEFS – Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen – krever to-tredjedels flertall for at høringssvaret skal bli vedtatt.
Minstelønn er en fastsatt nedre lønnsgrense som avtales eller bestemmes. Minstelønn kan lovfestes, og gjelder da for alle arbeidere i et land, eller den kan være avtalt i en tariffavtale mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, kalt tariffavtalt minstelønn.
p
Hele den nordiske fagbevegelsen står sammen om et nei til lovpålagt minstelønn.
Kongressvedtak
LO i Norge mener uttalelsen fra DEFS strider mot kongressvedtaket i DEFS, som sier noe om hvordan man skal jobbe med dette spørsmålet.
DEFS har derfor ikke mandat til å jobbe for bindende regler på EU-nivå om minstelønn.
– Man kan gå inn for lovpålagt minstelønn i de landene hvor fagbevegelsen selv ønsker det. Det kompromisset har stått gjennom de tre siste kongressene, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Gabrielsen mener høringsnotatet fra DEFS rett og slett går for langt i forhold til kongressvedtakene.
– Det er ødeleggende for lønnsdannelsen i den nordiske modellen. I tillegg er det et dårlig forslag, mener LO-lederen.
– EU-kommisjonen peker på utfordringene med lønnsnivået i Europa. Det er på mange områder en viktig beskrivelse av lønnsnivået i Europa. Men det er feil resept. 24 land har i dag lovfestet minstelønn. Det er en medisin som ikke virker godt. Da blir det litt spesielt at man skal løfte det opp resten av Europa, mener Gabrielsen.
To hovedgrunner
Det er to hovedgrunner til at en samlet nordisk fagbevegelse ikke vil ha lovfestet minstelønn.
Det bryter med hele EU-traktaten. Lønnsdannelsen i hvert enkelt land skal ikke dikteres. Den skal bli til mellom partene i arbeidslivet i hvert enkelt land. EU-traktaten er krystallklar på dette.
p
Og lovpålagt minstelønn vil ikke bare bli et gulv i bunnen men også et tak i toppen, mener de.
– En av hovedårsakene til at de nordiske landene har høy velferd, høy yrkesdeltakelse, gode samarbeidsforhold er nettopp det gode trepartssamarbeidet. Spørsmål om en lovpålagt minstelønn avviser vi kontant, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.