BREV TIL ERNA. LO og Trude Tinnlund inviterer regjeringen til å samarbeide i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Erlend Angelo
LO vil arbeidslivskriminaliteten til livs
– Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er den største trusselen mot velferdsstaten, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Nå vil LO at regjeringen engasjerer seg.
jan.erik@lomedia.no
Tirsdag morgen går det et brev fra LO til statsminister Erna Solberg der arbeidsmarkedets nye utfordringer med sosial dumping og generell arbeidskriminalitet påpekes. LO-sekretær Trude Tinnlund, som siden i fjor høst har ledet en arbeidsgruppe i LO og utformet en overordnet strategi for dette arbeidet, forteller til frifagbevegelse.no at brevet ikke må sees på som en kritikk av regjeringen – men mer som en utstrakt hånd. LO ønsker et godt trepartssamarbeid på dette feltet.
Noe må gjøres
Tinnlund legger imidlertid ikke skjul på at det har vært et økende antall saker i mediene i det siste. Og det gjelder ikke bare sosial dumping, men også generell arbeidslivskriminalitet.
– Dette krever stadig nye tiltak fra myndighetene. For det har ikke skjedd noe på feltet siden regjeringsskiftet. Det er nødvendig å gjøre noe også for å motvirke at det dukker opp nye useriøse arbeidsgivere, mener Tinnlund.
Useriøsiteten øker
Tinnlund har hatt flere møter med sentrale LO-forbund om denne problematikken.
– I hvilke forbund er dette temaet mest akutt?
– Fellesforbundet, El & It og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har vært de mest sentrale, men nå ser vi at dette i økende grad også berører Transportarbeiderforbundet, Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag. Ja, en åtte til ti LO-forbund melder om useriøse forhold. Så fenomenet øker og sprer seg.
Felles interesser
Arbeidslivskriminalitet er noe verken myndighetene eller LO ifølge sistnevnte kan løse aleine, de må ha med arbeidsgiverne om kampen mot et useriøst og kriminelt arbeidsliv skal lykkes. I LO og forbundenes overordnede strateginotat kan vi lese følgende: «Det skal generelt både fra LO og forbundenes side prioriteres å få med arbeidsgiversiden på problemforståelse og enighet om strategier og tiltak. I det lange løp er samarbeid med arbeidsgiversiden en nødvendig forutsetning for å lykkes med å sikre et godt og anstendig arbeidsliv.»
– Og arbeidsgiverne er interesserte i å samarbeide?
– Ja, det tror vi. Her har vi mange felles interesser som for eksempel svart økonomi. Seriøse arbeidslivsaktører blir utkonkurrert av de useriøse. Det må de seriøse være svært interesserte i å gjort noe med.
Mafia i bygg og anlegg
Fredag og lørdag arrangerte faglig utvalg i Nei til EU, samt LO-ene i Oslo, Bergen og Trondheim en landsomfattende arbeidslivskonferansen i Oslo. Ett av punktene på dagsorden var nettopp økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Her innledet Jan-Egil Kristiansen fra Skatte Øst og Rune Søfting fra politiet i Oslo. Kristiansen fortalte at et titalls milliarder norske kroner undras skatt årlig.
– Det holder ikke med regler, de må etterleves og håndheves også, sa han.
Kristiansen påpekte at arbeidsinnvandringen har gjort hans egen virksomhet – å påse at alt går lovlig for seg – langt mer krevende. Og fastslo at jo mer arbeidsledighet, desto mer svart arbeid.
– I byggebransjen har vi nå mafialignende tilstander, sa han.
Arbeidstilsynet må med
Trude Tinnlund skulle vært med på ovennevnte konferanse og syntes det er fint at etater som politi og skattevesen samarbeider i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Hun mener også at Arbeidstilsynet må inn i dette samarbeidet.
– Men Arbeidstilsynet må få den kompetansen det trenger. Og generelt sett mer ressurser, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.
Dette krever stadig nye tiltak fra myndighetene.
Trude Tinnlund
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie