JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil arbeidslivskriminaliteten til livs

– Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er den største trusselen mot velferdsstaten, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Nå vil LO at regjeringen engasjerer seg.
BREV TIL ERNA. LO og Trude Tinnlund inviterer regjeringen til å samarbeide i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

BREV TIL ERNA. LO og Trude Tinnlund inviterer regjeringen til å samarbeide i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Erlend Angelo

jan.erik@lomedia.no

Tirsdag morgen går det et brev fra LO til statsminister Erna Solberg der arbeidsmarkedets nye utfordringer med sosial dumping og generell arbeidskriminalitet påpekes. LO-sekretær Trude Tinnlund, som siden i fjor høst har ledet en arbeidsgruppe i LO og utformet en overordnet strategi for dette arbeidet, forteller til frifagbevegelse.no at brevet ikke må sees på som en kritikk av regjeringen – men mer som en utstrakt hånd. LO ønsker et godt trepartssamarbeid på dette feltet.

Noe må gjøres

Tinnlund legger imidlertid ikke skjul på at det har vært et økende antall saker i mediene i det siste. Og det gjelder ikke bare sosial dumping, men også generell arbeidslivskriminalitet.

– Dette krever stadig nye tiltak fra myndighetene. For det har ikke skjedd noe på feltet siden regjeringsskiftet. Det er nødvendig å gjøre noe også for å motvirke at det dukker opp nye useriøse arbeidsgivere, mener Tinnlund.

Useriøsiteten øker

Tinnlund har hatt flere møter med sentrale LO-forbund om denne problematikken.

– I hvilke forbund er dette temaet mest akutt?

– Fellesforbundet, El & It og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har vært de mest sentrale, men nå ser vi at dette i økende grad også berører Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag. Ja, en åtte til ti LO-forbund melder om useriøse forhold. Så fenomenet øker og sprer seg.

Felles interesser

Arbeidslivskriminalitet er noe verken myndighetene eller LO ifølge sistnevnte kan løse aleine, de må ha med arbeidsgiverne om kampen mot et useriøst og kriminelt arbeidsliv skal lykkes. I LO og forbundenes overordnede strateginotat kan vi lese følgende: «Det skal generelt både fra LO og forbundenes side prioriteres å få med arbeidsgiversiden på problemforståelse og enighet om strategier og tiltak. I det lange løp er samarbeid med arbeidsgiversiden en nødvendig forutsetning for å lykkes med å sikre et godt og anstendig arbeidsliv.»

– Og arbeidsgiverne er interesserte i å samarbeide?

– Ja, det tror vi. Her har vi mange felles interesser som for eksempel svart økonomi. Seriøse arbeidslivsaktører blir utkonkurrert av de useriøse. Det må de seriøse være svært interesserte i å gjort noe med.

Mafia i bygg og anlegg

Fredag og lørdag arrangerte faglig utvalg i Nei til EU, samt LO-ene i Oslo, Bergen og Trondheim en landsomfattende arbeidslivskonferansen i Oslo. Ett av punktene på dagsorden var nettopp økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Her innledet Jan-Egil Kristiansen fra Skatte Øst og Rune Søfting fra politiet i Oslo. Kristiansen fortalte at et titalls milliarder norske kroner undras skatt årlig.

– Det holder ikke med regler, de må etterleves og håndheves også, sa han.

Kristiansen påpekte at arbeidsinnvandringen har gjort hans egen virksomhet – å påse at alt går lovlig for seg – langt mer krevende. Og fastslo at jo mer arbeidsledighet, desto mer svart arbeid.

– I byggebransjen har vi nå mafialignende tilstander, sa han.

Arbeidstilsynet må med

Trude Tinnlund skulle vært med på ovennevnte konferanse og syntes det er fint at etater som politi og skattevesen samarbeider i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Hun mener også at Arbeidstilsynet må inn i dette samarbeidet.

– Men Arbeidstilsynet må få den kompetansen det trenger. Og generelt sett mer ressurser, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Dette krever stadig nye tiltak fra myndighetene.

Trude Tinnlund

Annonse
Annonse