Arbeiderlitteraturpris:
LO vil fremme norsk arbeiderlitteratur, deler ut pris på 100.000 kroner
Annethvert år vil LO dele ut en litteraturpris på 100.000 kroner til fremme av norsk arbeiderlitteratur. Prisen vil bli overrakt på JERNROSA Politiske Litteraturfestival i Odda i begynnelsen av mai.
FORNØYDE: Både Lars Ove Seljestad, skaperen av JERNROSA Politiske Litteraturfestival i Odda og førstesekretær i LO Julie Lødrup er glade for etableringen av LOs arbeiderlitteraturpris. Her ser vi forfatteren i begynnelsen av juni få LOs kulturpris av Julie Lødrup.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
I en pressemelding fra LO framgår det at prisen er ment å øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger. Håpet er at den skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteraturen blir en hedersbetegnelse.
Evalueres etter to tildelinger
Prisvinneren kan skrive i alle sjangre, og både et konkret verk og et forfatterskap kan være grunnlag for prisen. En jury på fem personer som oppnevnes av LO Kultur vil behandle forslag til prisvinner. Alle LOs og forbundenes organer kan foreslå kandidater.
p
Prisen vil i første omgang deles ut i 2020 og 2022. Deretter vil prisen bli evaluert sammen med tilknytningen til JERNROSA Politiske Litteraturfestival.
– Vi har ingen grunn til å tro at ikke vi vil fortsette å dele ut prisen også etter 2022, men det er alltid greit å se om prisen fungerer, sier Julie Lødrup, LOs førstesekretær og leder av LO Kultur til FriFagbevegelse.
Domineres av middelklassen
Til tross for at denne prisen nok vil glede mange kultur- og litteraturinteresserte i fagbevegelsen: Kjempeoriginale er vi ikke nødvendigvis her til lands. Den svenske fagbevegelsen har hvert år siden 1986 delt ut sin Ivar Lo-pris, oppkalt etter Sveriges store arbeiderforfatter Ivar Lo Johansson. Lødrup innrømmer at de er inspirert av nettopp denne prisen.
– Hvorfor er en sånn arbeiderlitteraturpris nødvendig, Lødrup?
– Litteratur er et viktig kulturuttrykk. Nordmenn leser mye, men litteraturen domineres av middelklassens problemer og interessefelt. LO vil at litteraturen skal bli rikere enn som så. Da må vi også stimulere til at det skapes litteratur som også vanlige folk kjenner seg igjen i. Og så håper vi at en sånn type arbeiderlitteratur bidrar til at middelklassen lærer ett og annet også, sier førstesekretæren.
Stor ære for Seljestad
Det var forfatteren Lars Ove Seljestad som startet JERNROSA Politiske Litteraturfestival i 2016. I juni i år fikk han LOs kulturpris for sitt virke med festivalen og for sitt arbeiderlitterære forfatterskap. Han forteller til FriFagbevegelse på epost at han naturlig nok ble ordentlig glad for at LO etablerer denne litteraturprisen. At fagbevegelsen engasjerer seg i litteraturfeltet gjennom å opprette en ny pris for arbeiderlitteratur, syns han er veldig bra.
– I et samfunn der ulikhetene øker år for år, samtidig som sentrale meningsskapere argumenterer for at sosial klasse ikke lenger har noen betydning, er det avgjørende å løfte fram stemmer som forteller om en annen virkelighet enn den vi til vanlig møter i media og gjennom den middelklassedominerte skjønnlitteraturen, skriver han.
p
Seljestad syns det er et viktig arbeid LO har satt i gang med denne nye prisen, og han håper at den vil være et solid bidrag til å øke interessen for og oppmerksomheten rundt ny norsk arbeiderlitteratur.
Han underslår heller ikke at det er en stor ære at LO har valgt å legge prisutdelingen til JERNROSA Politisk Litteraturfestival. Og ser dette som en stor anerkjennelse av det arbeidet JERNROSA har gjort for å skape en ny arena for den norske arbeiderlitteraturen.
– Jeg håper og tror at samarbeidet mellom LOs litteraturpris og JERNROSA Politiske Litteraturfestival vil gi et solid løft for nyskrevet norsk arbeiderlitteratur og bidra til å fornye og aktualisere denne viktige delen av skjønnlitteraturen, skriver Lars Ove Seljestad i eposten.